Ad Code

Responsive Advertisement

Η κυβέρνηση βάζει τους πολίτες να καταγγέλλουν ο ένας τον άλλον για φοροδιαφυγή!

 

«Θα υπάρχουν φίλτρα αξιολόγησης για να ξέρουμε ποια καταγγελία είναι σοβαρή και αξιόπιστη» 


Σε επικίνδυνες ατραπούς οδηγεί η κυβέρνηση την ελληνική κοινωνία καθώς θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο με τις ηλεκτρονικές καταγγελίες που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να «μαρτυρούν» κάθε μορφής «περιστατικά φοροαπάτης, φοροκλοπής, λαθρεμπορίας, παράνομης διακίνησης εμπορευμάτων αλλά και υποθέσεις διαφθοράς».

Τη νέα ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών («καρφωμάτων» θα ήταν το πιο σωστό) θα παρουσιάσουν τη Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Μετά την εφαρμογή του «Appodixi» που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες μέσω του κινητού τους να καταγγέλλουν περιπτώσεις με «μαϊμού» αποδείξεις και η οποία συνέβαλε στον εντοπισμό κρουσμάτων απόκρυψης τζίρου η ΑΑΔΕ προχωρά στην ενεργοποίηση ψηφιακής πλατφόρμας στην οποία οι πολίτες επώνυμα ή ανώνυμα θα καταγγέλλουν τα στοιχεία για το είδος και το χρόνο της φορολογικής παράβασης καθώς και την ταυτότητα του παραβάτη είτε αφορά πληροφορίες από άλλους είτε από τη δική τους εμπειρία!

Με λίγα λόγια αν κάποιος σε μία συνοικία τεθεί στο «στόχαστρο» των γειτόνων του, γιατί αυτοί θεωρήσουν πως ζει πλουσιοπάροχα, θα τον καταγγέλλουν ανώνυμα βεβαίως, στην ΑΑΔΕ για να περάσει από έλεγχο.

Και όλοι γνωρίζουν πως όποιος περάσει από έλεγχο από την ΑΑΔΕ θα πρέπει να αποδείξει πως «δεν είναι ελέφαντας».

Φυσικά, και οι καταγγελλόμενοι θα προχωρούν σε «αντίποινα» (όλοι ξέρουν ποιοι τους έχουν βάλει στο «μάτι») προχωρώντας σε αντίστοιχες καταγγελίες.

Η κυβέρνηση λοιπόν για την… πάταξη της φοροδιαφυγής είναι αποφασισμένη να στρέψει τους πολίτες τον έναν ενάντια στον άλλον.

Τα στοιχεία αυτά θα φιλτράρονται από τον ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να βαθμολογηθεί η σοβαρότητα και η αξιοπιστία των αναφορών για τη συγκεκριμένη υπόθεση και ανάλογα με το βαθμό αξιολόγησης οι ελεγκτές θα προχωρούν σε εξονυχιστικό έλεγχο του συγκεκριμένου επαγγελματία η της επιχείρησης.

Με βάση τις καταγγελίες το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα μέσω διαλειτουργικότητας να εντοπίζει τα στοιχεία της επιχείρησης ή του επαγγελματία που καταγγέλλεται για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο.

Όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού πολλές μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου έχουν αποκαλυφθεί μετά από καταγγελία καθώς οι ελεγκτές «δεν κινούνται στα τυφλά» αλλά στοχευμένα αξιοποιώντας πληροφορίες και δεδομένα για τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή, απάτη και διακίνηση «μαύρου χρήματος»

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί με τον αριθμό 0 αξιολογούνται οι υποθέσεις χωρίς ενδιαφέρον οι οποίες τίθενται στο αρχείο, με το αριθμό 1 η πληροφορία μικρού ενδιαφέροντος, με τον αριθμό 2 η πληροφορία που είναι ενδιαφέρουσα και σημαντική και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, ο αριθμός 3 δίνεται σε πληροφορία που θεωρείται πολύ ενδιαφέρουσα, εξόχως σημαντική και διαβιβάζεται για άμεση διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου ενώ ο αριθμός 4 σημαίνει πως η πληροφορία απαιτεί ειδικό χειρισμό.

Κάθε πληροφορία περνά από τρία ακόμη φίλτρα όπως αναφέρει το bankingnews.gr.

Αν είναι απλή, επείγουσα ή εξαιρετικώς επείγουσα. Στην συνέχεια πιάνουν δουλειά οι ελεγκτές οι οποίοι αναλαμβάνουν την έρευνα των υποθέσεων

Στο μεταξύ την Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης αναμένεται στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να παρουσιάσει το νομοσχέδιο με τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τις αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες με στόχο την αποκάλυψη των πραγματικών τους εισοδημάτων.

Το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Νοεμβρίου θα προβλέπει για το 2024 τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

– Υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων και καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA

– Επέκταση υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν την υποχρέωση βάσει Κωδικού Δραστηριότητος (ΚΑΔ).

– Εφαρμογή ψηφιακού δελτίου δελτίο αποστολής με στόχο να γίνεται σε πραγματικό χρόνο (real time) η παρακολούθηση των διακινούμενων αγαθών.

– Αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.

– Αποκλεισμό των παραβατών λαθρεμπορίας από συνεργασία με όλες τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων

– Υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής.

– Πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) μέσω χρεωστικών καρτών.
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement