Ad Code

Responsive Advertisement

Ιδού γιατί πρέπει να εμβολιαστούν και οι πλέον διστακτικοί σύμφωνα με τον Καθηγητή Ιωαννίδη: «Μπορεί να καταλήξουμε στην περίπτωση οι εμβολιασμένοι να μολύνουν τους ανεμβολίαστους»


Απαισιόδοξος ότι το επιδημικό κύμα δεν θα σταματήσει σύντομα εμφανίστηκε ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Ιωάννης Ιωαννίδης, ο οποίος μίλησε και για τον εφησυχασμό που δείχνουν (και καλλιεργείται με όλους τους τρόπους) οι εμβολιασμένοι, μην τηρώντας τα μέτρα προστασίας.


«Μπορεί να καταλήξουμε στην περίπτωση οι εμβολιασμένοι να μολύνουν τους ανεμβολίαστους και κάποιους από αυτούς να τους σκοτώνουν. 

Αν το εμβόλιο σε προστατεύει 50%, πάνω κάτω, από την πιθανότητα να μολυνθείς, αν αυξήσεις τις εκθέσεις σου 10 φορές, αυτό το 50% πάει περίπατο. Μπορεί να φτάσουμε στην περίπτωση να είναι οι εμβολιασμένοι αυτοί που διακινούν την πανδημία και θα την πληρώσουν περισσότερο οι ανεμβολίαστοι», είπε πολύ χαρακτηριστικά.

«Ίσως ξεπεράσουμε τους 20.000 νεκρούς»


Δυσοίωνες ήταν οι εκτιμήσεις του καθηγητή για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα, καθώς το ενεργό επιδημικό κύμα δεν θα σταματήσει σύντομα, ενώ όπως είπε, μέχρι την επόμενη άνοιξη ίσως ξεπεράσουμε τους 20.000 νεκρούς.

«Υπάρχει ακόμα η δυναμική του επιδημικού κύματος. Μπορούμε να το αποτρέψουμε αν το αντιμετωπίσουμε σοβαρά, με ηπιότητα, κοινωνική συναίνεση και με μέτρα που θα αποφύγουν τα lockdowns τα οποία ήταν καταστροφικά και ακραία λύση. Χρειάζονται ήπια και στοχευμένα μέτρα που δεν θα διαταράσσουν την κοινωνική ζωή. Να συνεχίσουμε να ζούμε λογικά μέχρι το επιδημικό κύμα να δαμαστεί», επεσήμανε.

Εμβόλια, τρίτη δόση, υποχρεωτικότητα


«Το 1/3 των Ελλήνων έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Το 55% έχει κάνει το εμβόλιο. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν καλή κάλυψη. Όχι όλοι. Οι ανοσοκατασταλμένοι συμπολίτες μας δεν αναπτύσσουν καλή κάλυψη στο εμβόλιο», λέει ο κ. Ιωαννίδης, ο οποίος είναι επιφυλακτικός για την τρίτη δόση και συντάσσεται με την άποψη του ΠΟΥ για το θέμα.

«Η τρίτη δόση εμβολιασμού είναι ένα ερώτημα που θα έπρεπε να έχει απαντηθεί με αυστηρές και ελεγχόμενες μελέτες. Αυτή τι στιγμή ένα πολύ μεγάλο πληθυσμό ανά τον κόσμο, ευάλωτοι, δεν έχουν εμβολιασθεί σε φτωχές χώρες. Η πανδημία ανατροφοδοτείται από αυτόν τον πληθυσμό αν δεν την ελέγξουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Άρα υπάρχει προτεραιότητα να εμβολιαστεί το ευπαθές κομμάτι του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά να δώσουμε προτεραιότητα στην τρίτη δόση».

Για τον εμβολιασμό στη χώρα μας, ο καθηγητής σχολιάζει ότι οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε: «Αν είχαμε καλύτερη κάλυψη σε ηλικιωμένους και ευπαθείς, ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων θα ήταν πολύ μικρότερος. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της θνησιμότητας. Έχουμε περιθώρια να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας».

Σε ότι αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο κ. Ιωαννίδης τάσσεται κατά, όπως και κατά των αναστολών εργασίας, αλλά τονίζει την ύψιστη σημασία του να εμβολιαστούν όσοι εργάζονται σε υπηρεσίες Υγείας, αλλά και οι ευπαθείς:

«Είναι η σωστή κίνηση να εμβολιάζεται κάποιος που εργάζεται σε υπηρεσίες υγείας. Ωστόσο οι άνθρωποι αυτοί έχουν επιχειρήματα. Είναι λάθος να τους διώξουμε από το σύστημα υγείας. Εάν χάσουμε ένα 20-30% θα βρεθούμε ακόμα σε πιο δύσκολη θέση».


«Το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια»

Ο διακεκριμένος καθηγητής εξηγεί με απλά λόγια γιατί το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια, μιας και έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα στον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού, αλλά ένα μέσο, που σε συνδυασμό με άλλα, μπορεί να προσφέρει καλή ατομική προστασία:

«Το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια για την διάδοση και τον περιορισμό της διάδοσης του επιδημικού κύματος. Ενώ διατηρεί πολύ καλή αποτελεσματικότητα για ζητήματα διασωλήνωσης, νοσηλείας και θανάτου, η αποτελεσματικότητα στο να περιορίζει την μεταδοτικότητα είναι περιορισμένη. Το εμβόλιο από μόνο του δεν θα σταματήσει το επιδημικό κύμα. Είμαι υπέρ του εμβολιασμού, ειδικά σε ευπαθή άτομα, αλλά δεν εφησυχάζουμε ότι δεν θα κολλήσουμε εμείς ή κάποιον άλλον, όταν υπάρχει ένα πολύ ενεργό επιδημικό κύμα».

Ερωτώμενος για τον εμβολιασμό των ανηλίκων, η θέση ήταν η εξής: «Είναι εξαιρετικά μικρός ο κίνδυνος του κορωνοϊού για τα παιδιά. Όπως και ο κίνδυνος από το εμβόλιο είναι εξαιρετικά μικρός. Είναι προσωπική απόφαση των γονιών ή των πολύ νέων ανθρώπων τι πρέπει να κάνουν».
«Το πανδαιμόνιο της καταστροφής με τις πυρκαγιές μαζί με την πανδημία δημιουργεί εκρηκτικό κλίμα»

Εκτός από τον κορωνοϊό, οι πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλη μια απειλή για την υγεία τους, τις επιπτώσεις των καταστροφικών πυρκαγιών. Λέει ο κ. Ιωαννίδης:

«Η τραγωδία με τις πυρκαγιές είχε σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία. Την εβδομάδα των πυρκαγιών 2 με 8 Αυγούστου, όπου επιβαρύνθηκε και η ατμόσφαιρα, είχαμε την μεγαλύτερη θνησιμότητα σε απόκλιση από το τι περιμένουμε συνήθως. Πιθανότητα χάσαμε μέσα σε λίγες μέρες 1000 συμπολίτες παραπάνω μέσα σε μια εβδομάδα. Όλο αυτό το πανδαιμόνιο της καταστροφής με τις πυρκαγιές μαζί με την πανδημία δημιουργεί εκρηκτικό κλίμα».

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement