Τα βασικά θέματα της συνομιλίας του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν ήταν δύο:
- Ο πόλεμος της Χαμάς και του Ισραήλ σε συνδυασμό με την αποτροπή ανθρωπιστικής καταστροφής και,
- Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία έχει καθυστερήσει πολύ με ευθύνη του Ταγίπ Ερντογάν.
Έτσι ξεκίνησε, ο Μιχάλης Ιγνατίου, την ανταπόκριση του στα δελτία ειδήσεων του καναλιού Action24 και του Omega Channel της Κύπρου. Ανέφερε σχετικά:
Η ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν τη σημασία της προστασίας των αμάχων στη Γάζα και τη σημασία της αποφυγής μιας γενίκευσης της διαμάχης σε περιφερειακό επίπεδο.
Μίλησαν ακόμα και για τις προτεραιότητες ασφαλείας του ΝΑΤΟ, και η αναφορά εδώ είναι στα προβλήματα που δημιουργεί η Άγκυρα, για την οποία δεν είναι προβλήματα, απλά είναι ανησυχίες της.
Σύμφωνα με την ενημέρωση:
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να αποτραπεί η εξάπλωση της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή. Και οι δύο συμφώνησαν ότι είναι κρίσιμης σημασίας η προστασία των αμάχων και της διασφάλισης της ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα.
Τόνισαν και τη σημασία της μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας ως συμμάχων στο ΝΑΤΟ και των προτεραιοτήτων της ευρωατλαντικής ασφάλειας, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».
Θα έλεγα άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Ευχολόγια, διότι η ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αν την αναλύσει κανείς ψυχρά, είναι ότι έκαναν τα πάντα για να μην συγκρουστούν και αυτό να βγει δημόσια. Συμφώνησαν, κατά τη γνώμη μου ότι διαφωνούν, αλλά και ότι δεν θα οδηγήσουν τις σχέσεις στα άκρα, σε αυτό που ονομάζουμε συμφωνημένο διαζύγιο. Οι Αμερικανοί δεν το θέλουν με τίποτα αυτό και θα συντηρήσουν το διάλογο και τις επαφές με κάθε θυσία. Δυστυχώς. Διότι έτσι δεν ημερεύει το θηρίο.
Ο κ. Μπλίνκεν βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί. Από τη μία ο πραγματικός σύμμαχος της Αμερικής το Ισραήλ δέχεται επίθεση από παντού και σε αυτό το σκηνικό βάζει φωτιές ο Ερντογάν. Και από την άλλη, σε ένα άπιστο σύμμαχο, την Τουρκία η οποία απειλεί και εκβιάζει το Ισραήλ, εκβιάζει την ίδια την Αμερική, αλλά ο κ. Μπλίνκεν νομίζει ότι απλά ψιχαλίζει.
Σε ότι αφορά το θέμα της Σουηδίας, ο Ερντογάν δεν θα υποχωρήσει εάν δεν λάβει την έγκριση του Κογκρέσου για την αγορά των μαχητικών F-16. Αυτή η αίσθηση υπάρχει εδώ.
Παρέδωσε μεν το αίτημα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, αλλά την ίδια στιγμή έστειλε και δύο μηνύματα:
- Ότι δεν βιάζεται, και ότι
- Η Σουηδία δεν έχει δήθεν αντιμετωπίσει αυτήν που ο Ερντογάν χαρακτηρίζει κουρδική τρομοκρατία.
Στις δηλώσεις του ο κ. Μπλίνκεν εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αποστολή του πρωτοκόλλου της ένταξης της Σουηδίας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι νομίζει ότι υπάρχει κοινή δέσμευση “να διασφαλίσουμε ότι θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, ότι η Σουηδία θα ενταχθεί στη Συμμαχία. Αυτή είναι μια δέσμευση που έχει η Τουρκία, που εμείς έχουμε, και θα περίμενα ότι θα τη δούμε να υλοποιείται».
Από τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων συμπεραίνουμε ότι θα περιμένουν πολύ οι Αμερικανοί, οι Σουηδοί βεβαίως και οι Νατοϊκοί.
- Σε ότι αφορά την αποστολή του Αμερικανού υπουργού στη Μέση Ανατολή ο Μιχάλης Ιγνατίου ανέφερε:
Η περιοδεία του κ. Μπλίνκεν στην εμπόλεμη ζώνη και σις γύρω χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και της Τουρκίας, δεν έφερε ακόμα αποτελέσματα. Ο πόλεμος καλά κρατεί και γίνονται λίγα για την αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής.
Ο Αμερικανός υπουργός δεν πέτυχε τις λεγόμενες ανθρωπιστικές παύσεις που ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Και επίσης δεν πέτυχε ακόμα την αποτροπή της επέκτασης των συγκρούσεων, καθώς το Ιράν και η Χεζμπολάχ ετοιμάζονται για να υποστηρίξουν τη Χαμάς, όταν πραγματοποιηθεί η μεγάλη επίθεση των Ισραηλινών.
Από τουρκικές πηγές διαρρέεται η πληροφορία ότι η Άγκυρα ανέλαβε και τη μεσολάβηση μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Τεχεράνης, εκτός της μεσολάβησης μεταξύ των Αμερικανών και της Χαμάς.
Υποστηρίζουν ότι πάνε και έρχονται τα μηνύματα μεταξύ των ΗΠΑ, των Μουλάδων του Ιράν και των τρομοκρατών της Χαμάς. Αν συμβαίνει αυτό, είναι ακόμα μία απόδειξη του πόσο αδύνατη έχει καταστεί η αμερικανική διπλωματία, υπό τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
0 Σχόλια