Ad Code

Responsive Advertisement

Wuhan: Ράγισε το κινέζικο τείχος της σιωπής - Οι τελείες ενώνονται


Τα αγκίστρια κρεάτων κρέμονταν από το ταβάνι στο σκοτεινό δωμάτιο. Ήταν σκουριασμένα, μυτερά και απειλητικά σαν μακάβρια δαχτυλίδια κοτόπουλου σε μια κακή ταινία τρόμου.

Με αυτό το τρόπο το  Kανάλι TV2 της Δανίας βάζει τον θεατή στην ατμόσφαιρα του ντοκυμαντέρ «Το μυστήριο του ιού – ένας Δανός κυνηγά την αλήθεια στην Κίνα»

Πρωταγωνιστής του ντοκυμαντέρ ο Δανός επικεφαλής επιθεωρητής του ΠΟΥ στη Wuhan Peter Embarek.

Ο ΠΟΥ ζήτησε από τον Peter Embarek να βρει την προέλευση της πανδημίας στην Κίνα. Οι Κινέζοι δυσκόλεψαν το έργο για αυτόν και την ομάδα των ειδικών του. Περιέργως ο Peter Embarek δεν μιλάει για τον ρόλο του συναδέλφου του Peter Daszak που συμμετείχε στην αποστολή και δεν είναι άλλος από τον εργολάβο των gain of function πειραμάτων κι αυτός που επιχείρησε να εξαφανίσει κάθε αναφορά εργαστηριακής προέλευσης του ιού.

Οι σβησμένοι καταψύκτες στέκονταν σε σειρές στο βρώμικο τσιμεντένιο πάτωμα, ενώ ο φωτεινός κώνος απεκάλυπτε μια δαιδαλώδη σκάλα γεμάτη με σακούλες σκουπιδιών και φθαρμένα παπούτσια.

Ο άντρας (ο επιθεωρητής Peter Embarek αξιοποίησε στο έπακρο το κινητό του) με τον φακό ήταν στο κυνήγι.

– Ποιος δούλευε εδώ; αναρωτήθηκε ο άνθρωπος κοιτάζοντας ένα από τα αγκίστρια του κρέατος.

– Και τι κρεμόταν εδώ;

Το σκοτάδι ίσως έκρυβε την απάντηση σε ένα αίνιγμα που ο περισσότερος κόσμος θα ήθελε να λυθεί.

Ο άντρας με τον φακό στάλθηκε για να βρει την απάντηση.

Ο άντρας ονομάζεται Peter Embarek, είναι Δανός και τον Ιανουάριο του 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τον είχε στείλει στην Κίνα ως επικεφαλής ομάδας εμπειρογνωμόνων για την αναζήτηση της πηγής της πανδημίας.
Ως εκ τούτου, τώρα περπατούσε με ένα φανάρι στην αγορά Huanan στη πόλη Wuhan, όπου ένας νέος κορονοϊός είχε αρχίσει να εξαπλώνεται ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο Peter Embarek είναι ο ίδιος ειδικός στην ασφάλεια των τροφίμων στη Δανία. Εδώ εάν συναντούσε μία παρόμοια εικόνα σε κατάστημα με άγκιστρα κρέατος πιθανότατα θα είχε αντιδράσει με κάτι περισσότερο από ένα ξινό χαμόγελο.
Στην αγορά της Wuhan ο Embarek μπορούσε να δει ότι οι άνθρωποι ζούσαν αρκετά κοντά σε ζώα και ζωικά προϊόντα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να τους έχουν μολύνει με κορονοϊό.

Μια ένδειξη που έδειξε την κατεύθυνση ότι η πανδημία θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει στην αγορά στη Wuhan το 2019.

Αλλά αυτό δεν ήταν απόδειξη.

Ίσως κάποιος ή κάποιοι δεν ενδιαφέρονται καθόλου να γίνει παγκόσμια η αλήθεια.
Οι πάγκοι στην αγορά άνω των 50.000 τετραγωνικών μέτρων είχαν ερημώσει για περισσότερο από ένα χρόνο, κάθε ίχνος του ιού θα είχε εξαφανιστεί προ πολλού και οι κινεζικές αρχές είχαν ακόμη απολυμάνει το μέρος.

Οι Κινέζοι δεν διευκόλυναν καθόλου τη δουλειά για τον Peter Embarek και την ομάδα των ειδικών του.
Ειδικά όταν η συζήτηση έφτασε στο ενδεχόμενο η επιδημία να σχετίζεται με τα εργαστήρια της Wuhan και τα πειράματα Κινέζων επιστημόνων στις νυχτερίδες που μεταφέρουν τον κορονοϊό.

Αλλά ο Peter Embarek είχε δύο μυστικά όπλα, οπότε σήμερα μπορούμε να ακολουθήσουμε την αναζήτησή του για απαντήσεις.

Κάμερα και κινητό τηλέφωνο.

Με αυτό, κατέγραψε video για να τεκμηριώσει το κυνήγι του για τo ξεκίνημα της πανδημίας.

Τα video αφηγούνται την ιστορία του κλεισίματος, των μυστηριωδών παραλείψεων και της πίεσης που προκαλεί σφίξιμο στη κοιλιά από τις κινεζικές αρχές.

Οι ηχογραφήσεις γίνονται πλέον ντοκιμαντέρ στην TV2 και μαζί με μια μεγαλύτερη συνέντευξη με τον Peter Embarek, αποτελούν τη βάση αυτού του άρθρου.



Ο ίδιος ο Embarek πιστεύει ότι είναι σημαντικό για όλους μας η επιστήμη να αναζητά την προέλευση της νόσου, όσο απελπιστικό και αν φαίνεται το έργο.

(Αυτό πιστεύει και το Κουρδιστό Πορτοκάλι σχεδόν από τη πρώτη μέρα που ξέσπασε αυτή η αλλόκοτη πανδημία)

 Μπορεί να μας βοηθήσει ώστε να μην πάθουμε covid-21 ή 23 ή 25, λέει στην TV2.

Ανησυχεί για το τι μπορεί να συμβεί εάν η αναζήτηση τελειώσει χωρίς απάντηση.

– Δεν πρόκειται να επιβιώσουμε, νομίζω, σε μια άλλη πανδημία, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι εκατό φορές, χιλιάδες φορές χειρότερη από αυτήν, λέει ο Peter Embarek.

Αλλά ένα πράγμα είναι η επιστήμη, κάτι άλλο είναι η πολιτική.

Ακόμη και πριν από το ταξίδι στη Wuhan, υπήρχε διαμάχη για το πώς ξεκίνησε η πανδημία και η αποστολή του Peter Embare ενεπλάκη σε ένα πολιτικό παιχνίδι πριν ξεκινήσει.

Δεν ήταν όλοι πεπεισμένοι ότι έπρεπε να  ταξιδέψουμε εκείνη τη στιγμή και να κάνουμε αυτό που είχαμε σχεδιάσει
εξηγεί…, ο Peter Embarek, επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στη Wuhan.

Ο τότε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τtump, ισχυρίστηκε ότι ο κοροναϊός είχε διαφύγει από ένα εργαστήριο στη Wuhan  ενώ οι Κινέζοι, από την άλλη πλευρά, προσπάθησαν να θέσουν αμφιβολίες για το αν o ιός προήλθε από την Κίνα.

– Ως ερευνητές, είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι στο να βρούμε την αλήθεια. Υπάρχουν όμως και άλλοι που έχουν άλλα ενδιαφέροντα και ίσως κάποιος δεν ενδιαφέρεται καθόλου να γίνει γνωστή η αλήθεια…

Η πρώτη πρόκληση από τις κινεζικές αρχές ήρθε ενώ τα δύο πρώτα μέλη της ομάδας εμπειρογνωμόνων βρισκόντουσαν στο αεροπλάνο καθ ‘οδόν προς την Κίνα.

Ο Peter Embarek, ο οποίος είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος των Χριστουγεννιάτικων διακοπών του σχεδιάζοντας το ταξίδι, βρισκόταν στο δρόμο για το αεροδρόμιο όταν πληροφορήθηκε ότι η ομάδα εμπειρογνωμόνων είχε αρνηθεί τη θεώρηση εισόδου στην Κίνα.

Η Κίνα είχε συμφωνήσει εκ των προτέρων με τον ΠΟΥ ότι η διεθνής ομάδα, σε συνεργασία με Κινέζους επιστήμονες, θα αναζητούσε απαντήσεις στη Wuhan.

Αλλά ξαφνικά η Κίνα ήταν μια κλειστή χώρα.

 Πιθανότατα συνέβη λόγω εσωτερικής διαφωνίας μεταξύ των διαφόρων αρχών στην Κίνα. Δεν ήταν όλοι πεπεισμένοι ότι έπρεπε να έρθουμε εκείνη τη στιγμή και να κάνουμε αυτό που είχαμε σχεδιάσει, λέει ο Peter Embarek.

Η άρνηση θεώρησης θα μπορούσε να θεωρηθεί ως σημάδι ότι οι δυνάμεις στην Κίνα θέλουν να ελέγξουν την ιστορία της προέλευσης της πανδημίας.

Ένα άλλο σημάδι είναι ότι το καθεστώς στην Κίνα έκλεισε κάθε ανεξάρτητη κινεζική έρευνα για το θέμα.

Για παράδειγμα, ο Δανός καθηγητής βιολογίας Rasmus Nielsen, ο οποίος εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, αντιμετώπισε διακοπή συνεργασίας από την κινεζική κυβέρνηση αρκετούς μήνες μετά την πανδημία.

-Τον Μάρτιο του 2020, οι συνεργάτες μου στην Κίνα μου έστειλαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα οποία μου εξηγούσαν ότι δεν μπορούσαν πλέον να συνεργαστούν μαζί μου για την προέλευση του SARS CoV-2, επειδή απλώς απαγορευόταν η ανεξάρτητη έρευνα τους λέει ο Rasmus Nielsen στο ΤV2.

Σύμφωνα με τον Rasmus Nielsen, όλοι οι Κινέζοι επιστήμονες που εργάζονται για το θέμα στην Κίνα πρέπει τώρα να έχουν ειδική άδεια από την κυβέρνηση.

Το ίδιο συνέβη και με τους 17 Κινέζους ερευνητές που συνάντησαν ο Embarek και η διεθνής ομάδα του όταν η αίτησή τους για βίζα έλαβε χώρα μετά από μια εβδομάδα διελκυστίνδας και μακράς διαδικασίας.

Στην αρχή, οι δύο ερευνητικές ομάδες δεν συναντήθηκαν καν πρόσωπο με πρόσωπο. Οι Κινέζοι δεν ήθελαν να συνεργαστούν σε τίποτε που θα μπορούσε να εμπλέξει τα εργαστήρια της Wuhan.

Το επόμενο κινέζικο καψόνι ονομάστηκε καραντίνα 14 ημερών σε δωμάτιο ξενοδοχείου, όπου ο Peter Embarek και οι συνεργάτες του έπρεπε να μείνουν 24 ώρες την ημέρα.

Χρειάστηκε να κάνουν εξετάσεις για κοροναιό, επικοινωνίες με videoδιασκέψεις και νέα test για κορωναιό πριν συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τους Κινέζους.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ο Peter Embarek ξεκίνησε μια δύσκολη δουλειά.

Εάν όλες οι υποθέσεις σχετικά με την προέλευση της πανδημίας θα έπρεπε να διερευνηθούν, αυτό θα στρίμωχνε τους Κινέζους να μιλήσουν για κάτι για το οποίο δεν ήθελαν να μιλήσουν.

Ήταν αδύνατο και επομένως δεν πρέπει να το κοιτάξουμε.

Δηλαδή, τη θεωρία ότι ο ιός μπορεί να είχε διαφύγει από ένα από τα εργαστήρια της Wuhan.

Προηγουμένως, αυτός και οι συνεργάτες του στον ΠΟΥ είχαν δημιουργήσει τέσσερα πιθανά σενάρια για το πώς θα μπορούσε να έχει εμφανιστεί η ασθένεια.

Τόσο οι ειδικοί του ΠΟΥ όσο και οι Κινέζοι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο κοροναϊός που καταστρέφει τον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι πιθανό να προέρχεται από μία νυχτερίδα.

Ως εκ τούτου, είναι περίεργο που η πανδημία ξεκίνησε στη Wuhan.

Η πόλη βρίσκεται 1500 χιλιόμετρα από τις σπηλιές όπου ζει ο τύπος της συγκεκριμένης νυχτερίδας. Οι σπηλιές της συγκεκριμένης νυχτερίδας βρίσκονται στη πόλη Yunan.

Πώς λοιπόν έφτασε ο ιός στη Wuhan;

Σύμφωνα με τα τέσσερα σενάρια του ΠΟΥ, συνέβη είτε μέσω ενός ανθρώπου που μολύνθηκε άμεσα από μία νυχτερίδα, είτε μέσω ενός κατεψυγμένου τροφίμου από τις περιοχές όπου ζουν οι νυχτερίδες, είτε μέσω ενός ζώου που μολύνθηκε από μια νυχτερίδα, είτε μέσω ενός εργαστηριακού ατυχήματος στη Wuhan.

Eπειδή οι Κινέζοι δεν ήταν πρόθυμοι να συζητήσουν το τελευταίο σενάριο, ο Peter Embarek έπρεπε να εξετάσει προσεκτικά τα άλλα τρία.

Και εδώ τον υποδέχθηκαν νέες εκπλήξεις.

Για παράδειγμα, στην αγορά με τα άγκιστρα κρέατος στο ταβάνι, τα οποία επισκέφθηκαν οι ειδικοί όταν τελείωσε η περίοδος καραντίνας.

Ζούσαν κάποτε ζωντανά ψάρια, ζωντανές γαρίδες, ζωντανοί βάτραχοι, ζωντανές χελώνες, ζωντανά φίδια και ζωντανοί κροκόδειλοι, αλλά και κουνέλια, αρουραίοι από μπαμπού και ασβός.

Θα μπορούσε να υπάρξει σύνδεση μεταξύ ορισμένων πάγκων στην αγορά και της πρώτης μεγάλης εστίας;

Οι κινεζικές αρχές παρείχαν στοιχεία.

– Δεν μπορούμε να συνδέσουμε τους πρώτους ασθενείς με συγκεκριμένους πάγκους, αλλά όλοι ήταν κυρίως στο δυτικό τμήμα της αγοράς, λέει ο Peter Embarek.

Το δυτικό τμήμα ήταν ακριβώς εκείνο το τμήμα που συνήθιζε να πουλάει προϊόντα από άγρια ​​ζώα και πολλά κατεψυγμένα και διατηρημένα με απλή ψύξη προϊόντα από φάρμες και κτηνοτροφία σε όλη την Κίνα.

– Αυτό το μέρος της αγοράς πιθανότατα είχε ένα περιβάλλον που ήταν ένα καλό μέρος για να επιβιώσει ο ιός περισσότερο, λέει ο Peter Embarek.

Μεταξύ 10 και 12 καταστημάτων στο δυτικό τμήμα της αγοράς πωλούνταν ζωικά προϊόντα από αγροκτήματα, για τα οποία ο Peter Embarek και η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα.

Για παράδειγμα, μια παρτίδα νεκρών αρουραίων από μπαμπού θα μπορούσε να εντοπιστεί σε αγροκτήματα στην επαρχία Yunan, όπου ζει η νυχτερίδα πέταλο.

Θα μπορούσε να υπάρξει σύνδεση;
Ο αρουραίος μπαμπού είναι πολύτιμος στην Κίνα.
Οι κινεζικές αρχές μπόρεσαν να αναφέρουν ότι 80.000 διαφορετικά ζώα είχαν δοκιμαστεί για λοίμωξη από κορώνα χωρίς να βρεθεί ούτε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Όταν οι ερευνητές του ΠΟΥ συνάντησαν τον πρώτο παγκοσμίως γνωστό ασθενή με κορωνοϊό, συνάντησαν έναν άλλο. Μπορεί να το πήρε μια μέρα στο μετρό
Ο ασθενής ήταν υπάλληλος γραφείου στη Γουχάν που εμφάνισε συμπτώματα στις 8 Δεκεμβρίου 2019.

-Μιλήσαμε πολύ μαζί του. Ένα εντελώς συνηθισμένο άτομο με μια εντελώς συνηθισμένη ημι-βαρετή ζωή. Ούτε συναρπαστικά ταξίδια ούτε διασκεδαστικά χόμπι στο δάσος ή στο βουνό ή κάτι τέτοιο, λέει ο Peter Embarek.

Ο άνθρωπος δεν ήρθε στην αγορά.

Σύμφωνα με τον Peter Embarek, είναι σχεδόν ο πρώτος που μολύνθηκε στον κόσμο – δηλαδή, ο ασθενής 0 της πανδημίας.

– Μπορεί να το πήρε μια μέρα στο μετρό ή σε λεωφορείο ή σε κατάστημα, λέει ο Embarek.

Όταν οι ειδικοί του ΠΟΥ ξεκίνησαν να ερευνήσουν τι είχαν κάνει οι Κινέζοι για να μάθουν πώς είχε μολυνθεί ο άνδρας, έπρεπε να αναρωτηθούν.

– Δεν έχουν μπει σε λεπτομέρειες ή σε προσπάθεια να αποκαλύψουν τις κινήσεις του τις εβδομάδες πριν από τις 8 Δεκεμβρίου, εξηγεί ο Peter Embarek.

Οι στενές επαφές του άντρα δεν είχαν επίσης χαρτογραφηθεί λεπτομερώς.

Συνολικά, υπήρχαν πολλές ενδείξεις ότι η ασθένεια ήταν πιο διαδεδομένη στη Wuhan τον Δεκέμβριο του 2019 από ό, τι υποτίθεται.

– Πολλά από αυτές ήταν πιθανώς ήπιες περιπτώσεις που δεν ανακαλύφθηκαν ποτέ, λέει ο Peter Embarek.

Άλλοι μπορεί να είχαν νοσήσει πιο σοβαρά.

Εάν η πανδημία ξεκίνησε πραγματικά στη Wuhan τον Δεκέμβριο του 2019, ενδέχεται να υπάρχουν παλιά δείγματα στα νοσοκομεία της πόλης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων.

Tίποτε εκεί δεν αποδείχθηκε.

Στην πραγματικότητα, υπήρχαν 200.000 δείγματα αίματος στην τράπεζα αίματος στη Wuhan που κανείς δεν είχε εξετάσει.

– Μπορεί να βρίσκεται ανάμεσα στα δείγματα η λύση του μυστηρίου.

Γιατί δεν έχει γίνει αυτή η δουλειά;

Τα δείγματα ελήφθησαν το 2019 και σύμφωνα με τον Peter Embarek, οι Κινέζοι δεν τα είχαν διερευνήσει λόγω των κανόνων της χώρας για την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών.

(Αυτό μοιάζει με κινέζικο ανέκδοτο. Προσωπικά δεδομένα στη Κίνα!)

Το γεγονός ότι πρέπει να επιτραπεί στους Κινέζους ερευνητές να ερευνήσουν την προέλευση της πανδημίας μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί κανείς δεν είχε σκεφτεί τα δείγματα αίματος, λέει ο Peter Embarek.

Όταν οι ειδικοί από τον ΠΟΥ ξεκίνησαν να ερευνήσουν εάν θα έπρεπε να υπάρχουν και άλλα ξεχασμένα δείγματα, συνάντησαν μια άλλη πιθανή ιδέα η οποία θα μπορούσε να είναι το κλειδί του μυστηρίου.

Κι αυτή δεν είναι άλλη από τους Παγκόσμιους Στρατιωτικούς Αγώνες που διεξήχθησαν στη Wuhan στις 18 Οκτωβρίου 2019.

Σύμφωνα με την Έκθεση των Ρεπουμπλικάνων την οποία αποσιώπησαν τα κορυφαία Αμερικανικά ΜΜΕ, ο ιός κυκλοφορούσε στη Wuhan ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019 ή και νωρίτερα και οι Αγώνες των Στρατιωτικών τον μετέτρεψαν σε Πανδημία καθώς πολλοί αθλητές εμφάνισαν συμπτώματα Covid-19.

Σύμφωνα με τον Peter Embarek στη διάρκεια των αγώνων ελήφθησαν 9.000 δείγματα ντόπινγκ. Ούτε αυτά τα δείγματα δεν είχαν εξεταστεί για πιθανή στεφανιαία λοίμωξη.

Η μυστηριώδης παραμέληση

Σύμφωνα με τον Peter Embarek, τόσο οι εξετάσεις αίματος όσο και οι εξετάσεις ντόπινγκ έπρεπε να είχαν εξεταστεί από τους Κινέζους.

Σημειώνει ότι η Κίνα δεν έχει ερευνήσει την προέλευση της πανδημίας όσο καλά πιστεύει ότι θα μπορούσε να το κάνει.

Ο επικεφαλής ειδικός του ΠΟΥ δεν είναι ο μόνος.

Ο καθηγητής βιολογίας Rasmus Nielsen, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Berkeley στην Καλιφόρνια, λέει στην TV 2 ότι είναι έκπληκτος από το ερευνητικό έργο της Κίνας.

– Αυτό είναι λίγο εκπληκτικό. Γιατί δεν έχει γίνει αυτή η δουλειά; αναρωτιέται ο Rasmus Nielsen στο TV 2.

Δηλαδή, η πανδημία ξεκίνησε ως διαρροή από ένα από τα εργαστήρια της Wuhan;

– Έχω βγει στο παρελθόν και υποστήριξα σχετικά σκληρά ότι δεν ήταν διαρροή εργαστηρίου, λέει ο Rasmus Nielsen.

Αλλά ο χειρισμός της υπόθεσης από την Κίνα τον ώθησε να επανεξετάσει τη θέση του αυτή.

-Δεν ξέρουμε αν είναι επειδή θέλουν απλώς να προσπαθήσουν να ελέγξουν την ιστορία της ασθένειας ή είναι επειδή έχουν κάτι να κρύψουν, λέει.

Υπάρχουν δύο εργαστήρια στη Wuhan που δουλεύουν – ή έχουν δουλέψει – με τις πεταλοφόρες νυχτερίδες που φέρουν το πιο κοντινό σε σχέση με τον κορονοϊό ιό που καταστρέφει αυτήν τη στιγμή τον κόσμο.

Η συνοδεία του Peter Embarek και των ειδικών του ΠΟΥ προσέγγισε το πιο πολυσυζητημένο από τα δύο εργαστήρια ένα κρύο πρωινό του Φεβρουαρίου του 2021.

Το Ινστιτούτο ιολογίας της Wuhan ερευνά τον κορωνοϊό από νυχτερίδες με πέταλα και έχει στείλει αρκετές ερευνητικές ομάδες μέσα στις σπηλιές και τα ορυχεία όπου ζουν οι νυχτερίδες.

Ο Embarek προσπαθούσε να μπει στο ινστιτούτο για περισσότερο από μισό χρόνο, αλλά τελικά ήταν αβέβαιο αν οι Κινέζοι θα επέτρεπαν την είσοδο.

Το κτίριο με το εργαστήριο ήταν τυλιγμένο σε ομίχλη όταν έφτασαν οι ειδικοί.

-Δεν καταφέραμε να εξετάσουμε βιβλία εργαστηρίου ή έγγραφα απευθείας από το εργαστήριο…

Οι φρουροί ασφαλείας έσπρωξαν το προσωπικό του Τύπου και η αυτοκινητοπομπή συνέχισε τον μεγάλο δρόμο προς το Ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν.

Μέσα στο εργαστήριο, η ομάδα εμπειρογνωμόνων έπρεπε να παραδώσει κάμερες και τηλέφωνα πριν ξεναγηθεί από την προϊστάμενο του εργαστηρίου, Shi Zhengli, γνωστή και ως «Batwoman» λόγω της έρευνας της για τις νυχτερίδες.

Στους ειδικούς του ΠΟΥ επετράπη να κοιτάξουν μέσα από τα μικρά παράθυρα του εργαστηρίου κορυφαίας ασφάλειας P4, όπου επιτρέπεται να εισέλθουν μόνο 16 Κινέζοι ερευνητές.

Ο Peter Embarek μπόρεσε να δει μαϊμούδες σε κλουβιά μέσα από το γυαλί.

Μετά την ξενάγηση, η ομάδα των ειδικών μίλησε με τους Κινέζους επιστήμονες, οι οποίοι εξήγησαν ότι όλοι οι εργαζόμενοι είχαν δοκιμαστεί και ότι κανένας από αυτούς δεν ήταν άρρωστος ή είχε αντισώματα από covid-19 στο αίμα του.

Οι ειδικοί δεν έλαβαν την απάντηση γιατί δεν τους δόθηκε πρόσβαση σε έγγραφα ή βιβλία του εργαστηρίου.
Εδώ υπήρξε ένας συμβιβασμός>

Θα έπρεπε να συμπεριλάβουν την υπόθεση της απόρριψης από το εργαστήριο στην τελική έκθεση για να μπορέσουν να την συνυπογράψουν και οι Κινέζοι επιστήμονες οικοδεσπότες τους.

– Καθήσαμε ο καθένας με την ερευνητική μας ομάδα σε κάθε πλευρά ενός τεράστιου τραπεζιού σε ένα δωμάτιο και διαπραγματευόμαστε τη διατύπωση της έκθεσης, λέει ο Peter Embarek.

Όλα έγιναν με διερμηνέα από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ μέρα παρά μέρα.

Κάθε διατύπωση συζητήθηκε διεξοδικά.

Αν δεν περιλαμβάνεται, τότε τελείωσε.

Ο Peter Embarek πίεσε τον Κινέζο επικεφαλής διαπραγματευτή, αλλά 48 ώρες πριν από την προθεσμία, δεν είχε ακόμη καταφέρει να πάρει το τμήμα για τα εργαστήρια.

– Εκεί ήταν που είπα: “Ακούστε τώρα. Πρέπει να το συμπεριλάβουμε, αλλιώς δεν έχουμε έκθεση. Δεν θα εγκριθεί ούτε θα γίνει αποδεκτή ως λογική, αξιόπιστη έκθεση”, λέει ο Peter Embarek.

Κατάφερε να πείσει τον Κινέζο διαπραγματευτή, αλλά οι Κινέζοι θα συμπεριλάμβαναν την υπόθεση μόνο εάν η τελική έκθεση δεν συνιστούσε να διερευνηθεί περαιτέρω (!!!)

Ο Peter Embarek συμφώνησε.

– Αν συμπεριληφθεί, τότε είναι κάτι για το οποίο μπορούμε να μιλήσουμε περαιτέρω. Εάν δεν συμπεριλαμβάνεται, τότε τελείωσε, οπότε για μένα ήταν το πιο σημαντικό να συμπεριληφθεί στην έκθεση, εξηγεί.

Στη συνέχεια, επιτεύχθηκε συμβιβασμός με τους Κινέζους ότι η υπόθεση διαρροής εργαστηρίου πρέπει να κατηγοριοποιηθεί ως “εξαιρετικά απίθανη”.

– Αν είχε κατηγοριοποιηθεί διαφορετικά, πιθανότατα θα απαιτούσε μια εβδομάδα παραπάνω, ίσως περισσότερη συζήτηση και επιχειρήματα υπέρ και κατά, και δεν πίστευα ότι άξιζε τον κόπο, λέει ο Embarek.

Έτσι, η υπόθεση για μια εργαστηριακή διαρροή στη Wuhan κατέληξε να χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά απίθανη», ενώ η υπόθεση ότι ένας Κινέζος μολύνθηκε απευθείας από μία νυχτερίδα περιγράφτηκε ως «πιθανή».
Σύμφωνα όμως με τον Embarek, μπορεί να μην είναι τόσο απίθανο ακόμη και αν μια μέρα η μόλυνση αποδειχθεί ότι συνδέεται με έναν υπάλληλο σε ένα εργαστήριο στη Wuhan.

Στην πραγματικότητα εμπίπτει στην πιθανή κατηγορία.
– Ένας υπάλληλος που μολύνθηκε με τη λήψη δειγμάτων στο πεδίο ανήκει σε μία από τις πιθανές υποθέσεις. Αυτό είναι όπου ο ιός πηδά απευθείας από μια νυχτερίδα σε έναν άνθρωπο. Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν τότε ένας εργαζόμενος στο εργαστήριο αντί για έναν τυχαίο χωριανό ή άλλο άτομο που έχει τακτική επαφή με νυχτερίδες. Οπότε είναι στην πιθανή κατηγορία, λέει ο Peter Embarek στο TV 2.

Όταν βγήκε η τελική έκθεση, επικρίθηκε ότι δεν ήταν αρκετά επικριτική για την Κίνα, παρόλο που η αποστολή της ερευνητικής ομάδας δεν ήταν μια πραγματική αστυνομική έρευνα, αλλά μια έρευνα σε συνεργασία με τους Κινέζους.

Έτσι, η επίσκεψη στο δωμάτιο με τους γάντζους του κρέατος δεν έδωσε στον άνθρωπο με το φανάρι οριστική απάντηση.

– Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι ήταν μια τόσο μεγάλη καταστροφή, λέει ο Peter Embarek.

Ούτε η διάθεση από την κακή ταινία τρόμου έχει εξαφανιστεί εντελώς.

– Όλη η ομάδα των επιθεωρητών έχουμε δεχτεί απειλές θανάτου. Υπήρξε μια συζήτηση για την κίνδυνο αφανισμού ολόκληρης της ομάδας,  λέει ο Peter Embarek, προσθέτοντας ότι αρκετοί από τους συναδέλφους του ζουν τώρα υπό την προστασία της αστυνομίας.

Έχουν απειληθεί τόσο πρόσωπο με πρόσωπο όσο και στο Διαδίκτυο, όπου η αστυνομία διέκοψε συζητήσεις μεταξύ υποστηρικτών της θεωρίας συνωμοσίας Qanon και άλλων ακραίων ομάδων που πιστεύουν ότι οι επιστήμονες είναι μέρος του προβλήματος-όχι μέρος της λύσης.

Ακόμα, οι ερευνητές συνεχίζουν το έργο και ο Peter Embarek εξακολουθεί να πιστεύει ότι η επιστήμη έχει μια ευκαιρία.

– Βρίσκουμε την απάντηση για την προέλευση της πανδημίας; Ελπίζω, αλλά δεν ξέρω. Νομίζω ότι έχουμε ακόμα μια καλή ευκαιρία. Πιστεύω ότι έχουμε μια καλή ευκαιρία, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε πολύ και πρέπει να το κάνουμε με όλη μας την καρδιά και χωρίς εμπόδια και να το δούμε ως ένα έργο παγκόσμιας συνεργασίας. Μόνο έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να βρούμε την προέλευση, λέει.

Αλλά η Κίνα δεν φαίνεται να θέλει να βοηθήσει περαιτέρω.

Στις 16 Ιουλίου 2021, ο ΠΟΥ κατέληξε σε ένα σχέδιο για περαιτέρω μελέτες στην Κίνα και περισσότερες αστυνομικές έρευνες στα εργαστήρια στη Wuhan.

«Νομίζω ότι το σχέδιο αγνοεί την κοινή λογική και είναι αντίθετο με την επιστήμη», ήταν η απόρριψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας της Κίνας Zeng Yixin.

 Βy Peter Mοller

Aπόδοση/ Κουρδιστό Πορτοκάλι*

*(Σας παρακαλούμε θερμά να μην μας αντιγράφετε. Δεν μας ενδιαφέρει η αναφορά της πηγής. Ζητήστε από τους συντάκτες σας να κοπιάσουν όπως εμείς ώστε  να έχετε τη δική σας ύλη. Σταματήστε αυτό που κάνετε)

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement