Ad Code

Responsive Advertisement

Γράμμα στον Αλέξη Τσίπρα από τον Ηλία Κανέλη


Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,
Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα καμία πρόθεση να ασχοληθώ με τις πρωτοβουλίες σας και την προσπάθειά σας να κερδίσετε το χαμένο πολιτικό έδαφος, που επιβεβαίωσε η ήττα σας στις εκλογές του 2019 και συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν αδιαλείπτως οι δημοσκοπήσεις, όσο δραστηριοποιείστε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δικό σας κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, δικό σας πρόβλημα είναι οι πολιτικές του, δικό σας και η θεμιτή προσπάθεια να διευρύνετε την εμβέλειά του.

Δεν θα σας έγραφα αυτό το γράμμα αν δεν είχατε αναθέσει στους δικηγόρους σας να υποβάλουν αγωγή κατά της εφημερίδας μας και του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου, διεκδικώντας δύο εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση για σειρά δημοσιευμάτων που αφορούσαν την εξοχική σας κατοικία στην περιοχή της Λαυρεωτικής. Στην αγωγή σας ισχυρίζεστε ότι τα δημοσιεύματα αυτά σας προκάλεσαν ηθική βλάβη «από την παράνομη προσβολή της προσωπικότητας, της τιμής και της υπόληψής» σας. Με όλο τον σεβασμό στο αξίωμά σας, τα δημοσιεύματα αυτά είχαν στόχο την αποκάλυψη, ενώπιον των πολιτών, πτυχών της ζωής ενός πολιτικού ηγέτη για τον οποίο υπάρχει εύλογο ενδιαφέρον.

Η δημοκρατία δεν αξιώνει από τους ηγέτες της να πένονται, γι’ αυτό άλλωστε και το ύψος της αμοιβής τους για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στον τόπο δεν είναι ευκαταφρόνητο. Αμείβονται καλά ώστε να ζουν και να καλύπτουν τις ανάγκες τους, αυτών και της οικογένειάς τους, με αξιοπρέπεια. Εναντι αυτού, η δημοκρατία αξιώνει από τους ηγέτες της, όπως και από τους δημόσιους λειτουργούς που ασκούν εξουσία, διαφάνεια. Ο λόγος είναι εύλογος, τον έχετε κατά καιρούς αναδείξει και εσείς: ο ηγέτης δεν μπορεί να δίνει λαβές στους πολίτες ούτε για να σκεφτούν ότι μπορεί να διατηρεί σχέσεις διαπλοκής.

Το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για την εξοχική σας κατοικία ήταν εύλογο για τους παραπάνω λόγους, και πολλαπλασιαζόταν από το γεγονός ότι δεν είχατε ανακοινώσει τη μίσθωσή της. Οι πολίτες έμεναν με την εντύπωση ότι διαμένετε σε ένα μικροαστικό διαμέρισμα στην Κυψέλη, ο πολιτικός λόγος σας ενέτεινε το λαϊφστάιλ του «παιδιού του λαού», για το οποίο στο παρελθόν σας έχουν απονείμει εύσημα ξένα ΜΜΕ. 

Η αποκάλυψη της εξοχικής σας κατοικίας με τη σύμπραξη και των «ΝΕΩΝ», άλλωστε, συνέβαλε στην εμπέδωση από τους πολίτες των ικανοτήτων σας στην εμπορική διαπραγμάτευση που σας εξασφάλισε τόσο χαμηλό τίμημα, προϊόν ασφαλώς της εκπαίδευσής σας στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και εταίρους μας στην ΕΕ, το τραγικό πρώτο εξάμηνο της κυβερνητικής σας θητείας.

Θέλατε όντως να αποκρύψετε την εξοχική σας κατοικία για κάποιους λόγους; Ακόμα κι αν ισχυρίζεστε ότι δεν το θέλατε, έχουμε κάθε δικαίωμα να είμαστε καχύποπτοι, όσο μάλιστα ενθυμούμαστε την πολιτεία σας όσο είχατε την κυβερνητική εξουσία και, ιδίως, την περίφημη κρουαζιέρα με το κότερο της οικογένειας Παναγοπούλου, το καλοκαίρι μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στο Μάτι. Το κότερο στο οποίο εικονίζεστε, σε φωτογραφία που δημοσιεύτηκε, να απολαμβάνετε το πούρο σας αντικρίζοντας το απέραντο γαλάζιο των ελληνικών θαλασσών. 

Και τότε είχε αποκρυβεί η ακριβή εκείνη καλοκαιρινή σας αναψυχή στη συγκεκριμένη συγκυρία, για την οποία δεν θα μαθαίναμε ποτέ αν τα ΜΜΕ δεν έκαναν το καθήκον τους. Και τότε το πρόβλημα δεν ήταν απλώς η ψευδής εικόνα του αριστερού λαϊφστάιλ σας που συγκρουόταν με την πραγματικότητα των επιλογών της ζωής σας, αλλά κυρίως μια υποψία διαπλοκής, αφού η ιδιοκτήτρια της θαλαμηγού ήταν διορισμένη, άμισθη ασφαλώς, σύμβουλός σας.

Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Η φράση που κοσμεί την αίθουσα διαλέξεων της ΕΣΗΕΑ, μπροστά από την οποία σίγουρα έχετε μιλήσει αρκετές φορές, αποδίδεται στον φιλέλληνα γερμανό δημοσιογράφο Ιωάννη Ιάκωβο Μάγερ, που εξέδιδε τα «Ελληνικά Χρονικά» στο πολιορκημένο Μεσολόγγι και πέθανε υπηρετώντας το καθήκον του το 1826, κατά την Εξοδο των Πολιορκημένων.

Η δημοσίευση, κ. Πρόεδρε, ανέκαθεν είναι υποχρέωση του δημοσιογράφου. Είναι στοιχειώδης επαγγελματική και δημοκρατική υποχρέωσή του ταυτόχρονα, επειδή οι πολίτες πρέπει να είναι πληροφορημένοι. Ξέρω. Πολλές φορές, πολλά δημοσιεύματα, σας ενόχλησαν. Τη δεκαετία της κρίσης, πολύ συχνά, «ΤΑ ΝΕΑ» αποκάλυψαν τις πολιτικές σας στοχεύσεις. 

Πολύ νωρίς σας προειδοποιούσαμε ότι είναι πλάνη σας να υποστηρίζετε ότι θα σκίσετε τα Μνημόνια (κάνατε υποχρεωτική την υπογραφή ενός ακόμα Μνημονίου), ότι με τις πολιτικές σας η χώρα κινδύνευε να βρεθεί εκτός ευρωζώνης και εκτός ΕΕ, ότι θα φάτε τα μούτρα σας αν επιμένετε να παραβιάζετε τη διάκριση των εξουσιών ή να μεθοδεύετε τον έλεγχο της δικαιοσύνης και του Τύπου. Δεν μας ακούσατε. Λυπάμαι πολύ γι’ αυτό. Αν είχατε προσαρμόσει τις πολιτικές σας ούτε τη χώρα θα είχατε παίξει στα ζάρια ούτε τη δημοκρατία – ούτε την καλή φήμη της Αριστεράς, το ηθικό της πλεονέκτημα που καταρρακώσατε.

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Δεν μας τρομάζει η αγωγή σας. 

Αλλωστε δεν είστε ο πρώτος πολιτικός που στρέφεται δικαστικά εναντίον της εφημερίδας μας και συντακτών της. Δεν είστε ο πρώτος πολιτικός που περιφρονεί την ελευθερία του Τύπου, ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα που προστατεύεται σε όλο τον δυτικό κόσμο. Εχει προηγηθεί ο κυβερνητικός εταίρος σας, Πάνος Καμμένος (τον θυμάστε;), μάλιστα σε καιρό που είχε κυβερνητικό αξίωμα και ενώ μεθοδεύατε τον έλεγχο της Δικαιοσύνης. 

Οπως εκείνος ελπίζουμε ότι διδάχτηκε το παιχνίδι της δημοκρατίας από τις επιμορφωτικές γι’ αυτόν υποθέσεις στις οποίες μας είχε εμπλέξει, έτσι και εσείς θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε. Οι λειτουργοί του Τύπου, κ. Πρόεδρε, που κάνουν το καθήκον τους, δεν εκφοβίζονται. Αντίθετα. Γίνονται μαχητικότεροι και αποκαλυπτικότεροι.

Τι καταφέρατε με όλα αυτά; Να γίνει η αγωγή σας μπούμερανγκ. Ολο το πολιτικό σύστημα σας έχει αποδοκιμάσει, ο νομικός κόσμος θεωρεί ανοίκεια και προσβλητική την καταφυγή σας στη Δικαιοσύνη, οι πολίτες εξανίστανται που ένας πολιτικός ηγέτης και τέως πρωθυπουργός επιδιώκει να λύσει πολιτικά προβλήματα στα δικαστήρια, ο Τύπος υπενθυμίζει τις αναξιοπιστίες και τα πραγματικά ψεύδη με τα οποία πολιτευτήκατε... 

Αν δεν σας λέει τίποτα η αποδοκιμασία ούτε της ΕΣΗΕΑ, του συνδικαλιστικού σωματείου των δημοσιογράφων, επιμείνετε στην αγωγή σας. Ραντεβού όχι στα γουναράδικα – αλλά στο ακροατήριο.

Ως τότε,
Διατελώ μεθ’ υπολήψεως
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement