Ad Code

Responsive Advertisement

Θαλάσσιος χωροταξικός χάρτης – Τα θολά σημεία


 

Καλά έστω και έτσι όπως έγινε αλλά προσέχτε λιγάκι οι “τσηρλήντερς” και οι λοιποί πανηγυρίζοντες ωσάν να πήραμε την Πόλη γιατί υπάρχουν σκοτεινά σημεία!

1. Πρώτα δημοσιεύτηκε το πρωί στην Μιλιέτ από Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο Θαλασσίου Δικαίου της Άγκυρας (DEHUKAM).και μετά έγινε η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ.

2. Οι ερωταπαντήσεις δείχνουν πως έχουν γραφτεί περισσότερο για να αποκρούσουν πιθανή εσωτερική κριτική, παρά για να λύσουν τυχόν απορίες. Όπως για παράδειγμα με ποια λογική έχει γίνει η χωρική κατάτμηση του ΘΧΣ. Ή για ποιον λόγο έγινε σήμερα αυτή η ανακοίνωση, συμπτωματικά λίγες ώρες μετά την δημοσίευση της Milliyet, χωρίς το ΘΧΣ να έχει επισημοποιηθεί και επιβεβαιωθεί από τον επίσημο ιστότοπο της ΕΕ (βλ. European MSP Platform) όπου βρίσκονται αναρτημένοι όλοι οι χάρτες των κρατών που τους έχουν δημοσιεύσει και ενσωματώσει στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό εδώ και καιρό.

3. Δυστυχώς, ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται αυτός ο χάρτης, η χρονική στιγμή και οι παραλείψεις, δείχνουν πως είναι άλλη μια απόπειρα του ΥΠΕΞ να μην παραβεί τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας, ασχέτως αν αυτές έχουν χαραχτεί εντός των ζωτικών μας συμφερόντων, αλλά ταυτόχρονα να δείξει με προσχηματικό τρόπο πως ακολουθεί τις υποχρεώσεις του έναντι ΕΕ και της Συνταγματικής του αποστολής.

4. Τέλος, δεν απεικονίζονται όλα όσα αφορούν χάρτες MSP όπως περιοχές δραστηριοτήτων (αλιεία, ναυτιλία, τουρισμός), προσδιορισμό περιοχών περιβαλλοντικής προστασίας, περιοχές προορισμένες για δράσεις οικονομικής βιωσιμότητας (ενεργειακά πάρκα κλπ), περιοχές ασφάλειας και άμυνας (στρατιωτικές ασκήσεις), ενώ αντιθέτως ο (ανεπίσημος) χάρτης που παρουσιάστηκε από την τουρκική πλευρά σήμερα, σπεύδει να γεμίσει όλα τα μεγάλα κενά του Αιγαίου με περιοχές διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων.

5. H αποτύπωση ΕΧΥ και ΑΟΖ με βάση το Διεθνές Δίκαιο, δεν είναι προαιρετική, είναι υποχρεωτική, αν θες να ονομάζεσαι κυρίαρχο κράτος Δικαίου, αν θες να τιμάς τις υπογραφές σου σε Διεθνείς Συμφωνίες και Συνθήκες και αν επιθυμείς να θέσεις σε πράξη εθνικές συμμαχίες Ασφάλειας και Άμυνας.

6. παρατηρούμε την εξ ολοκλήρου υιοθέτηση των 6 ν.μ. για τα όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης για όλες τις Χ.Ε. (πλην της ΧΕ4), χωρίς τουλάχιστον να σκιαγραφείται και το όριο επέκτασης στα 12 ν.μ. ως δυνατότητας που προκύπτει από το Διεθνές Δίκαιο και την Διεθνή Σύμβαση της Θάλασσας. Επίσης, σκιαγραφούνται οι περιοχές ΑΟΖ που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας και Αιγύπτου, οι οποίες όμως αναδεικνύουν το πρόβλημα της μερικής οριοθέτησης αλλά και των υποχωρήσεών μας ειδικά στην περίπτωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο, όπου ο θαλάσσιος (και υποθαλάσσιος) χώρος που χάθηκε ισοδυναμεί σε εμβαδόν με την Εύβοια.

Kαι όπως είπε φίλε εμπειρογνώμων σε αυτά τα ζητήματα βλεπει χώρο, δεν βλέπει….τάξη!

Περισσότερα στον σύνδεσμο

IMG 6648


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement