Ad Code

Responsive Advertisement

Σκάνδαλο Siemens «Συστηματική και διαχρονική η παράνομη χρηματοδότηση κομμάτων εξουσίας» αποφάσισε το Εφετείο Κακουργημάτων


Καταπέλτης είναι η δικαστική απόφαση για το σκάνδαλο της Siemens με πολύ σημαντικές αποκαλύψεις να έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Έτσι η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας που δίκασε τη σκανδαλώδη σύμβαση 8002/1997 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ από τη γερμανική εταιρεία.

Η δικαστική απόφαση εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, ύστερα από περίπου τρία χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, αλλά η καθαρογραφή της, μεγέθους 4.000 σελίδων, χρειάστηκε ενάμιση χρόνο και είναι αποκαλυπτική σχετικά με τις δοσοληψίες της γερμανικής εταιρείας με τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας τη μεταπολιτευτική περίοδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δικαστική απόφαση αναφέρεται επί λέξη: «στο πλαίσιο της παράνομης χρηματοδότησης που υλοποιούσε η Siemens AG σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά και αφορούσε πολιτικά κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα».

Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι τα κόμματα εξουσίας στα χρόνια ως και τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Κώστα Σημίτη “λαδώνονταν” από τη γερμανική πολυεθνική.

Και ποια ήταν τα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα. Να υπενθυμίσουμε ότι στην κατάθεσή του στη δίκη το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Αυγερινός πρώην υπεύθυνος των οικονομικών παραδέχτηκε στη δίκη ότι μίζες έδιναν οι μεγάλες εταιρείες στα μεγάλα δύο κόμματα, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ..

Οταν ρωτήθηκε από τους δικαστές για ποιο λόγο, εξήγησε ότι «οι εταιρείες θέλουν να διατηρούν καλές σχέσεις με όλο το πολιτικό φάσμα και να υπάρχει η αίσθηση της ηθικής υποχρέωσης. Δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα με τα κόμματα για να μην βρεθούν από τη μεριά του χαμένου.

Οι εταιρείες “λάδωναν” για να παίρνουν έργα


Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση, ένα εκατομμύριο μάρκα από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens κατέληξε στα κομματικά ταμεία του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της διαχρονικής χρηματοδότησης ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.: «Το ΠΑΣΟΚ αποτελούσε τον τελικό αποδέκτη του χρηματικού αυτού ποσού, στο πλαίσιο της παράνομης χρηματοδότησης που υλοποιούσε η Siemens, σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά και αφορούσε τα πολιτικά κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα. Τέτοια δε χαρακτηριστικά είχε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δέσποζε στην πολιτική ζωή του τόπου ως κυβερνητικό κόμμα για σχεδόν δυόμισι δεκαετίες, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι τα μέσα περίπου της δεκαετίας τoυ 2000, σημαίνον στέλεχος του οποίου (ΠΑΣΟΚ) ήταν ο τεσσαρακοστός τρίτος κατηγορούμενος Θεόδωρος Τσουκάτος και στα ταμεία του οποίου (ΠΑΣΟΚ) δεν καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι κατέληξε το ποσό αυτό».

Ο Θ. Τσουκάτος, που από την αρχή της υπόθεσης είχε υποστηρίξει ότι τα χρήματα που πήρε από τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens στη χώρα μας Μιχάλη Χριστοφοράκο, ένα εκατ. γερμανικά μάρκα, τα έδωσε στο κομματικό ταμείο, δεν ήταν τελικά ανάμεσα στους καταδικασθέντες καθώς απαλλάχθηκε λόγω παραγραφής του αδικήματος.

Από τους συνολικά 64 κατηγορουμένους (δέκα εκ των οποίων είχαν αποβιώσει μέχρι το τέλος της δίκης), κρίθηκαν ένοχοι 22, μεταξύ των οποίων ο Μ. Χριστοφοράκος που έχει διαφύγει στη Γερμανία, ο Χρήστος Καραβέλας που διέφυγε στο εξωτερικό και δεν έχει εντοπιστεί, αλλά και υψηλόβαθμα τότε στελέχη της μητρικής γερμανικής εταιρείας, όπως οι Μικαέλ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαντ Σίκατσεκ, χρηματιστές και άλλοι.

Οσοι καταδικάστηκαν κρίθηκαν ένοχοι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μεταξύ των οποίων και πρώην στελέχη του ΟΤΕ αλλά και τραπεζικά στελέχη, όπως ο Φάνης Λυγινός και ο Κλοντ Οσβαλντ που επίσης καταζητείται από τότε που διέφυγε παραβιάζοντας το βραχιολάκι.

«Να ζητήσει συγγνώμη ο κ. Μητσοτάκης»


Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, σχολίασε στο Facebook: «Με τη βούλα της Δικαιοσύνης πλέον τα τότε κόμματα εξουσίας, δηλαδή Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, δέχονταν παράνομη χρηματοδότηση από τη Siemens "σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά". Θα περιμέναμε από τον κ. Μητσοτάκη έστω και τώρα να ζητήσει μια συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για το πλιάτσικο του κόμματός του. Αλλά η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν φαίνεται να έχει αλλάξει ούτε μυαλά ούτε πολιτικές».

«Καρφιά» από Δ. Παπαγγελόπουλο


Το σκεπτικό της απόφασης για τη Siemens σχολίασε και ο πρώην αναπλ. υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, δείχνοντας το σκάνδαλο της Novartis:

«Πριν από 15 χρόνια ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας έδωσα εντολή να ερευνηθεί το σκάνδαλο της Siemens. Στην ιστορική απόφαση του Εφετείου αναφέρεται ότι η Siemens σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά χρηματοδοτούσε παράνομα στην Ελλάδα τα τότε κόμματα εξουσίας. Προτείνω στους πολιτικούς μου διώκτες να ξεπλύνουν και το σκάνδαλο της Siemens ως σκευωρία μου, όπως ακριβώς επιχειρούν στο σκάνδαλο της Novartis, και να με εκδικηθούν για άλλη μία φορά».
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement