Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 9η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας ζητά από την Αθήνα το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών 1ης κατοικίας των φτωχοποιημένων από τα lockdown Ελλήνων από τις 15 Μαρτίου!
Συγκριμένα, η κομισιόν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να μην παρατείνει το γενικό πάγωμα πέρα από τις 15 Μαρτίου και να «υιοθετήσει εγκαίρως προσωρινές και πιο στοχευμένες λύσεις, προκειμένου να προστατευτούν τα ευάλωτα νοικοκυριά».
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση «στο πλαίσιο της ενίσχυσης των μέτρων περιορισμού προς στο τέλος του 2020, οι αρχές ανέστειλαν όλα τα μέτρα επιβολής σε όλες τις κατηγορίες οφειλετών, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των προπαρασκευαστικών της βημάτων, τα οποία μπορούν να ληφθούν αρκετοί μήνες. Ένα τέτοιο γενικευμένο πάγωμα όλων των βημάτων επιβολής, εάν παρατείνεται, μπορεί προσβολή σε έναν γρήγορο και αποτελεσματικό χειρισμό μη εξυπηρετούμενων δανείων από ελληνικές τράπεζες και εξυπηρετητές προς τα εμπρός. Οι αρχές καλούνται έτσι να υιοθετήσουν προσωρινά και πιο στοχοθετημένα λύσεις εγκαίρως, προστατεύοντας παράλληλα τα ευάλωτα νοικοκυριά».
Το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο συνεχούς διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών να προσπαθούν να παρατείνουν τις αποφάσεις τουλάχιστον μέχρι να ανοίξουν ξανά τα δικαστήρια, αν όχι μέχρι το καλοκαίρι προκειμένου, τα μέτρα αυτά να κουμπώσουν με τον νέο πτωχευτικό κώδικα
Για δε το πτωχευτικό η Κομισιόν επισημαίνει τις καθυστερήσεις στην έναρξη του νέου πλαισίου. Ειδικότερα, αφού επισημαίνει τις καθυστερήσεις, οι οποίες είχαν ως συνέπεια
την εκκίνηση του Νόμου από 1 η Μαρτίου για τις επιχειρήσεις και από αρχές Ιουνίου για τα φυσικά πρόσωπα, υπενθυμίζει τις σημαντικές εργασίες που εκκρεμούν και αφορούν αφενός, στις αναρίθμητες ΚΥΑ και αφετέρου, στην πλατφόρμα που θα πρέπει να συνδεθεί με τα συστήματα των τραπεζών.
«Καμπανάκι» κρούει και για την εκκαθάριση των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη, εκτιμώντας πως ο στόχος του 2021 φαντάζει λιγότερο εφικτός. Τέλος, όσον αφορά στον «Ηρακλή» η Κομισιόν καλωσορίζει την επέκτασή του για ακόμη 18 μήνες.
Έξαλλου οι θεσμοί βλέπουν τις νέες αντικειμενικές αξίες να έρχονται μέσα στον επόμενο μηνά . Όπως αναφέρουν «ο καθορισμός των νέων αντικειμενικών αξιών που αναμένεται έως τον Μάρτιο θα διευρύνει ουσιαστικά τη βάση φόρου ακινήτων. Στη συνέχεια, οι αρχές σκοπεύουν να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό μιας μεταρρύθμισης ουδέτερης απόδοσης στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας έως τα τέλη Απριλίου».
Ουσιαστικά η έκθεση φωτογραφίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 8% μετά την ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα ( 3.000 περιοχές «φιλέτα) αξιοποιώντας το δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει ακριβώς από την ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα.
0 Σχόλια