Ad Code

Responsive Advertisement

10 κύριες ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Πτωχευτικό κώδικα


Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ A’ 207/27.10.2020) ο Νόμος 4738/2020 "Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις".

Κατά την ψήφιση του νόμου υπήρξαν σημαντικές αντιρρήσεις και αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με το νέο νόμο αναμορφώνεται εκ βάθρων το πλαίσιο αντιμετώπισης της οικονομικής αδυναμίας, συλλογικής ικανοποίησης των πιστωτών και απαλλαγής από χρέη κάθε προσώπου, φυσικού ή νομικού το οποίο αναλαμβάνει οικονομική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως του αν η δραστηριότητα αυτή είναι επιχειρηματική ή όχι.

Εξαιρούνται μόνο φορείς του Δημοσίου και χρηματοδοτικά ιδρύματα για τα οποία προβλέπονται ειδικές διαδικασίες αφερεγγυότητας.

Οι διαδικασίες που εισάγονται με τον παρόντα νόμο είναι επίσης εναρμονισμένες με τις διατάξεις της Οδηγίας 1023/2019 «περί πλαισίου για την προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών, καθώς και περί μέτρων βελτίωσης των διαδικασιών αυτών, και για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 (Οδηγία για την αναδιάρθρωση και την αφερεγγυότητα)» εφόσον διασφαλίζεται ότι βιώσιμες επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες θα έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικά εθνικά πλαίσια προληπτικής αναδιάρθρωσης τα οποία θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους· ότι οι έντιμοι αφερέγγυοι ή υπερχρεωμένοι επιχειρηματίες θα μπορούν να απαλλάσσονται πλήρως από τα χρέη τους μετά από εύλογο διάστημα που θα τους προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία και ότι θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών αναδιάρθρωσης, αφερεγγυότητας και απαλλαγής από το χρέος, ιδίως περιορίζοντας τη διάρκειά τους.

Δείτε αναλυτικά το Νόμο 4738/2020, όπως δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την αιτιολογική του έκθεση.

Εμείς, ψάξαμε και απαντήσαμε στα ερωτήματα των ακροατών μας σε 10 βασικές και σημαντικές ερωτήσεις τους.

1. Ποιους αφορά ο πτωχευτικός νόμος;
Αφορά εμπόρους, εταιρείες, ελεύθερους επαγγελματίες, φυσικά πρόσωπα, δηλαδή συνταξιούχους, ιδιωτικούς υπαλλήλους, δημοσίους υπαλλήλους, άνεργους

2. Έχω δάνειο, έχω κάνει ρύθμιση με την Τράπεζα, αλλά δεν πλήρωνα τις δόσεις. Μπορώ τώρα να κάνω αίτηση στην πλατφόρμα εξωδικαστικό συμβιβασμού και πότε ;
Ναι γίνεται να κάνετε αίτηση ακόμα και για ρυθμισμένες οφειλές

3. Μπορεί η Τράπεζα να με αναγκάσει να κάνω εξωδικαστικό συμβιβασμό; Τι θα γίνει αν δεν θέλω;

Ναι μπορεί να στείλει πρόσκληση για να ξεκινήσετε τη διαδικασία. Αν δεν ξεκινήσετε τη διαδικασία θεωρείται άγονος ο συμβιβασμός

4. Έχω εταιρεία με πολλές οφειλές. Αν τελικά βρω λύση με τους πιστωτές μου ποια θα είναι η διαδικασία;
Επικυρώνεται η συμφωνία εξυγίανσης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο

5. Είμαι ιδιωτικός υπάλληλος και έχω ένα χρέος σε τράπεζα 20.000 ευρώ. Δεν έχω περιουσία. Μπορώ να κάνω αίτηση πτώχευσης και να διαγραφεί το χρέος;
Όχι διότι για να γίνει πτώχευση το χρέος πρέπει να είναι πάνω από 30.000 ευρώ.
Άγνωστη η τύχη όσων έχουν χρέη κάτω των 30.000 ευρώ. Σ αυτη τη κατηγορία βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό μικρομεσαίας τάξης.

6. Είμαι συνταξιούχος με χρέη που δεν πληρώνω. Δεν θέλω όμως να πτωχεύσω μπορώ να αφήσω έτσι την κατάσταση;
Όχι οποιοσδήποτε πιστωτής σας πλέον μπορεί να καταθέσει αίτηση πτώχευσης εφ όσον είστε ληξιπρόθεσμος για διάστημα άνω των 6 μηνών

7. Είμαι συνταξιούχος. Έχω οφειλές σε Τράπεζες και κάποιες τις έχω ρυθμίσει και τις πληρώνω, ενώ κάποιες άλλες δεν τις πληρώνω εδώ και χρόνια. Θεωρούμαι ληξιπρόθεσμος ;
Ναι. Η επιλεκτική πληρωμή χρεών δεν αίρει την κατάσταση των ληξιπρόθεσμων χρεών.

8. Είμαι εγγυητής σε δάνειο άλλου προσώπου. Αν πτωχεύσει ο πρωτοφειλέτης απαλλάσσομαι και εγώ από το χρέος;
Αν η τράπεζα δεν καλυφθεί από τη ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη, ή αν ο οφειλέτης δεν έχει περιουσία εξακολουθείτε να ευθύνεστε και μπορεί να στραφεί εναντίον σας για να ικανοποιηθεί.

9. Επειδή έχω ακίνητα που δεν θέλω να χάσω σκοπεύω να πουλήσω με ένα συμβολικό τίμημα ένα ακίνητο σε ένα φίλο μου που γνωρίζει την κατάσταση και μετά να κάνω αίτηση πτώχευσης για να διαγραφούν τα χρέη μου και να μη χάσω το ακίνητο.
Στη περίπτωση αυτή ο σύνδικος της πτώχευσης θα ανακαλέσει τη μεταβίβαση ως δόλια

10. Η κύρια κατοικία δεν προστατεύεται πλέον;
Προστατεύεται μόνο για τους ευάλωτους δανειολήπτες δηλαδή με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Η οικία μεταβιβάζεται σε Φορέα και μετά από 12 έτη θα την αγοράζει πάλι ο οφειλέτης καταβάλλοντας το ποσό της τότε εμπορικής αξίας σύμφωνα με εκτίμηση πιστοποιημένου εκτιμητή.
Δεν σου παίρνουν το σπίτι αλλά από την άλλη θα κρατούν για τα επόμενα 1-3 χρόνια από την μισθοδοσία στη τράπεζα οποιοδήποτε ποσό πάνω από τα 540 ευρώ ανά άτομο στην οικογένεια, (900 για ζευγάρι) προκειμένου να αποπληρώνονται οι πιστωτές του πολίτη ή του επαγγελματία που πτώχευσε Με ετήσιο εισόδημα γύρω στα 7000 ευρώ πώς θα μπορέσει κάποιος να αγοράσει το σπίτι του στα 12 χρόνια?! Τα χρήματα που έχει ως τότε πληρώσει υπό μορφή ενοικίων δεν συμψηφίζονται.

Επίσης αν για οποιοδήποτε λόγο ένας πολίτης, για παράδειγμα, έχει μια κληρονομιά και θέλει να αποπληρώσει το δάνειό του στα 5 χρόνια, με βάση το νέο νόμο θα πρέπει να πληρώσει και τα ενοίκια για τα επόμενα χρόνια μέχρι τα 12.

Σταδιακά θα ωθήσουν τον κόσμο στην αδήλωτη εργασία.
Η επιλογή να πληρώνει κάποιος τις ασφαλιστικές τις εισφορές αντί για τις τράπεζες κρίνεται δόλια. Άρα θα μείνει αρκετός κόσμος (αυτοαπασχολούμενοι) ανασφάλιστος.

Με την πολύτιμη βοήθεια της Οικονομολόγου, Έλενας Ιωάννου





Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement