Ad Code

Responsive Advertisement

Ο Άκης Σκέρτσος μιλά για 74 εναέρια μέσα - Που ήταν όλα αυτά επί 5 ημέρες; Που είναι όλα αυτά σήμερα;

5354937

Τα είπαμε και χθες. Ούτε η ώρα, ούτε η ανάλυση που έκανε ο κ. Σκέρτσος ήταν η πρέπουσα και κάποιος σύμβουλος θα έπρεπε να του το πει. Παγιδεύτηκε σε στενά νούμερα, τρομερά αποστασιοποιημένος από την κραυγή και την αγωνία του κόσμου που παρακαλά για ένα εναέριο μέσο πυρόσβεσης να σβήσει ΕΓΚΑΙΡΩΣ έστω μια φωτιά. 

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και δεξί χέρι του Κυριάκου Μητσοτάκη έφτασε στο σημείο να κάνει επικοινωνιακό παιχνίδι πάνω στις στάχτες και στον πόνο χιλιάδων ανθρώπων.

Αναφέρει ο κ. Σκέρτσος στο πως η χώρα έχει 74 πτητικά μέσα.Και που ήταν αυτά τις πρώτες ώρες που ξεσπούσαν οι πυρκαγιές; Το πρόβλημα όλων, Δημάρχων, Περιφερειαρχών και πολιτών είναι πως δεν είδαν ούτε αεροπλάνο ούτε ελικόπτερο να επιχειρεί εγκαίρως...

Άφησαν την Εύβοια να καταστραφεί

SOS από Περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχη και κατοίκους

Ο Φάνης Σπανός, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, τόνισε πως η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και υπάρχει ο κίνδυνος να κατεβεί προς την κεντρική Εύβοια, κάνοντας λόγο για ελλιπείς δυνάμεις εναέριων μέσων.

«Άνθρωποι και μηχανές έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. Η φωτιά προχωράει ασταμάτητη, καταστρέφει δάσος, σπίτια, απειλείς ζωές» σημειώνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συμπληρώνει:

«Θέλουμε επιτέλους ΣΟΒΑΡΟ αριθμό εναερίων μέσων, που ζητάμε από την πρώτη μέρα! Και περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα!». Για να καταλήξει: «Η φωτιά ΔΕΝ σβήνει μόνο με τις μπουλντόζες και αν την αφήσουμε μπορεί να φτάσει πραγματικά ΠΑΝΤΟΥ!».

Μιλώντας σήμερα στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, έκανε λόγο για αγωνιώδεις κραυγές προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για επίγεια και εναέρια μέσα, τα οποία όπως είπε «δεν ήρθαν».

Ο ίδιος υποστήριξε πως «δυστυχώς η φωτιά που ξέσπασε την περασμένη Τρίτη στην περιοχή της Λίμνης συνέπεσε με την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη και όλα τα άλλα συμβάντα. Δυστυχώς δεν ήρθαν τα [πυροσβεστικά] μέσα και επεκτάθηκε σε αυτή την πολύ μεγάλη έκταση και αυτή τη στιγμή δύο δήμοι βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς έχουμε εκατοντάδες καμένα σπίτια, περισσότερα από 300.000 στρέμματα καμένης γης και επιχειρήσεις που κάηκαν. Τα πράγματα είναι απελπιστικά και σήμερα αντιμετωπίζουμε τα δύο μεγάλα μέτωπα».

«Έχουμε καταστραφεί ολοσχερώς. Έχουν καεί σπίτια, έχουν καεί επιχειρήσεις. Η φωτιά δεν σταματάει πουθενά, δεν έχουμε καμία βοήθεια. Οι πυροσβέστες μαζί με εθελοντές προσπαθούσαν να σβήσουν τα σπίτια. Συνεχίζουμε για έκτη μέρα. Το μέτωπο τώρα καίει στο χωριό Σπαθάρι. Από το πρώι προσπαθούμε να φέρουμε τον κόσμο στα σπίτια τους να σβήσουν τις εστίες, γιατί όταν λείπει ο κόσμος η φωτιά μπορεί να κάψει περισσότερα σπίτια. Χρειάζονται πολλά χέρια, γιατί δεν υπάρχει βοήθεια από εναέρια και επίγεια μέσα».
dei_diakopes_artevoia_fotia
Ο Δήμος ξεκινάει διανομή σε όλες τις κοινότητες, γιατί δεν υπάρχει νερό και ρεύμα. Το δίκτυο έχει καταστραφεί.

«Μέχρι τις 8 το πρωί δεν είχε πετάξει κανένα εναέριο μέσα. Στο Σπαθάρι δεν υπάρχει τίποτα, ούτε νερό, ούτε ρεύμα. Οι άνθρωποι είναι σε ψυχολογικό σοκ. Υπάρχει κλίμα οδύνης, θλίψης, οργής, απελπισίας και καμία ελπίδα για το μέλλον», ξέσπασε ο δήμαρχος. «Δεν υπήρχε καμία βελτίωση στην προσπάθεια αναχαίτισης των πύρινων μετώπων, γιατί τα εναέρια μέσα και τα επίγεια που είχαμε δεν κάνανε ούτε για μικροφωτιές. Εάν δεν ανακοπεί το πύρινο μέτωπο στο Σπαθάρι, η φωτιά θα φτάσει στην Χαλκίδα. Θα καεί και η Χαλκίδα όπως πάνε αυτοί».
Από πλευράς του ο Γιάννης Κοντζιάς, δήμαρχος Ιστιαίας - Αιδηψού, μίλησε στο MEGA μεταφέροντας την αγωνία των δημοτών. Όπως ανέφερε η κατάσταση είναι δραματική σε πολλά χωριά, ενώ στο χωριό Κρυονερίτης οι κάτοικοι ζητούσαν βοήθεια εδώ και δύο ώρες.

«Στον Κρυονερίτη δέχομαι εκκλήσεις εδώ και 2 ώρες από τον Πρόεδρο του χωριού που είναι εκκενωμένο, αλλά κάποιοι κάτοικοι παρέμειναν εκεί και ζητούσαν ένα πυροσβεστικό όχημα να πάει να τους δώσει νερό να γεμίσουν τα γεωργικά τους εργαλεία. Πήγαν 2 πυροσβεστικα οχήματα, ευτυχώς θα μπορέσουν να κατασβέσουν τη φωτιά που μπαίνει στο χωριό», ανέφερε.

«Υπάρχουν κάποιοι κάτοικοι που μένουν και προστατεύουν τις περιουσίες τους. Επαναλαμβάνω από την Τετάρτη ότι η πολιτεία πρέπει να σκύψει πάνω στην Εύβοια με εναέρια μέσα. Μέχρι σήμερα αυτό που κάνουν είναι να την αφήνουν να πέσει στη θάλασσα για να τελειώσει. Εδώ και μισή ώρα βλέπω 5-6 εναέρια μέσα! Να συνεχίσουν μέχρι το βράδυ να μην εγκαταλείψουν το μέρος». 

Εναέρια μέσα ζητούσαν και στην Μάνη

ΜΑΝΗ. Για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από το ηχητικό της «Καθημερινής» αναφορικά με τις πυρκαγιές στη Μάνη το 2017 μίλησε στο Action24 ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, Πέτρος Ανδρεάκος.

«Ελπίζω να είναι ψέματα όσα αποκαλύπτονται, αλλιώς είμαστε για λύπηση», τόνισε αρχικά και σημείωσε ότι τότε ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον βουλευτή Λακωνίας, Αθανάσιο Δαβάκη, ο οποίος έλεγε, με βάση όσα του μεταφέρονταν από το υπουργείο, ότι ερχόταν εναέρια βοήθεια, η οποία δεν έφτασε ποτέ.

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι αν είχε γίνει έγκαιρη εναέρια επέμβαση, θα είχε αποσοβηθεί η περιβαλλοντική καταστροφή. Επίσης, υπογράμμισε ότι το βάρος για την πυρκαγιά, εκείνη την περίοδο, το είχε αναλάβει ο ίδιος, διερωτώμενος «τι ρόλο έχουν οι δήμοι στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

"Με είχαν διαβεβαιώσει πως θα έρθουν εναέρια μέσα. Δεν ήρθαν ποτέ..."


Σε απίστευτες καταγγελίες προχώρησε η Δήμαρχος Οιχαλιάς στην Μεσσηνία, καθώς όπως ανέφερε τους άφησαν στο έλεος της πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα η Δήμαρχος στο δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ ανέφερε ότι η πυρκαγιά είναι σε δύσβατο σημείο και δεν μπορεί να επιχειρήσει η επίγεια δύναμη της πυροσβεστικής.

Επίσης ανέφερε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών ότι από τις 08:00 το πρωί θα είχε αεροπλάνα της πυροσβεστικής, κάτι τέτοιο δεν έγινε χωρίς καν να τους δώσουν μια εξήγηση.

«Εχθές που επικοινώνησα μαζί τους με είπαν ότι στις 08:00 σήμερα θα έρθουν εναέρια μέσα και κάτι τέτοιο δεν έγινε χωρίς να μου δώσουν μια εξήγηση. Μας έχουν αφήσει στο έλεος του θεού και τα επίγεια μέσα δεν μπορούν να φτάσουν καθώς είναι πολύ δύσβατο το σημείο».

Αν πει κάποιος πως όλα αυτά τα εναέρια μέσα έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειες τους στην κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην Αττική, ακούστε τι λέει ο Δήμαρχος Αχαρνών:


"Που είναι αυτά τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα... Είναι Στέλθ και δεν τα βλέπουμε;" 


Που είναι λοιπόν κ. Σκέρτσο τα 74 αεροπλάνα και ελικόπτερα; 
Ποιος κάνει διαχείριση της κρίσης όλες αυτές τις ημέρες;
Ποιος είναι υπεύθυνος για τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης; 
Ποιος είναι ο ένοχος για την καταστροφή; Η κλιματική αλλαγή ή η κυβερνητική ανικανότητα; 
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement