Ο 70χρονος έχει προωθήσει στο παρελθόν ισχυρισμούς ότι τα εμβόλια συνδέονται με τον αυτισμό, ότι ο HIV δεν προκαλεί AIDS και ότι η χρήση ενός συγκεκριμένου ζιζανιοκτόνου συνδέεται με την αύξηση των τρανς ατόμων
Ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, στον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναθέσει σύντομα την εποπτεία των σημαντικότερων υγειονομικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, είναι ένας από τους πιο γνωστούς αρνητές των εμβολίων στη χώρα, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες μεταξύ ειδικών για πιθανή επανεμφάνιση ασθενειών που έχουν τεθεί υπό έλεγχο εδώ και δεκαετίες.
Ο 70χρονος Κένεντι στήριξε τον Τραμπ αφού απέσυρε την υποψηφιότητά του για την προεδρία τον Αύγουστο. Είναι γιος του πρώην γενικού εισαγγελέα και υποψήφιου για την προεδρία Ρόμπερτ Φ. Κένεντι και ανιψιός του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Φ. Κένεντι.
Ο Κένεντι, ο οποίος έχει σπουδάσει δικηγόρος με ειδίκευση στο περιβαλλοντικό δίκαιο, έγινε αρχικά γνωστός για την προώθηση θεωριών συνωμοσίας και την αμφισβήτηση επιστημονικών ερευνών, συχνά προβάλλοντας τον εαυτό του ως καταλληλότερο να μιλά για ασθένειες και επιδημιολογικά ζητήματα, ακόμα και συγκριτικά με επιστήμονες.
Συμφωνα με τον Guardian, ο 70χρονος έχει διαδώσει στο παρελθόν αβάσιμους ισχυρισμούς ότι τα εμβόλια συνδέονται με τον αυτισμό στα παιδιά, έχει προωθήσει τον ψευδή ισχυρισμό ότι ο HIV δεν προκαλεί AIDS και έχει συσχετίσει, χωρίς αποδείξεις, ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα με την αύξηση των βίαιων περιστατικών με πυροβολισμούς σε σχολεία. Επιπλέον, έχει συνδέσει τη χρήση ενός συγκεκριμένου ζιζανιοκτόνου με την αύξηση των ατόμων που δηλώνουν τρανς.
Μελέτη του 2019 αποκάλυψε ότι ο οργανισμός του οποίου είναι επικεφαλής ο Κένεντι συγκαταλεγόταν στους μεγαλύτερους χρηματοδότες διαφημίσεων κατά των εμβολίων στο Facebook. Το 2021, το Κέντρο για την Αντιμετώπιση της Ρητορικής Μίσους στο Διαδίκτυο τον κατονόμασε ως έναν από τους 12 κορυφαίους φορείς παραπληροφόρησης για το εμβόλιο της Covid-19.
Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, το Children's Health Defense, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση κατά των εμβολίων της οποίας ηγείτο μέχρι την έναρξη της προεκλογικής του καμπάνιας, προώθησε παραπλανητικές πληροφορίες για τα εμβόλια στην Αμερικανική Σαμόα πριν από ένα φονικό ξέσπασμα ιλαράς το 2019.
Ο διορισμός του επικεφαλής του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ απαιτεί την έγκριση της Γερουσίας. Εάν τελικά ο Κένεντι λάβει το πράσινο φως και αναλάβει καθήκοντα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα εμβόλια θα αποτελέσουν το πρώτο ζήτημα στην ατζέντα του.
Ο δρ Μάικλ Όστερχολμ, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής για Μολυσματικές Ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, δήλωσε ότι, ακόμη και αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές του Δημοσίου, μια αρνητική στάση απέναντι στα εμβόλια από τις επίσημες αρχές μπορεί να αποθαρρύνει όσους θα εμβολιάζονταν σε διαφορετική περίπτωση. «Αν φτάσουν εκεί τα πράγματα, η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί τόσο άσχημα όσο αν δεν υπήρχαν καθόλου εμβόλια».
Οι πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας αρνητικής στάσης είναι αρκετά σοβαρές. Πρόσφατα, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανέφερε ότι λιγότερο από το 1/6 των εργαζομένων στον τομέα της υγείας είχαν λάβει επικαιροποιημένη δόση εμβολίου Covid-19 για την περίοδο 2023-24, ενώ κάτω από τους μισούς είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης. Οι παιδικοί εμβολιασμοί έχουν επίσης μειωθεί μετά την πανδημία, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην παραπληροφόρηση και τις αμφιβολίες που προκαλεί αυτή στους γονείς.
«Ξεχνάμε πώς ήταν η χώρα πριν από 50 χρόνια — πόσα παιδιά πέθαιναν κάθε χρόνο από πολιομυελίτιδα, κοκκύτη, ιλαρά», τονίζε ο Όστερχολμ. «Θα δούμε την επανεμφάνιση ασθενειών που έχουν ελεγχθεί εδώ και δεκαετίες».
Ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ έχει επίσης προτείνει την αφαίρεση του φθορίου από το πόσιμο νερό, αν και τα επίπεδα φθορίου ρυθμίζονται από τις τοπικές και πολιτειακές κυβερνήσεις.
Έχει ταχθεί κατά των επεξεργασμένων τροφών και της χρήσης ζιζανιοκτόνων όπως το Roundup και έχει ασκήσει έντονη κριτική στις μεγάλες εμπορικές φάρμες και στις μονάδες εκτροφής ζώων που κυριαρχούν στη βιομηχανία.
Ο 70χρονος θέλει να βάλει τέλος στο φαινόμενο των συχνών προσλήψεων στον συγκεκριμένο κλάδο υπαλλήλων που έχουν εργασιακή εμπειρία σε φαρμακευτικές εταιρείες ή έχουν φύγει από δημόσιες υπηρεσίες.
Σκοπεύει επίσης να απολύσει 600 υπαλλήλους από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, τον βασικό φορέα της αμερικανικής κυβέρνησης που επιβλέπει την έρευνα για τα εμβόλια, και να τους αντικαταστήσει με 600 νέους εργαζόμενους.
0 Σχόλια