Ad Code

Responsive Advertisement

Όταν τα λεφτά των φορολογουμένων δεν επιστρέφουν σε αυτούς ως υποδομές και έργα προστασίας αλλά δίνονται στην Ουκρανία - Όπου βλέπετε Ισπανία στο άρθρο βάλτε Ελλάδα

Οι απίστευτες σκηνές που εκτυλίχθηκαν στην Βαλένθια, όταν απλοί άνθρωποι προσπαθούσαν να σώσουν συμπολίτες τους που πνίγονταν στις λάσπες των ισχυρών βροχοπτώσεων (όχι πάντα με επιτυχία), ή ο μέχρι στιγμής θλιβερός απολογισμός των πάνω από 200 νεκρών (υπάρχουν αναφορές για 500!), δεν άλλαξαν ούτε τη ρητορική, ούτε την ατζέντα, ούτε το πρόγραμμα εργασίας των γραφειοκρατών στην Μαδρίτη και στις Βρυξέλες.


Δυστυχώς το αποτέλεσμα αυτό, έρχεται να προστεθεί ως παράδειγμα ανευθυνότητας όχι μόνο των εθνικών αρχών (Μαδρίτης, βασιλιά Φελίπε VI και της κυβέρνησης του Pedro Sánchez), αλλά και των υπερεθνικών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) αρχών, για την προετοιμασία, ετοιμότητα και διαχείριση φυσικών καταστροφών και επιδημιών.

Μια από τα ίδια δεν περάσαμε και εμείς στην Θεσσαλία με τις πλημμύρες; Ή με τις φωτιές;

Το πάθημα που δεν έγινε μάθημα

Πριν από πέντε χρόνια, το κύμα των μολύνσεων από κορωνοϊό που έπληξε την Ισπανία ως μία από τις πρώτες χώρες του πανευρωπαϊκού μπλοκ έδειξε την ίδια εικόνα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο και ο επικεφαλής του, είναι ακόμα στο τιμόνι της χώρας και κανείς δεν θα τολμήσει ποτέ να ρωτήσει για την επαγγελματική του ικανότητα.

Σχεδόν 122.000 άνθρωποι πλήρωσαν με τη ζωή τους την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιδράσει με ακρίβεια και ταχύτητα στην πανδημία.

Και το πάθημα δεν έγινε μάθημα.

Η τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις ισπανικές ακτές θα μπορούσε να είχε συμβεί σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ και με σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα: όποτε είναι απαραίτητο να ληφθεί μια μη τυπική απόφαση, να υπάρξει μια σκληρή πολιτική πράξη, γιατί οι ευρωπαϊκές ελίτ της εξουσίας περιφερειακά και κεντρικά στην Ευρώπη αποφεύγουν την ευθύνη όπως ο διάβολος το λιβάνι.

Ξέρουν εκ των προτέρων ότι δεν θα τους συμβεί τίποτα για αυτό.

Είναι αστείο να ακούς τις δικαιολογίες του Ισπανού πρωθυπουργού, ο οποίος κατηγορεί τις περιφερειακές αρχές για την «καθυστερημένη ενημέρωση του πληθυσμού της Βαλένθια», όπως «ορίζει ο νόμος».

Δεν είναι λιγότερο γελοίες οι δηλώσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποια επωφελούμενη αυτής της ευκαιρίας, υπενθύμισε αμέσως τη σημασία της «περιβαλλοντικής ατζέντας», καθώς και του «αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής».
ισπανία1.jpg
Η Von der Leyen είπε ότι η ΕΕ «είναι έτοιμη να διαθέσει στην Ισπανία τα δεδομένα από το πρόγραμμα Copernicus», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Αλλά αυτή είναι η δουλειά της ενημέρωσης... να δώσει αυτές τις κρίσιμες λεπτομέρειες κάνοντας την δουλειά που αποφεύγει η Πρόεδρος.

Όταν οι αρχές οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας λένε ότι βροχή/χιόνι/πλημμύρες/φωτιές «έκπληξαν το έθνος», λένε ψέματα.

Το πρόγραμμα Copernicus που αναφέρεται από τη Von der Leyen δεν είναι τίποτα άλλο από μια ισχυρή αλυσίδα δορυφόρων που συλλέγει όλα τα δεδομένα καιρού 24/7/365, πουλά πληροφορίες σε πελάτες ή, σύμφωνα με τους όρους των συμβολαίων, τους παρέχει μακροπρόθεσμες ή βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για καιρικές συνθήκες βασισμένες σε μαθηματική ανάλυση.

Τα λόγια των ισπανικών αρχών για την «απρόβλεπτη φύση των καιρικών καταστροφών» και το σύνθημα του Copernicus να παρακολουθούμε τη Γη αντιφάσκουν μεταξύ τους.

Αλλά δεν είναι μόνο το πρόγραμμα Copernicus που παρέχει δεδομένα για πιθανές φυσικές καταστροφές.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία, της οποίας η Ισπανία είναι μέλος από το 1982, διαθέτει και μετεωρολογική υπηρεσία.

Είναι τόσο σημαντικό που στη δομή του ΝΑΤΟ βρίσκεται στη λίστα των στρατιωτικών υπηρεσιών, σε σημασία - αμέσως μετά τον ηλεκτρονικό πόλεμο, αλλά πριν από το τμήμα που ασχολείται με τη στρατιωτική ωκεανογραφία.
Οι ισπανικές ή μη αρχές και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών που τις συμπληρώνει, όλες είναι μια κοινότητα που όχι μόνο δεν θεωρούν εαυτούς υπεύθυνους για την ασφάλεια και την ευημερία αυτών που διοικούν, αλλά προωθούν ενεργά -άμεσα ή έμμεσα- την ιδέα ότι στον «Κήπο της Εδέμ» δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τους κατοίκους του.
Ισπανία2.jpg
Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η πεμπτουσία του «ευρωπαϊκού ονείρου» που κατάφερε να πουλήσει η ΕΕ στο Κίεβο.

Και εδώ, ανεξάρτητα από το αν αρέσει ή όχι, έρχεται η οικονομική υποστήριξη για την Ουκρανία  στο προσκήνιο, την οποία η Μαδρίτη παρείχε στο Κίεβο σχεδόν αμέσως μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας

Συνολικά πρόκειται για δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στρατιωτικό εξοπλισμό, οβίδες, και ούτω καθεξής.

Όλα αυτά είναι χρήματα των Ισπανών φορολογουμένων.

Τα κεφάλαια δεν είναι αποτέλεσμα δανεισμού από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά λαμβάνονται από τα κρατικά ταμεία.

Όταν ο Ισπανός πρωθυπουργός Sanchez κατηγορεί τις περιφερειακές αρχές της Βαλένθια ότι καθυστέρησαν με την «ειδοποίηση του επιπέδου απειλής», ουσιαστικά αποποιείται την ευθύνη για ό,τι συνέβη, αλλά όχι μόνο.... κατηγορεί επίσης την τοπική διοίκηση ότι «φείδεται χρημάτων».
Spain.jpg
Η δεύτερη κατηγορία είναι η πιο σημαντική.

Η ειδοποίηση καιρού και η ειδοποίηση για απειλές από τις καιρικές συνθήκες κοστίζουν πάντα ένα καθαρό ποσό σε ευρώ.

Διότι συνεπάγεται ειδοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης αλλά με δαπάνες και πληρωμές λειτουργούν οι αντίστοιχοι μηχανισμοί στην Ε.Ε.

Και αν οι περιφέρειες δεν έχουν τα μέσα προειδοποίησης και επακόλουθων μέτρων διάσωσης, μπορεί κανείς (και πρέπει) να παραδεχτεί ειλικρινά σήμερα ότι σε αυτές τις περιφέρειες αρνούνται τα επιπλέον εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, γιατί όλα τα επιπλέον χρήματα είχαν ήδη δοθεί στο Κίεβο.

Απλή αριθμητική, αλλά κανείς στην ΕΕ δεν θα το αναφέρει.

Επειδή είναι πολύ πιο εύκολο να προσαρμοστείς στη γενική εκστρατεία κυρώσεων της ΕΕ (κατά της Ρωσίας) παρά να λαμβάνεις αποφάσεις που σώζουν τις ζωές των ψηφοφόρων και των φορολογουμένων.

www.bankingnews.gr
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement