Ad Code

Responsive Advertisement

Ζαλίζουν οι αυξήσεις των ευρωβουλευτών


Την ώρα που οι πολίτες ανεβαίνουν γολγοθά, οι εκπρόσωποι στις Βρυξέλλες απολαμβάνουν 18,5% μεγαλύτερες αποδοχές την τελευταία πενταετία


Ποσά που… ζαλίζουν, αποζημιώσεις που σοκάρουν, αλλά και αυξήσεις μισθών που εξοργίζουν περιμένουν τους νέους ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν και τη χώρα μας για την επόμενη πενταετία στις Βρυξέλλες. 

Η θητεία των 720 νεοεκλεγμένων βουλευτών ξεκινά με γενναιόδωρες αυξήσεις μισθών αλλά και αναβαθμισμένο πακέτο παροχών, την ίδια ώρα που οι λαοί της γηραιάς ηπείρου μαζεύουν τα κομμάτια τους από τις απανωτές κρίσεις. Μιλώντας όμως για τα του οίκου μας, οι 21 νέοι ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στις Βρυξέλλες θα κληθούν να βγάλουν ξανά τα κομπιουτεράκια έξω, ώστε να επανακαθορίσουν τι έχουν λαμβάνειν από το Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο mononews (του Δημήτρη Κόκκορη), ακολουθώντας τη συνήθη πρακτική των τελευταίων ετών, το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε προ ημερών σε αυξήσεις 3%, αναπροσαρμόζοντας τον ακαθάριστο μισθό κάθε ευρωβουλευτή από τα 10.075,18 ευρώ στα 10.377,43 ευρώ τον μήνα. Συνεπώς, με τα νέα δεδομένα και σε ετήσια βάση (των 12 μισθών), οι ευρωβουλευτές θα λαμβάνουν καθαρά 97.075,56 ευρώ, από 94.246,68 ευρώ προηγουμένως. 

Οπως εξηγεί ωστόσο το δημοσίευμα, «το μισθολογικό μπόνους μπορεί να φαντάζει μικρό, αλλά πέρσι τέτοιον καιρό οι αποδοχές των ευρωβουλευτών είχαν αυξηθεί κατά 2,7%, σε συνέχεια των αυξήσεων στους μισθούς κατά 4,5% το 2022 και κατά 7,17% στην τριετία 2019-2021. 

Αν ληφθεί υπόψη ότι το καλοκαίρι του 2019 οι ευρωβουλευτές είχαν ακαθάριστο μισθό 8.757,70 ευρώ τον μήνα (6.824,85 ευρώ καθαρά), τότε με τη νέα αναπροσαρμογή η σωρευτική αύξηση στην 5ετία είναι της τάξεως του 18,5%… Εξουδετερώνοντας επί της ουσίας τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στην Ε.Ε. σε αυτό το διάστημα».

Φυσικά, τα έσοδα δεν εξαντλούνται στον μισθό, αλλά εκτείνονται και στις παρουσίες, καθώς οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν και ημερήσια αποζημίωση 350 ευρώ για τη στέγαση, τη σίτιση και τις συναφείς δαπάνες για κάθε μέρα παρουσίας στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο.

Για τη διαμονή


Το ύψος της «αποζημίωσης διαμονής» παραμένει στα επίπεδα της περσινής περιόδου, ενώ σε χρονικό ορίζοντα 5ετίας έχει αυξηθεί κατά 9,38%, καθώς το 2019 ήταν στα 320 ευρώ. Η εν λόγω αύξηση είναι σχεδόν η μισή σε σύγκριση με αυτήν που έχει γίνει στους μισθούς. Εκτιμάται ότι, ανάλογα με το πρόγραμμα, ένας συνεπής ευρωβουλευτής μπορεί να έχει περί τις 160 παρουσίες ετησίως στις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου, μεταφραζόμενες σε 56.000 ευρώ (160×350) τον χρόνο. Στους ευρωβουλευτές χορηγείται ακόμη κατ’ αποκοπή το ποσό των 4.950 ευρώ ανά μήνα, προοριζόμενο να καλύψει τα γενικά έξοδα λειτουργίας των γραφείων τους στις χώρες όπου εκλέγονται.

Σε ετήσια βάση η αποζημίωση αυτή ανέρχεται σε 59.400 ευρώ, ενώ και σε τούτη την περίπτωση το κόστη συντήρησης των πολιτικών γραφείων δεν είναι λίγα – εξαρτώνται βέβαια από τις επιλογές καθενός. 

Τα τελευταία 5 έτη, η συγκεκριμένη αποζημίωση για έξοδα γραφείου έχει αυξηθεί κατά 9,68%, ξεκινώντας από τα 4.513 ευρώ του 2019. Δίπλα στον βασιλικό ποτίζεται όμως και η γλάστρα, και έτσι στο πλαίσιο των νέων αυξήσεων στους μισθούς αναπροσαρμόστηκε ανοδικά κατά 3% και το κονδύλι που αφορά τις πληρωμές για τους βοηθούς στο Ευρωκοινοβούλιο, τους οποίους επιλέγουν οι ίδιοι οι ευρωβουλευτές. 

Το διαθέσιμο μηνιαίο ποσό γι’ αυτόν τον σκοπό, από 28.896 ευρώ, ανέβηκε στα 29.557 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως, με βάση τους υπολογισμούς, σε μια 5ετή θητεία στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ποσό για κάθε ευρωβουλευτή ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, αλλά, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, «το τι απ’ αυτά μπορεί να μένει στην άκρη μόνο οι ίδιοι το γνωρίζουν».

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement