Ad Code

Responsive Advertisement

Ποιο προτεκτοράτο πεθαίνεις... Σχέδιο Μητσοτάκη - Μπάϊντεν για εξαγωγή στην Ελλάδα παράνομων μεταναστών που βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ

 


Πώς θα σας φαινόταν αν μετανάστες από το μακρινό Μεξικό έρχονταν στη χώρα μας ως σχέδιο απέλασης τους από τις ΗΠΑ;


Ένα δημοσίευμα από τις ΗΠΑ προκαλεί ανησυχία καθώς ισχυρίζεται ούτε λίγο, ούτε πολύ, πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα απελάσει παράτυπους μετανάστες από την Λατινική Αμερική στην... Ελλάδα!

Σύμφωνα με το CBS News, πηγές προσκείμενες στον Λευκό Οίκο αποκάλυψαν το μεγαλόπνοο σχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν, το οποίο αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια αποθάρρυνσης των μεταναστευτικών ροών από το Μεξικό.

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει την Ελλάδα και την Ιταλία, οι οποίες θα υποδέχονται τους μετανάστες μετά από συνεννόηση των γραφείων μετανάστευσης τα οποία ίδρυσε πέρσι η κυβέρνηση Μπάιντεν σε τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Σε απλά λόγια, όποιον δεν θέλουν οι ΗΠΑ θα τον στέλνουν εδώ!

Τα κέντρα, επίσημα γνωστά ως Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας, επιτρέπουν σε ορισμένους μετανάστες στην Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό και τη Γουατεμάλα να υποβάλουν αίτηση για να έρθουν νόμιμα στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες. 

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, η Ελλάδα και η Ιταλία, μαζί με τον Καναδά και την Ισπανία, θα συμβάλουν στην επανεγκατάσταση ορισμένων από αυτούς που υποβάλλονται σε επεξεργασία στα γραφεία. 

Μια από τις πηγές του CBS, ανέφερε ότι η Ιταλία και η Ελλάδα πιθανότατα θα δεχτούν έναν σχετικά μικρό αριθμό μεταναστών, περίπου 500 ή λιγότερους η καθεμία.

Τα εν λόγω γραφεία αποτελούν στοιχείο μιας ευρύτερης στρατηγικής της διοίκησης Μπάιντεν για τη μείωση των παράνομων διελεύσεων στα σύνορα των ΗΠΑ, προσφέροντας στους επίδοξους μετανάστες ευκαιρίες νόμιμης μετανάστευσης. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνδύασε αυτά τα προγράμματα με σκληρότερα μέτρα επιβολής, συμπεριλαμβανομένου ενός κανόνα που υποθέτει ότι οι μετανάστες δεν είναι επιλέξιμοι για άσυλο στις ΗΠΑ εάν δεν καταφέρουν να αναζητήσουν προστασία σε τρίτη χώρα.

Οι παράνομες διελεύσεις στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού μειώθηκαν κατά περισσότερο από 50% τον Μάιο σε σύγκριση με το υψηλό ρεκόρ που αναφέρθηκε τον Δεκέμβριο - μια τάση που αξιωματούχοι της διοίκησης αποδίδουν στις πολιτικές και τις προσπάθειές τους από Μεξικανούς αξιωματούχους να εμποδίσουν τους μετανάστες να ταξιδεύουν βόρεια.

Για να αμβλύνει μια πιθανή άνοδο στη μετανάστευση, ο πρόεδρος Μπάιντεν ετοιμάζεται επίσης να εκδώσει εκτελεστική ενέργεια την επόμενη εβδομάδα που θα απαγορεύει τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου όταν οι παράνομες διελεύσεις εκτινάσσονται στα ύψη, ανέφεραν στο CBS News πηγές που γνωρίζουν τις εσωτερικές διαβουλεύσεις.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας «έδωσαν τη δυνατότητα εξαπλάσιας αύξησης του αριθμού των προσφύγων που επανεγκαταστάθηκαν από το δυτικό ημισφαίριο».

«Δεδομένης της επιτυχίας του προγράμματος», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, «είμαστε σε διπλωματικές συζητήσεις με άλλες χώρες σχετικά με τη συμμετοχή σε αυτήν την πρωτοβουλία για την επέκταση των νόμιμων οδών επανεγκατάστασης, αλλά δεν έχουμε πρόσθετες πληροφορίες να μοιραστούμε αυτή τη στιγμή».

Στις 20 Μαΐου, αξιωματούχοι των ΗΠΑ συναντήθηκαν με διπλωμάτες από τον Καναδά, την Ιταλία, την Ισπανία και τις χώρες που φιλοξενούν τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας για να συζητήσουν την πρωτοβουλία, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Σε συνέντευξή του στο CBS News την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας. Αλεχάντρο Μαγιόρκας. φάνηκε να αναφέρεται στη συμφωνία με την Ελλάδα.

«Συνεργαζόμαστε με τον Καναδά, την Ισπανία και μόλις πρόσφατα, την Ελλάδα, για να δημιουργήσουμε νόμιμους διαδρόμους για να φτάνουν άτομα στις χώρες τους, μακριά από τα χέρια των λαθρεμπόρων που απλώς επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν αυτά τα άτομα για κέρδος», είπε ο Μαγιόρκας.
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement