Ad Code

Responsive Advertisement

Πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού θα επισκεφθούν την Κούβα για κοινές ασκήσεις

 

Σκηνικό που θυμίζει την Κρίση των Πυραύλων του 1962 στήνεται στο «μαλακό υπογάστριο» των ΗΠΑ 


Η Ρωσία ανακοίνωσε την έναρξη αεροναυτικών ασκήσεων στην Καραϊβική τις επόμενες εβδομάδες, με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη να κατευθύνονται ήδη προς την Κούβα.

Όπως γράφει το https://www.reuters.com/world/americas/russian-warships-arrive-havana-next-week-pose-no-threat-cuba-says-2024-06-06/ και άλλα Διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, τα ρωσικά πλοία παρακολουθούνται από αεροπορικές πλατφόρμες ISR και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου καθώς κατευθύνονται στην Καραϊβική.

Οι ΗΠΑ καταγγέλουν πως οι ενέργειες για τις επερχόμενες ασκήσεις έχουν εκκινήσει χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση ή ειδοποίηση από το Κρεμλίνο.

Οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν επίσης ενδεχομένως να ναυλοχήσουν και σε ναυτική βάση στη Βενεζουέλα, ενώ το μεγαλύτερο διάστημα θα βρίσκονται σε λιμάνια της Κούβας.


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τα χτυπήματα της Ουκρανίας, με δυτικά όπλα, εντός του ρωσικού εδάφους, δήλωσε πρόσφατα ότι η Μόσχα μπορεί να προμηθεύσει όπλα σε εχθρικές προς την Δύση χώρες.


Η άσκηση αυτή θεωρείται ως μία ξεκάθαρη κίνηση από την πλευρά της Ρωσίας να αποδείξει ότι μπορεί να προβάλλει τη ναυτική της ισχύ σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά τις προσπάθειες της Δύσης να την περιορίσουν.

Η άφιξη των ρωσικών πλοίων στην Καραϊβική αναμένεται να προκαλέσει αναταραχή στους δυτικούς, καθώς οι ΗΠΑ βλέπουν την κίνηση αυτή ως μια άμεση απειλή στα δυτικά συμφέροντα στην περιοχή.

Η Κούβα επίσης ανακοίνωσε ότι ρωσικά πολεμικά πλοία θα φτάσουν στην Αβάνα την επόμενη εβδομάδα, αλλά ότι τα πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού δεν φέρουν πυρηνικά όπλα και δεν αποτελούν απειλή για την περιοχή.

«Η επίσκεψη αυτή αφορά τις ιστορικές φιλικές σχέσεις μεταξύ της Κούβας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τηρεί αυστηρά τους διεθνείς κανονισμούς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας.

«Κανένα από τα πλοία δεν φέρει πυρηνικά όπλα, επομένως η αγκυροβόλησή τους στη χώρα μας δεν αποτελεί απειλή για την περιοχή», συμπλήρωσε το ΥΠΕΞ.
 
Τα ρωσικά πλοία αναμένεται να φτάσουν στο λιμάνι της Αβάνας μεταξύ 12 Ιουνίου και 17 Ιουνίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας.
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement