Ad Code

Responsive Advertisement

Ρ.Τ. Ερντογάν: «Κληρονομιά κατάκτησης η Αγία Σοφία» - Αμερικανοί βουλευτές: «Ο Ερντογάν να λογοδοτήσει για την Αγία Σοφία»


Προκλητικός ο Ρ.Τ. Ερντογάν: «Κληρονομιά κατάκτησης η Αγία Σοφία» - Απήγγειλε ποίημα για το οποίο είχε φυλακιστεί

Αναφορά στην Αγία Σοφία έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν ενώ απήγγειλε τους στίχους του ποιήματος που τον είχε οδηγήσει στη φυλακή το 1998 (είχε κατηγορηθεί για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους και οδηγήθηκε στις φυλακές για τέσσερις μήνες).

Το ποίημα είναι του Τούρκου εθνικιστή Ziya Gokalp και ο Ερντογάν το είχε απαγγείλει όταν ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. «Oι μιναρέδες είναι οι ξιφολόγχες μας, οι θόλοι είναι τα κράνη μας, τα τζαμιά οι στρατώνες μας, και οι πιστοί είναι οι στρατιώτες μας. Αυτόν τον στρατό περιμένει η θρησκεία μου», αναφέρουν οι στίχοι.

Στο μεταξύ. πιέσεις ασκούν Αμερικανοί βουλευτές στην επιτροπή για τη Διεθνή Ελευθερία Θρησκειών των ΗΠΑ, προκειμένου να καταστήσει το καθεστώς Ερντογάν υπόλογο για τις παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να προστατεύσει την Αγία Σοφία ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. 

 Διακομματική ομάδα με πρωτοβουλία Ελληνοαμερικανών τονίζει πως, «παρά τη διεθνή καταδίκη, το κράτος της Τουρκίας εξακολουθεί να εμπλέκεται σε χρόνιες, τρομερές, συστηματικές παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς εξακολουθεί να απορρίπτει το νομικό του καθεστώς και την ταυτότητά του». 

Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι οι σοβαρές παραβιάσεις ενάντια σε ένα θρησκευτικό σύμβολο του επιπέδου του Οικουμενικού Πατριάρχη πρέπει να έχουν σημαντικές συνέπειες. Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο! Αναφέρονται, επίσης, στην Αγία Σοφία, τονίζοντας ότι η αυθαίρετη μετατροπή της σε τζαμί αποτελεί παραβίαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση της UNESCO για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement