Ad Code

Responsive Advertisement

Το μνημείο της φρουράς του Κολοκοτρώνη


Το μνημείο στο Ζυγοβίστι Γορτυνίας με χαραγμένα επάνω του τα ονόματα των φρουρών του Κολοκοτρώνη.

Στην είσοδο του χωριού Ζυγοβίστι της Γορτυνίας υπάρχει ένα τεράστιο μαρμάρινο γλυπτό βιβλίο με σκαλισμένα επάνω του 197 ονόματα κατοίκων του χωριού, οι οποίοι αποτελούσαν το 1821 τη φρουρά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Είναι οι λεγόμενοι «Αθάνατοι», όπως ο ίδιος ο Γέρος τους αποκαλούσε.

Ο γραμματέας του Κολοκοτρώνη Φωτάκος είχε πει γι’ αυτούς τους άντρες: «Ων τα νώτα ουδέποτε είδε ο εχθρός», εννοώντας ότι δεν υποχωρούσαν ποτέ στις μάχες, γι’ αυτό οι εχθροί δεν είχαν δει ποτέ την πλάτη τους.

Το γιγάντιο γλυπτό φιλοτέχνησε ο γλύπτης Νικόλαος Αρμακόλλας από την Τήνο και τα αποκαλυπτήριά του έγιναν το 2001 από την Αδελφότητα των Ζυγοβιστινών «Η Μεταμόρφωσις».

Το γλυπτό βιβλίο έχει 24 σελίδες και μπήκε στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως το μεγαλύτερο μαρμάρινο βιβλίο του κόσμου. Είναι κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο Θάσου και έχει ύψος 4μ., πλάτος 3,60 μ., πάχος 0,70 μ. και βάρος 25 τόνων.

Το Ζυγοβίστι απέχει 6 χλμ από τη Δημητσάνα και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.160 μ. στις πλαγιές του θρυλικού αρκαδικού Μαινάλου.


Το εκπληκτικό γλυπτό φιλοτέχνησε ο γλύπτης Νικόλαος Αρμακόλλας με καταγωγή από την Τήνο.



Δεν υποχωρούσαν ποτέ στις μάχες, γι’ αυτό οι εχθροί δεν είχαν δει ποτέ την πλάτη τους.


Τα περισσότερα σπίτια του χωριού είναι παραδοσιακά πετρόχτιστα.


Μόνο 142 κατοίκους έχει το χωριό, μεταξύ των οποίων ελάχιστα παιδιά.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement