Ad Code

Responsive Advertisement

Γνωρίζουμε τους Ήρωες της Επανάστασης - Νικήτας Σταματελόπουλος, "Νικηταράς"


Αν πρέπει να σκιαγραφήσουμε με κάποιον τρόπο τη σύγχρονη Ελλάδα, να περιγράψουμε τις αρχές της, τις αξίες της, την έννοια της δικαιοσύνης σε αυτή, δεν χρειάζεται να γράψουμε ατελείωτες εκθέσεις. Αρκεί να γράψουμε την ιστορία του Νικήτα Σταματελόπουλου, αυτού που έμεινε στην ιστορία με το όνομα του στον υπερθετικό "Νικηταράς"!

Η γενναιότητα, το θάρρος, η υπερηφάνεια και η ακατάβλητη μαχητικότητα του Νικήτα Σταματελόπουλου, του χάρισαν τα προσωνύμια "Νικηταράς" και "Τουρκοφάγος". Αυτό όμως που τον έκανε ιδίως να ξεχωρίζει, σε σχέση με τους υπόλοιπους αγωνιστές της εποχής του, ήταν το ήθος, η αγνότητα και η ανιδιοτέλεια του. 

Στα Δερβενάκια, στη μάχη στην οποία διακρίθηκε όσο κανένας άλλος, χύμηξε πάνω στη φάλαγγα των Τούρκων και τους μακέλεψε κυριολεκτικά. Τρία σπαθιά έσπασε πετσοκόβοντας τους Τούρκους και το τέταρτο χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν βραστό νερό για να ξεκολλήσουν από την παλάμη του. Τότε, λοιπόν, στην ένταση της μάχης, όταν η σύγκρουση στα Δερβενάκια είχε μετατραπεί από μάχη σε σφαγή, ο Νικηταράς, καλυμμένος με το αίμα των Τούρκων, λύγισε ... και για να συνεχίσει τη μάχη έλεγε στον εαυτό του "Κουράγιο Νικήτα ... Τούρκους σφάζεις ...". 

Μετά τη μάχη κι ενώ όλοι αναγνώριζαν τη ξεχωριστή συμβολή του, ο Νικηταράς απέδειξε τις σπάνιες, για την εποχή του, αρετές του, αφού δεν συμμετείχε στα λάφυρα. Κάτι που έκανε σε όλη τη σταδιοδρομία του ως Καπετάνιος. Κάτι που τον διέκρινε σε σχέση με πολλούς άλλους αγωνιστές της εποχής. Κάτι που θα τον διέκρινε σε σύγκριση με πολλούς πρωταγωνιστές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ανιδιοτελής! Σπάνια αρετή!
Και πως τον αντάμειψε τον Νικηταρά, η ελεύθερη Ελλάδα; Στα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα, αν και αρχικά τιμήθηκε από τους Βαυαρούς, αργότερα, το 1839, εξαιτίας της συμμετοχής του στο Ρωσόφιλο Κόμμα, το οποίο φιλοδοξούσε να ανατρέψει τον Όθωνα και να τον αντικαταστήσει με Ρώσο Πρίγκιπα, ο Νικηταράς φυλακίστηκε και ταπεινώθηκε. Η μια του θυγατέρα, βλέποντας να ξυλοκοπούν τον πατέρα της, τρελάθηκε.

Η συμμετοχή του Νικηταρά στο σχέδιο ανατροπής του Όθωνα δεν αποδείχτηκε στην επακολουθήσασα δίκη κι έτσι αποφυλακίστηκε. Ήταν πάμπτωχος και σχεδόν τυφλός από το σάκχαρο. Ως αναγνώριση της συμβολής του στην Επανάσταση του χορηγήθηκε ... άδεια επαιτείας! Ο ηρωικός Νικηταράς, που πολέμησε σαν θηρίο τους Τούρκους, ζητιάνευε για να επιβιώσει στον χώρο που σήμερα υπάρχει ο ναός της Ευαγγελίστριας. 

Θρυλείται πως όταν ο Βρετανός Πρέσβης έμαθε για την κατάσταση του Νικηταρά, έσπευσε να του δώσει χρήματα. Ο υπερήφανος Νικηταράς δεν τα δέχτηκε, λέγοντας πως απλώς βρισκόταν στο συγκεκριμένο σημείο γιατί ήθελε να δει πως ζουν οι συμπατριώτες του. 

Ο Βρετανός Πρέσβης φεύγοντας, φρόντισε να αφήσει να του πέσει ένα πουγκί με νομίσματα. 
Ο Νικηταράς του το έδωσε πίσω.

Το 1843, απονεμήθηκε στον Νικηταρά τιμητικά ο βαθμός του υποστράτηγου μαζί με μία πενιχρή σύνταξη, ώστε να μπορεί να ζήσει χωρίς να επαιτεί. Απεβίωσε στις 25 Σεπτεμβρίου 1849 σε ηλικία 62 ετών. Πλέον, ο τάφος του ... αγνοείται!

Οπότε, μη γελιέστε. Όποτε απορείτε για όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας, να θυμάστε ότι η Ελλάς είναι αυτή που συμπεριφέρθηκε με αυτόν τον τρόπο στον Νικηταρά.
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement