Ad Code

Responsive Advertisement

Κεραμωτή: Σώθηκε το αρνάκι που άφησαν ασφυκτικά δεμένο σε εκκλησία


Η έγκαιρη επέμβαση δύο γυναικών, που περπατούσαν τυχαία έξω από τον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής στην Κεραμωτή Καβάλας, στάθηκε η αιτία προκειμένου να σωθεί το αρνί που κάποιοι επιτήδειοι άφησαν δεμένο χειροπόδαρα μέσα σε τσουβάλι έξω από την πόρτα της εν λόγω εκκλησίας.

Οι δύο γυναίκες που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, αμέσως μετά την ανεύρεση του ζώου προχώρησαν σε ανάρτηση σε ιστοσελίδα πολιτών του Δήμου Νέστου στο Facebook προκαλώντας σάλο, με το αποτρόπαιο θέαμα του ημιθανούς τετραπόδου.


«Ευτυχώς προλάβαμε. Βρήκαμε το ζώο σε άθλια κατάσταση με δεμένα τα πόδια του μέσα σε τσουβάλι το οποίο έκλεινε με τη σειρά του στο ύψος τους λαιμού. Το είχαν δέσει πάρα πολύ άσχημα και αν αργούσαμε λίγο, πιθανότατα δε θα ζούσε, αφού και στην εκκλησία δεν ήταν κανείς» τονίζει στο GRTimes, η μία εκ των δύο γυναικών που βρήκαν το αρνί μέσα στο τσουβάλι.

«Δυστυχώς δεν είδαμε κανέναν να κινείται στην περιοχή, ώστε να μας κινήσει την υποψία ότι προχώρησε σε μια τέτοια αποτρόπαια πράξη» προσθέτει και αποκαλύπτει που βρίσκεται σήμερα το ζώο. «Αφού το προλάβαμε ζωντανό, ψάξαμε να βρούμε κάποιον άνθρωπο ο οποίος θα μπορούσε να το φροντίσει. Βρήκαμε λοιπόν έναν βοσκό εδώ στα μέρη μας που έχει φάρμα και σήμερα το αρνί είναι μια χαρά».

Το αποδίδουν στο έθιμο «Κουρμπάνι»


Στο μεταξύ σχετικά με τα αίτια βάσει των οποίων ο δράστης φέρεται να προχώρησε σε αυτή τη μεσαιωνική πράξη πρωτοφανούς κακοποίησης ζώου και παραβίασης μιας σειρά νομοθεσιών και υγειονομικών πρωτοκόλλων, δεν έχει βρεθεί το παραμικρό.

Εικάζεται μόνο ότι το εν λόγω περιστατικό έχει σχέση με ένα παλαιό Θρακικό έθιμο (που χάνεται στα βάθη των αιώνων) με την ονομασία «Κουρμπάνια», σύμφωνα με το οποίο πιστοί προσέφεραν ως τάμα ένα ζώο στον Άγιο ή την Αγία, το οποίο σφάζονταν στον αύλειο χώρο της εκκλησίας που φέρει το όνομά Της. Στη συνέχεια τα ζώα αυτά -σύμφωνα πάντα με το έθιμο- τα μαγείρευαν, ετοίμαζαν το κουρμπάνι και μοίραζαν το φαγητό σε όλο το χωρίο.

Ακόμη κι έτσι όμως να συμβαίνει, γεγονός που δεν δικαιολογεί τη συγκεκριμένη αγριότητα, η γιορτή της Αγίας Κυριακής είναι στις 7 Ιουλίου και όχι στις 7 Ιουνίου, με αποτέλεσμα να θεωρείται πως ο δράστης προχώρησε στην πράξη του έχοντας μπερδέψει απλά τις ημερομηνίες!

Μητροπολίτης Στέφανος: Το θέμα ερευνάται - Πρόκειται για έγκλημα


Την πλήρη διερεύνηση της πρωτοφανούς υπόθεσης ζήτησε ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, Στέφανος ο οποίος έχει ενημερωθεί για το περιστατικό, όπως τόνισε με δηλώσεις του στο GRTimes.

“Έχουμε λάβει γνώση του περιστατικού και δεν σας κρύβω την ανησυχία μου. Έχω ζητήσει εξηγήσεις από τον αρμόδιο Ιερέα της Αγίας Κυριακής, ο οποίος μου δήλωσε πλήρη άγνοια για το θέμα αλλά επιφυλάχθηκε να το ερευνήσει για να διαπιστώσει τι ακριβώς έχει συμβεί” τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, δεν αρνήθηκε ότι η “εικόνα αυτή είναι απαράδεκτη και η πράξη απόλυτα καταδικαστέα”, ενώ δεν έκρυψε ότι αντικρίζοντας την “έπεσα από τα σύννεφα”.

Τέλος, μιλώντας για το έθιμο ξεκαθάρισε πως “σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις. Κανείς δεν σφάζει ζώα, κανείς δεν συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Κανένα ανάλογο περιστατικό δεν έχει καταγραφεί εδώ και πολλά – πολλά χρόνια. Αν είναι δυνατόν. Αυτό που έγινε είναι έγκλημα. Επαναλαμβάνω ότι έχουμε ζητήσει τη διερεύνηση του θέματος και περιμένουμε τα αποτελέσματα”.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement