Ad Code

Responsive Advertisement

Αλ. Βατόπουλος, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας: "Η κυβέρνηση αγνόησε την επιτροπή"


Τέσσερις καθηγητές αποκάλυψαν στο Κρήτη TV τις εγκληματικές ευθύνες στη διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού

Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, με αποτέλεσμα η χώρα μας τον τελευταίο μήνα να έχει διπλάσιο αριθμό αύξησης των θανάτων σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. και μια από τις πλέον χειρότερες κατατάξεις παγκοσμίως, αποκαλύπτονται πλέον καθημερινά.

Στην εκπομπή «Αντιθέσεις» του δημοσιογράφου Γιώργου Σαχίνη της Κρήτη TV μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και επιστήμονες ανέδειξαν τις τραγικές παραλείψεις με ευθύνη της Πολιτείας, αποδομώντας παράλληλα το κυβερνητικό αφήγημα περί πιστής υιοθέτησης των εντολών των μελών της αρμόδιας επιτροπής. Οπως αποδεικνύεται, όχι μόνο λειτούργησε ένα διπλό σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων, αλλά τα μέλη της επιτροπής αγνοήθηκαν ως προς τις συστάσεις τους σε κρίσιμες επιλογές.

Επικράτησε ένα σύστημα διαρχίας μεταξύ ΕΟΔΥ και Πολιτικής Προστασίας, με την τελευταία να αναλαμβάνει υπερβολικές αρμοδιότητες.

Μαζικά και αντιπροσωπευτικά τεστ, προκειμένου η επιτροπή να έχει σαφή χαρτογράφηση της πανδημίας, δεν διεξήχθησαν, με αποτέλεσμα ο εχθρός να παραμένει αόρατος.

Η χώρα άνοιξε τις πύλες της στον τουρισμό χωρίς μέτρα προστασίας, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις των ειδικών, ενώ τα μέλη της επιτροπής δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Οι επιστήμονες κρούουν παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για εκατόμβη νεκρών όσο η Πολιτεία συνεχίζει την ανέμελη και επικίνδυνη συμπεριφορά της.

Τα στόματα από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας, που ήταν ερμητικά κλειστά, αρχίζουν σιγά σιγά να ανοίγουν και να αποκαλύπτουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στον σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα.

Το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αλ. Βατόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η επιτροπή έχει έλλειψη επιδημιολογικών δεδομένων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αποτύπωση των κρουσμάτων σε κάθε νομό του κράτους. 

«Λείπει από την επιτροπή μια συλλογική γνώση τι γίνεται σε κάθε νομό» τόνισε χαρακτηριστικά. Παραδέχτηκε δε ότι σημειώθηκε καθυστέρηση στη λήψη μέτρων που είχε προτείνει η επιτροπή. «Είχαμε προτείνει έγκαιρα τη συνταγογράφηση των τεστ σε όλον τον πληθυσμό. 

Ηταν το πρώτο που πρότεινε η επιτροπή.

Ο φόβος από πλευράς της κυβέρνησης ήταν ότι θα γίνει υπερσυνταγογράφηση και ο ΕΟΔΥ δεν θα άντεχε το κόστος. Προσωπικά δεν την ασπάζομαι αυτή τη λογική, γιατί τελικά το κόστος είναι μεγαλύτερο»…

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η επιτροπή είχε προκρίνει την ανάγκη διενέργειας των τεστ σε όσους έρχονται στη χώρα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. «Μας είπαν ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει τεστ πριν έλθουν ως τουρίστες στην Ελλάδα, ενώ και εμείς δεν είχαμε τη δυνατότητα διενέργειας χιλιάδων τεστ.

Έτσι μας παρουσιάστηκε ένας αλγόριθμος από μια ομάδα επιδημιολόγων (τεστ σε συνάρτηση με την επικινδυνότητα της χώρας προέλευσης). 

Πάντως η επιτροπή δεν μετείχε σε αυτόν τον σχεδιασμό» συμπλήρωσε ο κ. Βατόπουλος.

Παράλληλα τόνισε ότι η επιτροπή είχε προτείνει αυστηρότερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, με την κυβέρνηση να κινείται «πιο χαλαρά», ενώ σύσταση για απαγόρευση της επικοινωνίας μεταξύ των νομών και των περιοχών με διαφορετικό επιδημιολογικό προφίλ δεν έγινε αποδεκτή. 

«Δεν διοικεί τη χώρα η επιτροπή» υπογράμμισε ο κ. Βατόπουλος, ενώ στον σχολιασμό τού δημοσιογράφου, ότι «εσάς επικαλείται η κυβέρνηση στη λήψη των μέτρων», περιορίστηκε να δηλώσει γελώντας ότι «αυτό είναι μια άλλη ιστορία»…

Ως προς την πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα, ο καθηγητής σημείωσε ότι τους παρουσιάζεται μια εβδομαδιαία αναφορά αρκετά λεπτομερής, όμως «ίσως όχι τόσο όσο θα θέλαμε», χωρίς πάντως, όπως επισήμανε, να έχουν οι ίδιοι πρόσβαση. 

«Στα δεδομένα πρέπει να έχουν πρόσβαση τόσο η επιστημονική κοινότητα όσο και οι πολίτες. Τα δεδομένα δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Είναι ιδιοκτησία του Ελληνα φορολογουμένου. Τα πρακτικά της επιτροπής προφανώς θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα και μάλιστα να είναι αναρτημένα στο site του υπουργείου» τόνισε με έμφαση.

Διευκρίνισε επίσης ότι την επιδημιολογική επιτήρηση την κάνει ο ΕΟΔΥ, αλλά «ανατέθηκαν πολλά πράγματα στην Πολιτική Προστασία.

Αυτό δεν ήταν απόφαση της επιτροπής, ενώ μοιράστηκαν τα καθήκοντα μεταξύ ΕΟΔΥ και Πολιτικής Προστασίας.

Η επιτήρηση γίνεται από τον ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία κάνει την ιχνηλάτηση. Αυτό που απουσιάζει είναι ποιος θα έχει το γενικό πρόσταγμα.

Στην Ελλάδα είναι ανακατεμένα δύο υπουργεία και αυτό δημιουργεί δυσλειτουργίες» κατέληξε.
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement