Όταν η συγκεκριμένη περίπτωση άρχισε να γίνεται γνωστή και ειδικά μετά τη δημόσια δήλωση επ’ αυτού του προέδρου της ΕΘΕΑΣ, Παύλου Σατολιά, το Σάββατο 6 Ιουλίου, οι ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ, άρχισαν να… τρέχουν να σβήσουν τα ίχνη.
Έτσι, στις 7 Ιουλίου, εκεί που αναγράφονταν το συγκεκριμένο όνομα του δικαιούχου, το ποσό παρέμεινε το ίδιο αλλά μπροστά από τον αριθμό 13.999.196,83 ευρώ εμφανίσθηκε το αρνητικό πρόσημο (-) δηλαδή - 13.999.196,83 ευρώ, πράγμα που δείχνει ότι ξαφνικά το συγκεκριμένο ποσό εμφανίζεται (μετά από 2 χρόνια παρακαλώ) ως αχρεωστήτως καταβληθέν.
Και σαν να μην φθάνει αυτό τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, αν προστρέξει κανείς στη συγκεκριμένη ανάρτηση, αντί του ονόματος, Σπυρίδων Κανελλόπουλος, εμφανίζεται πλέον το όνομα του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων.
Συνεχίστε ό,τι κάνατε στην Κολομβία της Ευρώπης...
Ειδικότερα, από την αναζήτηση στο σχετικό link το οποίο είναι προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο, εντοπίσθηκε παραγωγός με το Ο/Ε Σπυρίδων Κανελλόπουλος από την περιοχή της Ήλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας που έλαβε το έτος 2023 για την Βιολογική Γεωργία 13.999.196,83 ευρώ.
Προφανώς και το ποσό αυτό είναι εξωπραγματικό όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα κοινοτικά δεδομένα. Από έρευνα για τον συγκεκριμένο παραγωγό δεν βρέθηκε στην περιοχή κανένα ίχνος, δηλαδή κανένα στοιχείο που να τον ταυτοποιεί, όπως και κανένας δεν γνωρίζει να έχει υποβληθεί τέτοια δήλωση ΟΣΔΕ γιατί η Βιολογική Γεωργία ανήκει στα μέτρα Αγροτικής Ανάπτυξης που πληρώνονται βάση του ΟΣΔΕ. Σημειωτέρον ότι για να λάβει κάποιος 14 εκατ. ευρώ ως ενίσχυση στην Βιολογική Γεωργία πρέπει να δηλώσει εκτάσεις πάνω από 200.000 στρέμματα. Τέτοια εκμετάλλευση δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
Όταν η συγκεκριμένη περίπτωση άρχισε να γίνεται γνωστή και ειδικά μετά τη δημόσια δήλωση επ’ αυτού του προέδρου της ΕΘΕΑΣ, Παύλου Σατολιά, το Σάββατο 6 Ιουλίου, οι ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ, άρχισαν να… τρέχουν, έτσι ώστε να σβήσουν τα ίχνη.
Έτσι, στις 7 Ιουλίου, εκεί που αναγράφονταν το συγκεκριμένο όνομα του δικαιούχου, το ποσό παρέμεινε το ίδιο αλλά μπροστά από τον αριθμό 13.999.196,83 ευρώ εμφανίσθηκε το αρνητικό πρόσημο (-) δηλαδή - 13.999.196,83 ευρώ, πράγμα που δείχνει ότι ξαφνικά το συγκεκριμένο ποσό εμφανίζεται (μετά από 2 χρόνια παρακαλώ) ως αχρεωστήτως καταβληθέν.
Και σαν να μην φθάνει αυτό, σήμερα, Δευτέρα 8 Ιουλίου, αν προστρέξει κανείς στη συγκεκριμένη ανάρτηση, αντί του ονόματος, Σπυρίδων Κανελλόπουλος, εμφανίζεται πλέον το όνομα του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων.
Προφανώς και ο αρμόδιος Οργανισμών Πληρωμών οφείλει να δώσει επ’ αυτού δημόσια κάποιες εξηγήσεις, αντί να αλλάξει κάθε μέρα τα στοιχεία που επισήμως έχει αναρτήσει. Την ίδια ώρα βέβαια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, οφείλει να ζητήσει την εξιχνίαση του θέματος, πιθανότατα από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.
Να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έρχεται στη δημοσιότητα μετά τη γνωστή πλέον ιστορία με τα 63 εκατ. ευρώ της ίδιας χρονιάς που πληρώθηκαν με βάση των στοιχείων ΟΣΔΕ της προηγούμενης (δηλαδή ποσά που αφορούσαν τη χρονιά δηλώσεων 2022 πληρώθηκαν με βάση τη χρονιά δηλώσεων 2021) και για το οποίο οι επίσημες αρχές επικαλούνται… εκ παραδρομής σφάλμα. Σημειωτέον ότι επ’ αυτού έχουν ήδη αποφανθεί οι αρμόδιες κοινοτικές αρχές και κρίνουν το ποσό ως αχρεωστήτως καταβληθέν, πράγγμα που σημαίνει ότι η χώρα μας θα πρέπει να επιστρέψει αυτά τα χρήματα μέχρι την εξιχνίαση της υπόθεσης.
Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ αναφέρονται τα ακόλουθα:
ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε «ομηρία» οι αγρότες – Όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς για το κλειστό ΟΣΔΕ 2024 και τις λανθασμένες πληρωμές
Στον αέρα βρίσκονται οι πληρωμές των ενισχύσεων, καθώς η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν επιτρέπει την πλήρη λειτουργία της κυβερνητικής πλατφόρμας για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, όπως έχει τονίσει η ΕΘΕΑΣ μέσα από παρεμβάσεις και επιστολές της προς τον Οργανισμό.
Δηλώσεις του Προέδρου της ΕΘΕΑΣ, Παύλου Σατολιά
Ο Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) κ. Παύλος Σατολιάς σε δηλώσεις του στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», σχολίασε τα όσα καταγγέλλονται για τις πληρωμές: «Η πρώτη εικόνα που έχουμε είναι ότι οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν πήγαν καλά και αυτό είναι απόρροια της κακής λειτουργίας του Οργανισμού», σημειώνει.
Ενίσχυση 13,9 εκατ. σε αγρότη…
Ενδεικτικών των λανθασμένων τρόπων πληρωμών των ενισχύσεων, είναι και η αποκάλυψη που κάνει ο κ. Σατολιάς: «Υπάρχει ΑΦΜ αγρότη σε περιοχή της Πελοποννήσου στον οποίο πληρώθηκε πριν από λίγες μέρες με ποσό 13,9 εκατ. ευρώ… Πιθανότατα πρόκειται περί λάθους. Αλλά αυτά τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ και του τεχνικού συμβούλου που αδυνατεί να προχωρήσει σε νέες τεχνολογίες μας ανησυχούν ως προς το μέλλον των πληρωμών των αγροτών».
Τα δεσμευμένα ΑΦΜ
Στον κ. Σατολιά ετέθησαν και οι καταγγελίες που γίνονται σχετικά με τα «σφάλματα» στις πληρωμές του Ιουλίου του 2023 και σύμφωνα με αυτές ο λανθασμένος υπολογισμός υπέκρυπτε την προσπάθεια να πληρωθούν δεσμευμένα αγροτικά ΑΦΜ: «Αναφέρεστε σε 16.000 ΑΦΜ, κάποια από τα οποία αδίκως βρίσκονται σε ομηρία και θα πρέπει να αποδεσμευτούν τα ποσά. Υπάρχουν, όμως, και ΑΦΜ τα οποία πληρώνονται σε βάρος των πραγματικών αγροτών. Η θέση μας είναι καθαρή: Όχι μόνο να μην πληρωθούν αλλά αυτές οι περιπτώσεις να παραπεμφθούν στην Δικαιοσύνη». «Πρέπει τα χρήματα να πηγαίνουν κατευθείαν σε αυτόν που παράγει» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ.
Στον αέρα οι πληρωμές για το 2024
Πέραν, αυτών, όμως ο αγροτικός κόσμος ανησυχεί και για τις πληρωμές του 2024. Όπως είχε αποκαλύψει ο ΟΤ, η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων στο ΟΣΔΕ δεν έχει ακόμη ανοίξει στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων. Λειτουργεί για τις on line αιτήσεις ενίσχυσης των αγροτών σε περιβάλλον gov.gr, αλλά για τα ΚΥΔ αν και είναι ίδια ακριβώς τεχνολογία το άνοιγμά της παραμένει μπλοκαρισμένο…Γεγονός, που έχει επισημάνει και η ΕΘΕΑΣ μέσω των παρεμβάσεών της.
«Το πιο σημαντικό είναι πως έχουμε μπει στον Ιούλιο και δεν έχουν ανοίξει οι αιτήσεις για τα ΚΥΔ. Από τους 650.000 αγρότες, μόνο οι 2500 υπέβαλαν δηλώσεις και πρόκειται για παραγωγούς που έκαναν μόνοι τους τις αιτήσεις», τονίζει στον ΟΤ ο κ. Σατολιάς και συνεχίζει: «Όσο καθυστερεί το άνοιγμα, τόσο λιγότερος χρόνος απομένει για την υποβολή των δηλώσεων. Εντελώς αδικαιολόγητα η πλατφόρμα δεν ανοίγει στα ΚΥΔ. Έτσι, με δεδομένο ότι τον Οκτώβριο θα πρέπει γίνει η πρώτη πληρωμή των ενισχύσεων, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε αδυναμία πληρωμών. Και αυτό επειδή όταν υποβληθούν οι δηλώσεις θα πρέπει να γίνει έλεγχος, διορθώσεις πριν την καταβολή των ενισχύσεων».
Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ υπογραμμίζει: «Εμείς σαν αγρότες δεν μας ενδιαφέρει η πολιτεία ποιον τεχνικό σύμβουλο θα επιλέξει. Ωστόσο, οφείλει να εφαρμόζει κριτήρια αξιοπιστίας. Ποια αξιοπιστία υπάρχει με τέτοια σφάλματα που καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς οι ίδιοι οι αγρότες; Εμείς θέλουμε λειτουργικό σύστημα όπως δηλαδή δουλεύει στο gov.gr. Οι δηλώσεις πρέπει να μείνουν σε αυτό το περιβάλλον που είναι δημόσιο και διαφανές και όχι στα χέρια κάποιου ιδιώτη…».
ΥΓ Κάνε μια αίτηση και βάλε ό,τι θες…πληρώνει!
Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, σε συνέχεια επισημάνσεων που είχε κάνει και τα προηγούμενα χρόνια σε Υπουργεία και υπηρεσίες μα και στα ΜΜΕ, ανέφερε εκ νέου πως, δυστυχώς, άτομα από την υπόλοιπη Ελλάδα δηλώνουν στρέμματα στο νησί μας χωρίς να τα έχουν στην κατοχή τους και, δίχως διασταύρωση στοιχείων, λαμβάνουν τις αντίστοιχες επιδοτήσεις, στερώντας έτσι χρήματα από Ναξιώτες παραγωγούς.
Κατόπιν, η Διευθύντρια Διαχείρισης παραγωγών της Ε.Α.Σ. Νάξου, Μαρίνα Γρατσία, εξήγησε πόσο εύκολο είναι να κάνει κάποιος μία τέτοια δήλωση με πλαστά στοιχεία: «Απλώς δηλώνονται στο Ε9. Μπαίνει κανείς στο Ε9 και δηλώνει κάποιες εκτάσεις βοσκοτοπικές ή αρόσιμες και, στο τέλος του χρόνου, τις αφαιρεί».
Ο Δ. Καπούνης, λοιπόν, αποκάλυψε ότι, προκειμένου να επιβεβαιώσει το πρόβλημα αλλά και να εμποδίσει τους «επιτήδειους» από το να προβούν για άλλη μία φορά σε αυτήν την κίνηση, έκανε στις 3 Οκτωβρίου την σχετική αίτηση, δήλωσε 7.661 στρέμματα και δεν πίστευε στα μάτια του, όταν είδε να μπαίνει στον λογαριασμό του το ποσό των 16.661 ευρώ!
«Το θέμα δεν είναι μόνο τα χρήματα, αλλά και το ότι θεωρούσαμε πως δεν πρόκειται να πληρωθεί αυτή η αίτηση επειδή τα αγροτεμάχια ήταν επικαλυπτόμενα με παραγωγούς που δεν είναι από τη Νάξο αλλά είχαν τη δυνατότητα να δηλώσουν. Μπαίνοντας τώρα στην αίτηση που κάναμε και ενώ πια έγιναν οι πληρωμές, έχουν μετακινηθεί ή διαγραφεί κάποια από τα αγροτεμάχια που ήταν επικαλυπτόμενα, γι’ αυτό και πληρώθηκε η αίτησή μας. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη, θα μας απαντήσουν οι αρμόδιοι», πρόσθεσε η Μ. Γρατσία.
Τον λόγο, ύστερα, πήρε ο δικηγόρος, Ιωάννης Δέτσης, που διευκρίνισε: «Ο Δ. Καπούνης έκανε αυτήν την ανορθόδοξη κίνηση και εισέπραξε αυτό το ποσό το οποίο βέβαια αμέσως επεστράφη ολόκληρο στον λογαριασμό του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αλλά, εάν δήλωνε, πέραν των στρεμμάτων και βοοειδή ή αιγοπρόβατα, θα έφθανε να πάρει ως και 130 χιλιάδες ευρώ!».
Ο Δ. Καπούνης υπογράμμισε, έπειτα: «Εάν, αυτή τη στιγμή, αποσύρω την αίτηση, θα πληρωθούν πάλι εκείνοι που είχαν δηλώσει τα ίδια στρέμματα που δήλωσα και εγώ. Εμείς επιστρέψαμε τα χρήματα, αποσύραμε τα μέτρα από την αίτηση αλλά την αφήσαμε να υπάρχει, ούτως ώστε να μην μπορέσουν να κάνουν πάλι αίτηση τα 52 ΑΦΜ που είχαν δηλώσει».
Στην, εύλογη, ερώτηση των παρουσιαστών της εκπομπής για το ποιος θα έπρεπε να ελέγχει όλη αυτή τη διαδικασία ώστε να αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα, ο Δ. Καπούνης απάντησε: «Δεν είναι μόνο ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Εμείς, ως Ένωση, είχαμε επισημάνει το θέμα, τόσο στον Υπουργό όσο και σε διάφορες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης και θα έπρεπε να έχουν προφυλάξει τους παραγωγούς όχι μόνο της Νάξου αλλά όλης της Ελλάδας. Είναι τέτοιο το σύστημα που αφήνει παράθυρα ώστε να δηλώνει ο καθένας ό,τι θέλει».
Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, σε συνέχεια επισημάνσεων που είχε κάνει και τα προηγούμενα χρόνια σε Υπουργεία και υπηρεσίες μα και στα ΜΜΕ, ανέφερε εκ νέου πως, δυστυχώς, άτομα από την υπόλοιπη Ελλάδα δηλώνουν στρέμματα στο νησί μας χωρίς να τα έχουν στην κατοχή τους και, δίχως διασταύρωση στοιχείων, λαμβάνουν τις αντίστοιχες επιδοτήσεις, στερώντας έτσι χρήματα από Ναξιώτες παραγωγούς.
Κατόπιν, η Διευθύντρια Διαχείρισης παραγωγών της Ε.Α.Σ. Νάξου, Μαρίνα Γρατσία, εξήγησε πόσο εύκολο είναι να κάνει κάποιος μία τέτοια δήλωση με πλαστά στοιχεία: «Απλώς δηλώνονται στο Ε9. Μπαίνει κανείς στο Ε9 και δηλώνει κάποιες εκτάσεις βοσκοτοπικές ή αρόσιμες και, στο τέλος του χρόνου, τις αφαιρεί».
Ο Δ. Καπούνης, λοιπόν, αποκάλυψε ότι, προκειμένου να επιβεβαιώσει το πρόβλημα αλλά και να εμποδίσει τους «επιτήδειους» από το να προβούν για άλλη μία φορά σε αυτήν την κίνηση, έκανε στις 3 Οκτωβρίου την σχετική αίτηση, δήλωσε 7.661 στρέμματα και δεν πίστευε στα μάτια του, όταν είδε να μπαίνει στον λογαριασμό του το ποσό των 16.661 ευρώ!
«Το θέμα δεν είναι μόνο τα χρήματα, αλλά και το ότι θεωρούσαμε πως δεν πρόκειται να πληρωθεί αυτή η αίτηση επειδή τα αγροτεμάχια ήταν επικαλυπτόμενα με παραγωγούς που δεν είναι από τη Νάξο αλλά είχαν τη δυνατότητα να δηλώσουν. Μπαίνοντας τώρα στην αίτηση που κάναμε και ενώ πια έγιναν οι πληρωμές, έχουν μετακινηθεί ή διαγραφεί κάποια από τα αγροτεμάχια που ήταν επικαλυπτόμενα, γι’ αυτό και πληρώθηκε η αίτησή μας. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη, θα μας απαντήσουν οι αρμόδιοι», πρόσθεσε η Μ. Γρατσία.
Τον λόγο, ύστερα, πήρε ο δικηγόρος, Ιωάννης Δέτσης, που διευκρίνισε: «Ο Δ. Καπούνης έκανε αυτήν την ανορθόδοξη κίνηση και εισέπραξε αυτό το ποσό το οποίο βέβαια αμέσως επεστράφη ολόκληρο στον λογαριασμό του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αλλά, εάν δήλωνε, πέραν των στρεμμάτων και βοοειδή ή αιγοπρόβατα, θα έφθανε να πάρει ως και 130 χιλιάδες ευρώ!».
Ο Δ. Καπούνης υπογράμμισε, έπειτα: «Εάν, αυτή τη στιγμή, αποσύρω την αίτηση, θα πληρωθούν πάλι εκείνοι που είχαν δηλώσει τα ίδια στρέμματα που δήλωσα και εγώ. Εμείς επιστρέψαμε τα χρήματα, αποσύραμε τα μέτρα από την αίτηση αλλά την αφήσαμε να υπάρχει, ούτως ώστε να μην μπορέσουν να κάνουν πάλι αίτηση τα 52 ΑΦΜ που είχαν δηλώσει».
Στην, εύλογη, ερώτηση των παρουσιαστών της εκπομπής για το ποιος θα έπρεπε να ελέγχει όλη αυτή τη διαδικασία ώστε να αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα, ο Δ. Καπούνης απάντησε: «Δεν είναι μόνο ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Εμείς, ως Ένωση, είχαμε επισημάνει το θέμα, τόσο στον Υπουργό όσο και σε διάφορες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης και θα έπρεπε να έχουν προφυλάξει τους παραγωγούς όχι μόνο της Νάξου αλλά όλης της Ελλάδας. Είναι τέτοιο το σύστημα που αφήνει παράθυρα ώστε να δηλώνει ο καθένας ό,τι θέλει».
0 Σχόλια