Πολιτικό σεισμό προκαλεί στην κυβέρνηση αλλά και στο εσωτερικό της ΝΔ η απόφαση Μητσοτάκη να διαγράψει τον Αντώνη Σαμαρά έπειτα από τα όσα ο πρώην πρωθυπουργός είπε σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα ”Το Βήμα”.
Θυμίζουμε πως ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γιώργου Γεραπετρίτη σε ότι αφορά τις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας, ενώ παράλληλα έκρινε ως καταλληλότερο για τη θέση του ΠτΔ τον Κώστα Καραμανλή.
Αυτού του είδους η τοποθέτηση, προκάλεσε αργά το μεσημέρι του Σαββάτου την διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από την ΚΟ της ΝΔ η οποία πλέον αριθμεί 155 βουλευτές. Σε αυτό το πλαίσιο ήδη σκιαγραφείται η επόμενη μέρα της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό να γίνεται δέκτης τριών εισηγήσεων, την στιγμή που ολοφάνερα βρίσκεται υπό καθεστώς ”ομηρίας”.
Το πρώτο σενάριο αφορά τη λύση του ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα την εν λόγω εισήγηση, στο υπουργικό συμβούλιο θα τοποθετηθούν στελέχη από την λεγόμενη ”καραμανλική” και ”σαμαρική” πτέρυγα, έτσι ώστε το Μαξίμου να κερδίσει την εύνοια τους και να τους πείσει να μην ακολουθήσουν την στρατηγική ρήξης των δύο πρώην πρωθυπουργών με την κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο μοιάζει προφανές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξει την πόρτα της εξόδου σε υπουργικά στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, γεγονός που ουσιαστικά θα ρίξει στα βράχια την πολιτική προσέγγισης του κέντρου, η οποία και αποτελεί ”σημαία” του πρωθυπουργού εδώ και χρόνια. Πέραν τούτου, θα δώσει και πρόσφορο έδαφος στην Χαριλάου Τρικούπη και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ανοίγοντας το δρόμο της επιστροφής προς το ΠΑΣΟΚ σε κεντρώους ψηφοφόρους.
Κατά το δεύτερο σενάριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει στην λύση της ψήφου εμπιστοσύνης από την Βουλή, με στόχο – θεωρητικά – να περάσει προς τα έξω την εικόνα μίας συμπαγούς Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ωστόσο αν προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, ελοχεύει ο κίνδυνος να ανοίξει απροειδοποίητα η συζήτηση για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό διότι σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλή, οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας προκύπτουν έπειτα από εισήγηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Σε περίπτωση που λοιπόν που μερίδα εισηγητών – Βουλευτών της κυβερνώσας παράταξης προτείνει ονομαστικά τον Κώστα Καραμανλή, τότε αυτομάτως αρχίζει η εν λόγω συζήτηση. Σε μία περίοδο εντελώς εκτός προγράμματος για την κυβέρνηση.
Δείτε το σχετικό άρθρο:
Τέλος, το τρίτο σενάριο θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βγάζει από το συρτάρι το σενάριο της προσφυγής σε πρόωρες κάλπες. Η προαναφερθείσα εισήγηση έχει βάσει καθώς αν οι εκλογές λάβουν χώρα πριν την 5η Δεκεμβρίου (δηλαδή έως και 18 μήνες έπειτα από τις τελευταίες εκλογές), τότε διεξάγονται με λίστα. Κάτι που σημαίνει πως η κατάταξη των βουλευτών ανά εκλογική περιφέρεια θα αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού.
0 Σχόλια