Τις «εντολές» της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιμένει η Ελλάδα για να προμηθευτεί εμβόλια κατά του κορωνοϊού για τους πολίτες.
Παρά τις αρχικές εξαγγελίες του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, πως θα εμβολιάζονται περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες τον μήνα μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περίπου 270.000 (πολλοί απ' αυτούς μόνο με μία δόση) και αν δεν αυξηθούν ραγδαία οι εμβολιασμοί τότε το «τοίχος ανοσίας» θα δημιουργηθεί το... 2024! Μέχρι τότε, lockdown και αυστηρά μέτρα.
Αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία περιμένει μόνο από τις δυτικές φαρμακοβιομηχανίες εμβόλια.
Μετά και από το φιάσκο με την AstraZeneca η ΕΕ τρέχει πανικόβλητη για να προμηθευτεί εμβόλια και όπως όλα δείχνουν η λύση θα είναι το σωτήριο ρωσικό εμβόλιο, Sputnik V.
Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι πως στη χώρα μας υπάρχει φαρμακαποθήκη που περιμένει από τον Σεπτέμβριο το «ΟΚ» από τον ΕΟΦ για να φέρει το ρωσικό εμβόλιο στη χώρα μας.
Όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος της εταιρείας Μιχάλης Κάζης είχε στείλει επιστολή τον Σεπτέμβριο στον ΕΟΦ για το συγκεκριμένο θέμα:
«Ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2020, όταν οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο το οποίο είχαν σε φάση 3 κλινικών μελετών εγκρίθηκε από το αρμόδιο για την έγκριση υπουργείο Υγείας της Ρωσικής Δημοκρατίας. Επικοινωνήσαμε μαζί τους, έγινε μία πολύ μεγάλη διαδικασία επικοινωνιών, υπογράψαμε κάποια έγγραφα αμοιβαία δεσμευτικά κατόπιν της επιθυμίας μας να κάνουμε εισαγωγή στην Ελλάδα του συγκεκριμένου εμβολίου. Όταν το θέμα έφτασε στον ΕΟΦ, γύρω στις 10 Σεπτεμβρίου, ενημερώσαμε τους υπεύθυνους ότι το εμβόλιο έχει εγκριθεί και κυκλοφορεί στη Ρωσία. Ο ΕΟΦ εγγράφως δεν απαντούσε και έτσι λίγο αργότερα μέσα στον Σεπτέμβριο επικοινωνήσαμε με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicines Agency - ΕΜΑ). Μάλιστα εγώ μίλησα επανειλημμένως με την πρόεδρο του ΕΜΑ η οποία είναι γιατρός και μου είπε ότι στην παρούσα φάση και λόγω του επείγοντος του θέματος οι εθνικοί regulators όπως αποκαλούν τους αντίστοιχους του ΕΟΦ σε κάθε χώρα οργανισμούς, μπορούν να εγκρίνουν την έκτακτη εισαγωγή του εμβολίου, όπως ακριβώς συμβαίνει και με άλλα προϊόντα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στο dailypharmanews.
Ο κ. Κάζης σημειώνει ότι «παλιότερα που δεν υπήρχε ο ΕΟΦ και υπήρχε το Κρατικό Εργαστήριο Ελέγχου Φαρμάκων, το επονομαζόμενο ΚΕΕΦ αλλά και στη συνέχεια που ιδρύθηκε ο ΕΟΦ μέχρι και σήμερα που μιλάμε εάν ένας ασθενής θέλει ένα φάρμακο που δεν είναι εγκεκριμένο στην Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να το εισάγει μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Επομένως γιατί να μην ισχύει το ίδιο και για το συγκεκριμένο εμβόλιο; Αυτό άλλωστε μας υπέδειξε η Chairwoman του ΕΜΑ κ. Christa Wirthumer-Hoche».
Και συνεχίζοντας την περιγραφή των όσων έχουν συμβεί μέχρι σήμερα ο κ. Κάζης αναφέρει: «Με τα πολλά, μετά τις 20 Οκτωβρίου καθώς ασχολείται και ένας ακόμη συνάδελφος φαρμακοποιός από την εταιρεία μας με το θέμα απάντησε (σ.σ. στο τηλέφωνο) μία υπάλληλος του ΕΟΦ η οποία επέμενε και επιμένει ότι το θέμα ανήκει στην αρμοδιότητα του ΕΜΑ και ότι ο ΕΜΑ πρέπει να προχωρήσει σε έγκριση για να έρθει το εμβόλιο στη χώρα μας. Προτάξαμε τα email αυτά που μας έστειλε ο ΕΜΑ, όπου ρητά και κατηγορηματικά δηλώνει ότι οι εθνικοί φορείς, δηλαδή εν προκειμένω ο ΕΟΦ μπορεί εάν θέλει να εγκρίνει την εισαγωγή. Από την πλευρά του ο ΕΟΦ ωστόσο επιμένει ότι πρέπει την έγκριση να τη δώσει ο ΕΜΑ».
Σύμφωνα με τον κ. Κάζη μέχρι τον Δεκέμβριο είχαν στείλει αίτημα για να εμβολιαστούν με το Sputnik V περισσότεροι από 7.500 Έλληνες, όμως το αίτημα τους δεν γίνεται να ολοκληρωθεί έως ότου δώσει το ΟΚ ο ΕΟΦ.
Αποδεικνύεται λοιπόν εγκληματική η ολιγωρία της ελληνικής κυβέρνησης να προμηθευτεί μόνη της εμβόλια, αλλά και φάρμακα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει μάλιστα ευθαρσώς πως η Ελλάδα είναι «μία μικρή χώρα που δεν μπορεί να διαπραγματεύεται μόνη της με τις φαρμακοβιομηχανίες».
Εμείς να τονίσουμε πως η χώρα μας θα μπορούσε να είχε βγει νωρίτερα από τον όλεθρο των lockdown και να είχαν σωθεί ζωές αν υπήρχε η πολιτική βούληση να προμηθευτούν φάρμακα και εμβόλια και να μην περιμένουν τις εντολές των Ευρωπαίων.
Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, δεν αποκλείεται το Sputnik V να πάρει άδεια για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον Φεβρουάριο ή τις αρχές Μαρτίου.
Ήδη, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία δεν έχουν αποκλείσει να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο που παράχθηκε στη Ρωσία, σε περίπτωση που αυτό πάρει έγκριση από τον EMA. Και αφότου το έκαναν αυτές η χώρες ξαφνικά άλλαξε και η στάση της Ελλάδας, η οποία πλέον βλέπει επίσης με θετικό μάτι την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου.
Το δύο δόσεων ρωσικό εμβόλιο Sputnik V είναι κατά 91,6% αποτελεσματικό στο να εμποδίσει τους ανθρώπους να αρρωστήσουν με συμπτωματική Covid-19,έδειξαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής τελικής φάσης που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet». Η αποτελεσματικότητα φθάνει το 91,8% στους άνω των 60 ετών.
Το ρωσικό εμβόλιο έχει παρόμοια τεχνολογία με αυτά της Οξφόρδης/AstraZeneca και της Janssen/Johnson & Johnson και μπορεί να αποθηκευθεί σε θερμοκρασία 2 έως 8 βαθμών Κελσίου. Οι δυο δόσεις του χορηγούνται σε απόσταση 21 ημερών.
0 Σχόλια