Ο Γερμανός Καγκελάριος Σολτς επισκέφτηκε επισήμως την Πολωνία μαζί με κυβερνητικά στελέχη στις πρώτες διακυβερνητικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών στις 2 Ιουλίου και φυσικά η πολωνική πλευρά έθεσε επιτακτικά το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων (PAP) ο Σολτς δήλωσε τα εξής: «Εμείς οι Γερμανοί δημιουργήσαμε τεράστια δεινά στην Πολωνία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Γερμανία έχει επίγνωση της ενοχής της και των υποχρεώσεών της που πηγάζουν απ’ αυτές τις πράξεις και θα προσπαθήσει να βοηθήσει τους επιζώντες από την Κατοχή». Οι επιζώντες ανέρχονται αυτήν τη στιγμή σε 40.000 άτομα. Δεν έχει τόση σημασία τι υποσχέθηκε ο Σολτς στους Πολωνούς, η ουσία είναι ότι μετά από σχεδόν 80 χρόνια άνοιξε ο διάλογος με την Βαρσοβία για το θέμα αυτό.
Οι δηλώσεις του Σολτς έχουν μεγάλη σημασία για την Ελλάδα γιατί είναι η πρώτη φορά που οι Γερμανοί αναγνωρίζουν ότι υπάρχει θέμα επανορθώσεων προς μια χώρα που κατέκτησαν, γεγονός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προηγούμενο και για τη δική χώρα μας. Μέχρι σήμερα το Βερολίνο αρνείται και να συζητήσει ακόμη ότι υπάρχει θέμα επανορθώσεων προς τη χώρα μας επικαλούμενο διαφόρους αναληθείς λόγους, όπως ότι το θέμα έκλεισε με την Συμφωνία 2+4, ότι κατά τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν εγείρει κάποια αξίωση περί επανορθώσεων, ή ότι ένα τέτοιο αίτημα μετά την παρέλευση 80 ετών θα ήταν άδικο και δεν θ’ ανταποκρινόταν στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Μετά τις δηλώσεις Σολτς στην Βαρσοβία, επιβάλλεται η ελληνική κυβέρνηση να επανέλθει και να θέσει εκ νέου το θέμα στο Βερολίνο επικαλούμενη και το πολωνικό προηγούμενο. Το Βερολίνο δεν θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα ότι το θέμα έχει κλείσει για τον άλφα ή βήτα λόγο. Επισημαίνεται ότι παλαιότερα το Βερολίνο, για ν’ αποφύγει τις πολωνικές διεκδικήσεις είχε επικαλεστεί την μονομερή δήλωση της Βαρσοβίας, όταν είχε κομμουνιστικό καθεστώς, ότι παραιτείται απ’ όλες τις διεκδικήσεις της έναντι της Γερμανίας. Αυτή η δήλωση ωστόσο είχε υπαγορευτεί τότε από την Σοβιετική Ένωση η οποία κατείχε την Ανατολική Γερμανία κι από τον φόβο της Μόσχας ότι θα υποχρεωνόταν κι αυτή να πληρώσει μέρος των διεκδικήσεων, κι επομένως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως πράξη απορρέουσα από ελεύθερη βούληση.
Η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα από την Κατοχή και μετά τον ανατοκισμό τα εξής:
1.Αποζημιώσεις για τα θύματα εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας 1 τρις ευρώ
2.Αποζημιώσεις για την καταστροφή των υποδομών 595 δις ευρώ
3.Αποπληρωμή των κατοχικών δανείων 506 δις
4.Επαναπατρισμός των κλαπέντων πολιτιστικών αγαθών (8500 αρχαιολογικοί θησαυροί και 460 πίνακες ανεκτίμητης αξίας)
Η ενέργεια της Αθήνας πρέπει να είναι άμεση. Να γίνει τώρα, ξεκινώντας έστω από τον επαναπατρισμό των κλαπέντων θησαυρών μας. Αν αρνηθεί η κυβέρνηση των Αθηνών να θέσει το θέμα των επανορθώσεων στο Βερολίνο τώρα, θα προστεθεί ακόμα μια πράξη αδιαφορίας, στα όρια της προδοσίας, στον φάκελό της για την οποία θα κληθεί να λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό και την ελληνική δικαιοσύνη.
- Του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου, πρέσβη επί τιμή
- newsbreak.gr
0 Σχόλια