Ad Code

Responsive Advertisement

Τσίπρας στο Κατράκειο: Μάθαμε από τα λάθη μας – Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη απέναντι στην ελληνική κοινωνία


Έχουμε ανάγκη ένα κόμμα που αντιλαμβάνεται πέρα για πέρα την ευθύνη απέναντι στο λαό, τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ψηλά τον πήχη, σχετικά με τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, βάζει ο Αλέξης  Τσίπρας, επιχειρώντας να δημιουργήσει προεκλογικό κλίμα και αντίστοιχους ρυθμούς στο κόμμα του.

Απευθυνόμενος στο κομματικό του ακροατήριο, με αφορμή την εναρκτήρια ομιλία του στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο κ. Τσίπρας συνέδεσε την συμπλήρωση δύο ετών θητείας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη με την αρχή της προεκλογικής περιόδου, υποστήριξε ότι η μάχη της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης δεν θα δοθεί για να αυξήσουν τα ποσοστά τους αλλά για να αποδειχθεί νικηφόρα, υπενθύμισε άλλες θετικές δημοσκοπικές «ανατροπές» στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, περιέγραψε το πεδίο της μάχης μέσω της «διαρκούς» διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε από όλες τις δυνάμεις να μπουν στην μάχη χωρίς καθυστέρηση.

Στην ομιλία του μπορεί να διακρίνει κανείς την πρόθεση να στηρίξει το πολιτικό του αφήγημα στην συνθήκη που διαμορφώνει το σύστημα της απλής αναλογικής, διαβεβαιώνοντας τους ψηφοφόρους του ότι με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ και την επιλογή της συνεργασίας με άλλες δυνάμεις θα αποτραπούν οι διπλές κάλπες και θα ανοίξει ο δρόμος της Προοδευτικής Κυβέρνησης».

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για μια νέα αρχή εξηγώντας ότι αυτό δείχνει και η Προγραμματική Συνδιάσκεψη με τα 2.500 στελέχη στο Κατράκειο Θεάτρο- αρκετούς μήνες μετά τα σκληρά περιοριστικά μέτρα της πανδημίας. Από την αρχή της ομιλίας του μέχρι το τέλος φρόντιζε να «γυρίζει» στο βασικό μήνυμα ότι «όσο πιο γρήγορα φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τόσο το καλύτερο για τους πολίτες» και στο ότι το κόμμα πρέπει να δώσει την μάχη ενωμένο.

Σαφείς ήταν δε, οι αιχμές εναντίον στελεχών του κόμματος που είτε εκφράζουν τις διαφωνίες τους με τρόπο που δημιουργούν πρόβλημα στην εικόνα του κόμματος, είτε κινούνται στην βάση των προσωπικών φιλοδοξιών του.

«Η προϋπόθεση της νίκης μας στις εκλογές, είναι να είναι γερό και ευρύχωρο το σπίτι μας, το κόμμα μας», διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας αφήνοντας στη συνέχεια σαφείς αιχμές για την στάση στελεχών του κόμματος: «Έχουμε ανάγκη ένα κόμμα που αντιλαμβάνεται πέρα για πέρα την ευθύνη απέναντι στο λαό. 

Όχι ένα κόμμα που νομίζει ότι η ιστορία το περιμένει για να το δικαιώσει. Ένα κόμμα στραμμένο στον αντίπαλο. 

Όχι ένα κόμμα στραμμένο στον εαυτό του. 

Ένα κόμμα των μελών και όσων ελπίζουν σε αυτό. 

Όχι ένα κόμμα βαστάζο προσωπικών στρατηγικών. 

Ένα κόμμα σύγχρονο, ανοιχτό, νεανικό. 

Όχι ένα κόμμα φοβικό και αγκυλωμένο. 

Ένα κόμμα που παίρνει δύναμη από τη δυναμική των κινημάτων και των προοδευτικών ιδεών της εποχής. 

Όχι ένα κόμμα που μηρυκάζει τις ήττες του. 

Αυτό είναι το κόμμα που χρειαζόμαστε. Και αυτό το κόμμα θα είναι ο νικητής των επόμενων εθνικών εκλογών».

Ένα μεγάλο μέρος ωστόσο της ομιλίας του το αφιέρωσε για να περιγράψει με γκρίζα χρώματα τα κυβερνητικά δρώμενα, να κάνει σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, να μιλήσει «για μια οικογένεια που νομίζει ότι είναι μόνιμοι ιδιοκτήτες του λαού και του Μαξίμου που το ανακαινίζουν έτσι όπως γουστάρουν», να αναφερθεί ξανά στην «δεξιά» και τον «προοδευτικό μονόδρομο» που περνά μέσα από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Έκανε λόγο για μια ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, χρέωνοντάς της πλήρη αποτυχία στην διαχείριση της πανδημίας και προβλέποντας νέα δεινά από την εφαρμογή των πολιτικών της, ενώ τόνισε ότι αναφερόμενος στα στελέχη ότι το κόμμα έχει προγραμματική επάρκεια και θα αξιοποιήσει «λόγια καθαρά και σταράτα για να νικήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, χωρίς να περιμένει να «ωριμάσουν οι συνθήκες».

«Είμαστε έτοιμοι και ώριμοι- μάθαμε από τα λάθη μας, να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί απέναντι στην ελληνική κοινωνία, για να επιστρέψει στον τόπο η δικαιοσύνη παντού», επεσήμανες ο κ. Τσίπρας με την δέσμευση κατάργησης του εργασιακού, ασφαλιστικού και εκπαιδευτικού νομοσχεδίου. Ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση συνέχισε διέκρινε «προσπάθεια εξαγοράς ομάδων ψηφοφόρων, ένα διαρκή πόλεμο χωρίς αρχές απέναντι στην αντιπολίτευση, ασφυξία στην ενημέρωση, απόπειρα φίμωσης ακόμα και στα social media απέναντι σε κάθε διαφορετική φωνή»..

Επομένως-συμπλήρωσε επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει χώρος για αναβολές, δισταγμούς, εσωστρέφεια και προσωπικές στρατηγικές– τώρα είναι η στιγμή να ριχτούμε στη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και τα μηνύματα προς το εσωτερικό του κόμματος στο τέλος της ομιλίας του. Αφού έκανε αναφορά στην ανάγκη διεξαγωγής Συνεδρίου -θέμα που θα θέσουν άλλωστε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο Συνέδριο- «επέστρεψε» στο βράδυ των εκλογών του 2019 για να επαναλάβει με νόημα την τότε εξαγγελία του για τη διεύρυνση και το ποιοτικό μετασχηματισμό του κόμματος με στόχο να αντιστοιχηθεί με την εκλογική του βάση. «Δεν ήταν μια εκφώνηση ευκαιρίας. Ούτε η συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας ήταν μια ευκαιριακή κίνηση, προς άγραν ψήφων. Ήταν και είναι ένα όραμα. Μια στρατηγική απόφαση», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ «καταδικασμένο να δώσει την μάχη και να νικήσει, έστω και με μία ψήφο».

Η Προγραμματική Συνδιάσκεψη που άνοιξε με παρέμβαση του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Γιώργου Σταθάκη θα συνεχιστεί αύριο με συζήτηση σε θεματικά τραπέζια και στην Ολομέλεια, όπου αναμένονται οι τοποθετήσεις των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ολοκληρωθεί με τα «συμπεράσματα» για τον Προγραμματικό Χάρτη της Κουμουνδούρου, τα οποία και θα κληθούν να εγκρίνουν οι νομαρχιακές οργανώσεις.
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement