Ad Code

Responsive Advertisement

Αποτελεσματικό και στη Βρετανία το φάρμακο αντισωμάτων της Regeneron του Γιανκόπουλου


Επιβεβαιώνονται μέρα με την ημέρα οι θεραπευτικές ιδιότητες κατά της covid-19 ενός φαρμάκου αντισωμάτων με ελληνική υπογραφή, το οποίο μάλιστα είχε δοθεί και στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump. 

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακάλυψαν ότι η θεραπεία με αντισώματα του σκευάσματος της Regeneron Laboratories, της εταιρείας της οποίας επικεφαλής επιστήμονας, Πρόεδρος και Διευθυντής της επιστημονικής ομάδας είναι ο Γιώργος Δ. Γιανκόπουλος, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά το ένα πέμπτο σε ασθενείς με σοβαρή νόσηση και των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να καταπολεμήσει τον ίδιο τον ιό.

Είναι η μόνη θεραπεία που έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής ότι μπορεί να εξαλείψει τον ιό σε άτομα που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. Άλλα φάρμακα λειτουργούν διαφορετικά, ελέγχοντας το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών για την καταπολέμηση της νόσου. Αυτό ισχυρίζεται ο Sir Peter Horby του πανεπιστημίου της Οξφόρδης με βάση νέα στοιχεία που προέκυψαν από τα αποτελέσματα μίας μεγάλης δοκιμής φαρμάκων κατά του νέου κορωνοϊού.

Δοκιμές άλλων παρόμοιων θεραπειών αντισωμάτων δεν έχουν καταφέρει να δώσουν σημαντικά αποτελέσματα, με την AstraZeneca να ανακοινώνει χθες ότι η δική της [θεραπεία] απέτυχε, ενω η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly ανακοίνωσε ότι εγκατέλειψε τις δικές της προσπάθειες.

Συζητώντας τη νέα ανακάλυψη της ομάδας του στο πρόγραμμα BBC Radio 4’s Today, ο Sir Peter είπε ότι τρεις άλλες δοκιμές για το φάρμακο δεν είχαν δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα. «Ήταν μικρός ο αριθμός των συμμετεχόντων, περίπου 300 ασθενείς για την κάθε δοκιμή. Και δεν ελέγθηκαν τα αποτελέσματα από τα αντισώματα, ενώ η δοκιμή μας είναι πολύ μεγαλύτερη και εξετάσαμε την κατάσταση των αντισωμάτων» ανέφερε.

Ο Sir Simon Stevens, επικεφαλής της δημόσιου συστήματος υγείας της Αγγλίας, ανέφερε ότι προετοιμάσει τα νοσοκομεία προκειμένου να είναι σε θέση να προσφέρουν την δαπανηρή αλλά αποτελεσματική θεραπεία σε ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η συγκεκριμένη θεραπεία κοστίζει 1.000 με 2.000 λίρες ανά ασθενή, ποσό αρκετά μεγάλο για τα δεδομένα, αλλά οι ερευνητές δήλωσαν ότι πιστεύουν πως «όλοι θα θέλουν να συνεχίσουν».

Η ανακάλυψη έρχεται καθώς ο Sir Simon έχει ήδη αναφέρει ότι το δημόσιο σύστημα υγείας της Αγγλίας θα αρχίσει να χρησιμοποιεί μια «νέα κατηγορία θεραπειών» -εκ των οποίων η Regeneron είναι πιθανότατα η πρώτη- που στοχεύει στην καταπολέμηση του ιού στους ασθενείς με πιο βαρειά συμπτώματα, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να καταπολεμήσει την ασθένεια. «Περιμένουμε ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε περαιτέρω θεραπείες που θα αντιμετωπίζουν πραγματικά τον κορωνοϊό και θα αποτρέπουν σοβαρές ασθένειες και θάνατο.

Σήμερα ζήτησα από την υγειονομική υπηρεσία να προετοιμαστεί για μια πιθανή νέα κατηγορία τέτοιων θεραπειών -τα λεγόμενα εξουδετερωτικά μονοκλωνικά αντισώματα- τα οποία πιθανώς θα είναι διαθέσιμα σε εμάς μέσα στους επόμενους μήνες», ανέφερε συγκεκριμένα.

Οι ιατρικές αρχές στις ΗΠΑ έδωσαν στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα της Regeneron, που ονομάζεται REGEN-COV, έγκριση έκτακτης ανάγκης πέρυσι και μάλιστα χορηγήθηκε στον τότε πρόεδρο Trump, αλλά εξακολουθεί η θεραπεία να μην έχει λάβει άδεια στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.

Το REGEN-COV αποτελείται από δύο τύπους αντισωμάτων που λαμβάνονται από ασθενείς Covid, τα οποία ονομάζονται casirivimab και imdevimab. Οι ουσίες πολλαπλασιάζονται σε ένα εργαστήριο για να φτιάξουν ένα υγρό που μπορεί να εγχυθεί σε άτομα που δεν έχουν αναπτύξει τα δικά τους αντισώματα μετά από την ασθένεια, γνωστοί ως ορο-αρνητικοί ασθενείς. Οι υγιείς ασθενείς, οι οποίοι αναπτύσσουν τα δικά τους αντισώματα και είναι οροθετικοί, δεν έχουν όφελος από τη θεραπεία.

Οι νοσοκομειακοί ασθενείς θα πρέπει να κάνουν εξετάσεις αίματος για να δουν εάν είναι αρνητικοί στα αντισώματα και επομένως να είναι επιλέξιμοι. Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της μελέτης δεν είχαν αντισώματα. Οι ερευνητές αναμένουν ότι το ποσοστό αυτό θα μειωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς συνεχίζεται η διάθεση του εμβολίου, αλλά δήλωσαν ότι όσοι έχουν τα πιο ασθενή ανοσοποιητικά συστήματα θα εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο. Προβλέπουν ότι η παγκόσμια ζήτηση θα μπορούσε ακόμη να είναι «πολύ μεγάλη».

Χωρίς τη θεραπεία, οι αρνητικοί σε αντισώματα ασθενείς είχαν 30% πιθανότητα θανάτου σε σύγκριση με το 15% για άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμούσε τον ίδιο τον ιό. Η θεραπεία του Regeneron μείωσε το 30% σε 24%.

George Yancopoulos: Το φάρμακο στον Trump φέρνει την υπογραφή του

Ο Γιώργος Δ. Γιανκόπουλος είναι επικεφαλής επιστήμονας, Πρόεδρος και Διευθυντής της επιστημονικής ομάδας στην εταιρεία Regeneron Laboratories. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η έρευνα που έκανε ο Γιανκόπουλος τον οδήγησε στο να γίνει εκατομμυριούχος. Μάλιστα είναι ο πρώτος επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης (R n’ D) στον τομέα της φαρμακευτικής βιομηχανίας που γίνεται δισεκατομμυριούχος.

Ξεκίνησε να δουλεύει στην εταιρεία αυτή το 1989 σαν επικεφαλής επιστήμονας. Αποφοίτησε έχοντας αριστεύσει τόσο στη Σχολή Επιστημών του Μπρονξ, όσο και στο Πανεπιστήμιο Columbia, και ύστερα απέκτησε το πτυχίο του και το διδακτορικό του.

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Δρ. Γιανκόπουλος υπήρξε ο 11ος επιστήμονας με τις περισσότερες ετεροαναφορές τη δεκαετία του 90 (και παραμένει ακόμα και σήμερα στη λίστα με τους κορυφαίους), και το 2004 εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Μαζί με κορυφαία στελέχη της ομάδας του, έχουν ανακαλύψει και αναπτύξει σπουδαία φάρμακα στη βιομηχανία του φαρμάκου όπως τα Arcalyst, EYLEA, ZALTRAP.

Γεννήθηκε το 1959 και προερχόταν από εύπορη οικογένεια. Ο παππούς του, Γιώργος Δάνης Γιανκόπουλος, γεννήθηκε στην Καστοριά πριν την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους. Κατάφερε να δραπετεύσει στην Αυστρία, όπου μάλιστα έμαθε μόνος του τη γερμανική γλώσσα, και πήρε πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Η οικογένεια της μητέρας του ασχολούνταν επαγγελματικά με τις γούνες. Η εκπαίδευσή της διακόπηκε αναγκαστικά, όμως επέστρεψε στο σχολείο στα 60 της (!) και αποφοίτησε πρώτη στην τάξη της.

Από τότε που ήταν μικρό παιδί, ήθελε να μελετήσει το πως οι διάφοροι οργανισμοί αναγγεννούν ορισμένα μέρη τους. Πώς έφτασε εκεί: από μικρό παιδί ενθουσιαζόταν με το πως οι σαύρες μπορούσαν να δημιουργήσουν εκ νέου την ουρά τους και πως δούλευε όλο αυτό το σύστημα. «Ο κύριος λόγος που πήγα στο Λύκειο των Επιστημών του Μπρονξ ήταν επειδή ο τίτλος του είχε τη λέξη “επιστήμη” μέσα», λέει ο ίδιος. Ήθελε να γίνει επιστήμονας.

Το αστείο είναι ότι ο πατέρας του -που είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ και είχε κάνει πολλές δουλειές για να τους μεγαλώσει – έλεγε ότι δεν είχε κάνει τόσες θυσίες για να γίνει ο γιος του ένας ακαδημαϊκός ερευνητής με χαμηλή αμοιβή. Πίστευε ότι θα έπρεπε να γίνει γιατρός. Υπήρξε πάντως ένας επιστήμονας, που είπε στο Γιώργο ότι θα έπρεπε να συνεχίσει αυτό που κάνει: ο Έλληνας επιστήμονας Ρόι Βάγγελος, που εκείνη την εποχή ήταν ανερχόμενο αστέρι στη φαρμακευτική – κολοσσό Merck και που αργότερα ανέλαβε διευθύνοντας σύμβουλός της.

Μερικά χρόνια αργότερα ο Γιανκόπουλος έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον Leonard Schleifer, που ήθελε να προσλάβει ταλαντούχους νέους για μια νέα εταιρεία βιοϊατρικής. Αυτή η start-up θα είχε στόχο να βρει νέους τρόπους να αναγεννά νευρώνες για να θεραπεύει πιθανές ανωμαλίες στο νευρικό σύστημα, όπως το Αλτσχάιμερ ή το Πάρκινσον. 

Ο Γιανκόπουλος ενθουσιάστηκε. Έχοντας στο βάθος του μυαλού του τη φωνή του πατέρα του (για τα χαμηλά εισοδήματα) και έχοντας υπόψη τις πιθανές απολαβές που θα είχε σε μια εταιρεία, αποφάσισε να ξεκινήσει να δουλεύει εκεί. Η εταιρεία αυτή μετέπειτα έγινε γνωστή σαν Regeneron.

Ανά τα χρόνια, βοήθησε σημαντικά την εταιρεία να κάνει έρευνα σε μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων που αφορούσαν το νευρικό σύστημα, από ασθένειες των ματιών μέχρι καρκίνο. Κάτι επίσης ενδιαφέρον ήταν ότι είχαν αναπτύξει αυτό που εκείνος αποκαλούσε «το πιο πολύτιμο ποντίκι που δημιουργήθηκε ποτέ».

Είχαν δημιουργήσει ένα ποντίκι με ανοσοποιητικό σύστημα όμοιο με το ανθρώπινο, ώστε να μπορούν να προβλέπουν πως θα αντιδρά ο ανθρώπινος οργανισμός σε διάφορα ερεθίσματα.

kourdistoportocali
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement