Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ήδη ξεκινήσει από τον Λευκό Οίκο για τη στρατιωτική βάση Άντριους, απ' όπου επρόκειτο να πετάξει για το Ισραήλ, εν όψει της συνάντησης με τον Νετανιάχου
- Πρώτος ο Αμπάς είχε ανακοινώσει ότι δεν θα μεταβεί στο Αμμάν για την τετραμερή με ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο
Η Ιορδανία ακύρωσε τη σύνοδο κορυφής που επρόκειτο να πραγματοποιήσει σήμερα, Τετάρτη, με τον Τζο Μπάιντεν και τους ηγέτες της Αιγύπτου και της Παλαιστίνης στο Αμμάν. Είχε προηγηθεί και η ανακοίνωση, από την πλευρά των Παλαιστινίων, ότι ο Μαχμούντ Αμπάς δεν θα πάει στην τετραμερή της Ιορδανίας, διαμαρτυρόμενος για την πολύνεκρη επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας, για την οποία κατηγορεί το Ισραήλ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επρόκειτο να φτάσει σήμερα στο Τελ Αβίβ, για να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και στη συνέχεια επρόκειτο να μεταβεί στην τετραμερή σύνοδο στο Αμμάν της Ιορδανίας. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη σχολιάσει την ακύρωση της συνόδου.
Ωστόσο, την ώρα που γινόταν γνωστή η ακύρωση και από την πλευρά της Ιορδανίας, ο Τζο Μπάιντεν είχε ξεκινήσει από τον Λευκό Οίκο προς την στρατιωτική βάση Άντριους, απ' όπου επρόκειτο να πετάξει για το Ισραήλ.
Οι ηγέτες της Ιορδανίας και της Αιγύπτου καταδίκασαν αμφότεροι το Ισραήλ για την πολύνεκρη έκρηξη σε νοσοκομείο στη Γάζα.
Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ είναι υπεύθυνη για την έκρηξη.
Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου είχε ως πρώτο στόχο να εκφράσει τη στήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, που προχωρά σε αντίποινα έναντι της Χαμάς. Παράλληλα, με την παρουσία του στη Μέση Ανατολή, ο Μπάιντεν ήθελε να ασκήσει πίεση στα εμπλεκόμενα μέρη, προκειμένου τα αντίποινα να έχουν τις μικρότερες δυνατές απώλειες μεταξύ αμάχων.
Η απόσυρση, ωστόσο, του Παλαιστίνιου ηγέτη, Μαχμούντ Αμπάς, από την προγραμματισμένη για την Τετάρτη τετραμερή Σύνοδο στο Αμμάν της Ιορδανίας, με τη συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου, του Αιγύπτιου ομολόγου του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και του Ιορδανού βασιλιά Αμπντάλα Β', ανέτρεψε τα δεδομένα, εγείροντας ερωτηματικά για τη διπλωματική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Τζο Μπάιντεν, για την εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Όπως μετέδωσε το Associated Press και στη συνέχεια και τα υπόλοιπα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο ηγέτης των Παλαιστινίων ακύρωσε τη συμμετοχή του στην τετραμερή σύνοδο στην Ιορδανία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολύνεκρη επίθεση των Ισραηλινών σε νοσοκομείο της Γάζας.
Το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στη Μέση Ανατολή «μόλις έγινε πολύ πιο περίπλοκο», έλεγε ο Αμερικανός ανταποκριτής James Matthews, μετά το φονικό χτύπημα σε νοσοκομείο στη Γάζα, σε ανάλυση που δημοσιεύει το Sky News. «Δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερα» τονίζει ο Matthews.
Και πράγματι, όπως σημειώνει στο κείμενό του, ελάχιστες ώρες πριν την αναχώρηση του Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, η εν λόγω εξέλιξη με τους 500 νεκρούς και τραυματίες, έφερε τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε δύσκολη θέση. «Πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει αυτοχαρακτηριστεί ως ο πρωταθλητής της 'ανθρωπότητας», λέει. «Ναι, στέκεται πίσω από το Ισραήλ, αλλά τονίζει και τα ανθρωπιστικά ζητήματα. Βλέπει τον κίνδυνο σε όλα αυτά. Εξετάζουμε ανεπιβεβαίωτες αναφορές για την πιο θανατηφόρα αεροπορική επιδρομή σε πέντε πολέμους από το 2008 στη Γάζα, αν επαληθευτεί» επισημαίνει.
Ο κ. Μπάιντεν βρισκόταν ήδη σε δύσκολη θέση, δεδομένης της δυσπιστίας που επικρατεί στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, αλλά το περιστατικό στο νοσοκομείο καθιστά σημαντικά πιο προβληματική την κατάσταση για τον πρόεδρο. «Ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται σε μια θέση, όπου θέλει να προβάλλει τον εαυτό του ως διαμεσολαβητή ισχύος, αλλά θα κάθεται σε μια αίθουσα συνεδριάσεων και θα βλέπει τις εικόνες ενός νοσοκομείου που έχει βομβαρδιστεί με απώλεια πολλών εκατοντάδων ζωών», λέει ο Matthews. «Πάντα θα ήταν ένα περίπλοκο ταξίδι για τον Τζο Μπάιντεν, απλώς έγινε πιο περίπλοκο», καταλήγει.
Την ίδια ώρα, την αναζήτηση διπλωματικής οδού για τον τερματισμό του πολέμου δυσχεραίνουν και τα «παίγνια» της Χαμάς με τους Ισραηλινούς που κρατά ομήρους εδώ και 11 ημέρες, μετά την εισβολή στο Ισραήλ.
Νωρίτερα απόψε, το NBC, επικαλούμενο ανώτατο στέλεχος της Χαμάς, μετέδωσε ότι οι Παλαιστίνιοι τρομοκράτες είναι διατεθειμένοι να απελευθερώσουν, μέσα σε μόνο μία ώρα, τους 200-300 ομήρους, εάν το Ισραήλ σταματήσει να βομβαρδίζει τη Γάζα. Ένας ακόμη όρος, σύμφωνα με τη Χαμάς, είναι και η απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές.
Απάντηση από την ισραηλινή πλευρά, τουλάχιστον άμεσα, δεν υπήρξε.
0 Σχόλια