
Τα πρώτα στοιχεία από τα νησιά του νότιου Αιγαίου δείχνουν ένα πολύ «υποτονικό» Πάσχα
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο ελληνικός προϋπολογισμός εξαρτάται από τα έσοδα του τουρισμού και τα πρώτα φετινά δείγματα δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά λόγω των σεισμικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν στην Σαντορίνη με αποτέλεσμα οι ελπίδες να εναποτίθενται στην ρωσική αγορά μετά από έναν πιθανό τερματισμό του ουκρανικού πολέμου και μία όσο γίνεται ταχύτερη αποκατάσταση των ελληνορωσικών σχέσεων.
Τα πρώτα στοιχεία από τα νησιά του νότιου Αιγαίου δείχνουν ένα πολύ «υποτονικό» Πάσχα.
Οι εικόνες που παρουσιάστηκαν με τον κόσμο να ξεφαντώνει στην Πάρο ήταν εντελώς πλασματικές καθώς απεικονίζονταν ένα κέντρο διασκέδασης το οποίο εύκολα μπορούσε να γεμίσει με 1.500-2.000 άτομα
Στην πραγματικότητα υπήρξε «βουτιά» στα έσοδα και αυτό που παρουσιάστηκε ήταν ένα λαϊκό πανηγύρι που δεν έχει μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα.
Σε ό,τι αφορά την Μύκονο, τα στοιχεία έδειξαν μία μέτρια προσέλευση κόσμου και υπήρξε μία τάση για εκλογίκευση στις τιμές.
Για παράδειγμα για μία οικογένεια τεσσάρων ατόμων το κόστος διαμονής και διαβίωσης για ένα πενθήμερο ήταν γύρω στις 8.000 €.
Για τον μέσο άνθρωπο είναι ένα σεβαστό ποσό αλλά όχι για το νησί της Μυκόνου.
Όπως και να έχει στη Μύκονο η σεζόν θα κριθεί από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, αλλά όπως ήδη προαναφέραμε αυτές μέχρι τώρα είναι μέτριες.
Και οι κρατήσεις θα εξαρτηθούν από τις τιμές, ειδικά στα beach restaurant όπου αν διατηρηθεί η πολιτική των 100 ευρώ έως 200 ευρώ την ξαπλώστρα ή το σετ στα 200 έως 400 ευρώ, καλό θα είναι να προετοιμάζονται στην Μύκονο για «χαμηλές πτήσεις» από τώρα.
Πέραν της ξαπλώστρας υπάρχει και χρέωση για το κάθε άτομο ξεχωριστά ως ελάχιστη κατανάλωση.
Στην Μύκονο χρεώνουν 70-80 ευρώ το «κεφάλι» και τα μεγάλα beach restaurant χρεώνουν 200 έως και 300 ευρώ!
Η Σαντορίνη έχει υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά.
Μπορεί το σεισμογενές ρήγμα να μην έχει βυθίσει -ακόμα- τη Σαντορίνη, «βύθισε» όμως το τουρισμό της.
Κατά τη πασχαλινή περίοδο επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι των επιχειρηματιών του νησιού, οι οποίοι είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται έως και 50% σε σχέση με πέρυσι, αφού τουρίστες δεν έβλεπαν «ούτε με το κιάλι».
Η μείωση, μάλιστα, θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αν τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία του νησιού δεν είχαν κατεβάσει τις τιμές τους σε επίπεδα… hostel στο Μεταξουργείο, αφού λίγες ημέρες πριν το Πάσχα οι ξενοδόχοι του νησιού μιλούσαν για πτώση 70% στις κρατήσεις για Απρίλιο-Μάιο, η οποία όπως σημείωναν ήταν χειρότερη και από αυτή του κορωνοϊού.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που η σεισμική δραστηριότητα δεν φαίνεται να κοπάζει, αφού σημειώθηκαν νέοι σεισμοί 4+ ρίχτερ την Κυριακή και την Τρίτη.
Αν αυτό συνεχιστεί, τότε προβλέπεται ένα εφιαλτικό καλοκαίρι για τους επιχειρηματίες του νησιού, οι οποίοι πέρυσι «γκρίνιαζαν» για υπερτουρισμό αλλά φέτος παρακαλάνε τους τουρίστες.
Η Πάρος δεν έχει το βάθος της Μυκόνου και της Σαντορίνης σε ό,τι αφορά το accomodation.
Έχει λίγες ξενοδοχειακές μονάδες, γεμίζει εύκολα και δεν έχει την ανάλογη ποιότητα σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση και τον αριθμό των καταλυμάτων.
Δεν προβλέπεται μία καλή τουριστική χρονιά.
Σε ό,τι αφορά την βόρεια Ελλάδα όλα θα κριθούν από το αν θα τερματιστεί ο ουκρανικός πόλεμος και αν θα αποκατασταθούν και σε ποιο βαθμό οι ελληνορωσικές σχέσεις.
Η Ελλάδα χάνει κάθε χρόνο μέχρι στιγμής μεσοσταθμικά από το 2014 μαζί με τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων 2 δισ. ευρώ!
Αν υπάρξει ειρήνευση και ταχεία αποκατάσταση των ελληνορωσικών σχέσεων αυτά τα έσοδα θα επανέλθουν σταδιακά και είναι η τελευταία ελπίδα για την χώρα.
0 Σχόλια