Ad Code

Responsive Advertisement

Αντίστροφη μέτρηση για το λουκέτο στην αμερικανική Κυβέρνηση> Ποιους θα χτυπήσει, τι σημαίνει για τη Wall Street

 

Πέρα των άλλων, θα κόστιζε στην οικονομία του ταξιδιωτικού τομέα έως και 140 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα 


Οι επικεφαλής των αμερικανικών εταιρειών προετοιμάζονται για ένα ιδιαίτερα μακρύ και χαοτικό κλείσιμο της κυβέρνησης. 

Τα στελέχη ανησυχούν ότι ένα παρατεταμένο λουκέτο της κυβέρνησης θα προσθέσει αβεβαιότητα σε ένα ήδη μπερδεμένο επιχειρηματικό περιβάλλον. Σε μια εποχή επίμονου πληθωρισμού, απεργιών και αυξανόμενου κόστους δανεισμού, υποστηρίζουν ότι θα ήταν ένας ακόμα πονοκέφαλος –και μάλιστα αυτοπροκαλούμενος.

Από τον Matt Egan/CNN Business

«Ανησυχούμε βαθιά», δήλωσε στο CNN ο Neil Bradley, επικεφαλής πολιτικής στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Η ανησυχία αυξάνεται –σχεδόν μέρα με τη μέρα– γιατί από τη στιγμή που βρισκόμαστε μπροστά σε διακοπή λειτουργίας, δεν φαίνεται να υπάρχει ξεκάθαρος δρόμος».

Αυτό το συναίσθημα κυριαρχεί και σε άλλους επιχειρηματικούς ηγέτες, οι οποίοι παρακολουθούν με απογοήτευση καθώς ένα στενά διχασμένο Κογκρέσο σκοντάφτει προς την προθεσμία της 30ης Σεπτεμβρίου για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης.

«Κανείς δεν κερδίζει από ένα κλείσιμο της κυβέρνησης», ανέφερε ένα στέλεχος ενός επιχειρηματικού ομίλου που ζήτησε να κρατήσει την ανωνυμία του προκειμένου να μιλήσει με ειλικρίνεια. «Ζητούμε πάντα από τη διοίκηση και τις ρυθμιστικές υπηρεσίες να παρέχουν κάποιο βαθμό βεβαιότητας και προβλεψιμότητας. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα πιο απρόβλεπτο από το κλείσιμο της κυβέρνησης».

Το στέλεχος είπε ότι τα μέλη του παρακολουθούν την κατάσταση να εξελίσσεται «σκεπτόμενοι: “Η Ουάσιγκτον το κάνει ξανά”. Είναι πιο δύσκολο να καταλάβουμε πώς θα μοιάζει η τελική συμφωνία. Νιώθω ότι θα μπορούσε να συνεχιστεί όλη αυτή η αβεβαιότητα για κάποιο διάστημα ακόμα».

Σε μια τηλεφωνική συνέντευξη στο CNN, ο διευθύνων σύμβουλος της Cisco, Chuck Robbins, είπε ότι ένα σύντομο κλείσιμο θα έχει ως επί το πλείστον «συναισθηματικό και ψυχολογικό αντίκτυπο». «Αλλά εάν πρόκειται για μια παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας, αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο», δήλωσε ο ίδιος, ο οποίος πρόκειται να γίνει πρόεδρος του στρογγυλού τραπεζιού Business Roundtable τον Ιανουάριο.

«Δεν είναι καλό για επιχειρήσεις»


Ωστόσο, ένα κλείσιμο μπορεί να μην είναι ένα τόσο δραματικό γεγονός για το χρηματιστήριο ή να προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στο αμερικανικό ΑΕΠ. Και όμως οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι περιφρονούν το χάος πολιτικής που αναμφίβολα θα συνόδευε ένα κλείσιμο. Θα έκοβε τη χρηματοδότηση για κρατικούς εργολάβους, θα δημιουργούσε αμφιβολίες για το χρονοδιάγραμμα των ρυθμιστικών μέτρων και θα καθυστερούσε βασικές λειτουργίες όπως η αδειοδότηση, τα διαβατήρια και η πρόσληψη ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Και αυτά, περά από τους πολλούς ομοσπονδιακούς εργαζομένους που θα απολύονταν, που σημαίνει ότι ούτε θα εργάζονταν ούτε θα πληρώνονταν. Άλλοι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι, που θεωρούνται «ουσιώδεις» στις θέσεις τους, θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται απλήρωτοι.

«Δεν θέλουμε το απρόβλεπτο που προέρχεται από ένα κλείσιμο. Δεν είναι καλό για τις επιχειρήσεις –ή την εμπιστοσύνη των καταναλωτών», δήλωσε στο CNN άλλο στέλεχος εμπορικού ομίλου. Και ορισμένες βιομηχανίες θα μπορούσαν να αισθανθούν τον αντίκτυπο πιο άμεσα, συμπεριλαμβανομένων του τομέα των ταξιδιών.

Ένα κλείσιμο της κυβέρνησης θα κόστιζε στην οικονομία του ταξιδιωτικού τομέα των ΗΠΑ έως και 140 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από την αντίστοιχη Ένωση των ΗΠΑ. Ο κλάδος επεσήμανε μια έρευνα που διαπίστωσε ότι έξι στους 10 Αμερικανούς θα ακύρωναν ή θα απέφευγαν αεροπορικά ταξίδια σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας της κυβέρνησης.

«Αυτή η κατάσταση που μπορεί να αποφευχθεί απειλεί τα μέσα διαβίωσης και τις θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την οικονομία των ΗΠΑ», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Ταξιδίων των ΗΠΑ, Geoff Freeman, σε δήλωση του. «Σε τελική ανάλυση, οι ταξιδιώτες, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν το τίμημα εάν οι νομοθέτες αποτύχουν να θεσπίσουν ένα νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του “stop gap”».

Ταυτόχρονα, ένα κλείσιμο της κυβέρνησης θα άφηνε τους επενδυτές, τους οικονομολόγους και, κυρίως, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Federal Reserve να μείνουν χωρίς στοιχεία, τουλάχιστον μερικώς. Το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας είπε ότι ένα κλείσιμο θα καθυστερήσει τη δημοσιοποίηση κρίσιμων στοιχείων για τον πληθωρισμό και την ανεργία. Αυτό θα ανάγκαζε τους αξιωματούχους της Fed να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για τα επιτόκια βασιζόμενοι σε ιδιωτικά δεδομένα.

Απογοήτευση με τους Ρεπουμπλικάνους


Δημόσια, επιχειρηματικές ομάδες προτρέπουν τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς να ενωθούν για να κρατήσουν την κυβέρνηση ανοιχτή. Ιδιωτικά, υπάρχει αυξανόμενη απογοήτευση προς τους Ρεπουμπλικάνους καθώς οι εσωτερικές διαμάχες εντός του Ρεπουμπλικανιοκού κόμματος της Βουλής είναι δημόσιες.

Υπάρχει επίσης η αίσθηση ότι οι ψηφοφόροι θα μπορούσαν να κατηγορήσουν τους Ρεπουμπλικάνους για το χάος.

Ερωτηθείς ποιο είναι το μήνυμά του στους Ρεπουμπλικάνους, ο Bradley, το στέλεχος του Επιμελητηρίου, είπε ότι «δεν διαφέρει» από αυτό του ηγέτη της μειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell, ο οποίος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προειδοποίησε ότι οι διακοπές λειτουργίας βρίσκουν «πάντα χαμένους τους Ρεπουμπλικάνους πολιτικά».

«Η χρήση του τερματισμού λειτουργίας ως σημείου μόχλευσης δεν λειτούργησε ποτέ ιστορικά», είπε ο Bradley. «Τείνει να υπάρχει σημαντική υπολειμματική ζημιά για όποιον θεωρείται ότι υποκινεί το κλείσιμο».

Ανεξάρτητα από το ποιος κατηγορείται, ορισμένοι CEOs είναι απογοητευμένοι με το πολικό περιβάλλον γενικά.

«Η αδυναμία να πετύχουμε οτιδήποτε στην Ουάσιγκτον έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις», δήλωσε ο Robbins, Διευθύνων Σύμβουλος της Cisco. «Είναι απλώς ανεύθυνο να μην έχεις προϋπολογισμό. Αφήνουμε την πολιτική να εμποδίζει την εκτέλεση της βασικής δουλειάς, που είναι η διοίκηση της κυβέρνησης και η εργασία για τον λαό. Είναι ατυχές».

Οι αγορές συνήθως δεν ενδιαφέρονται


Η Wall Street δεν ανησυχεί υπερβολικά για την πιθανή ζημιά στην οικονομία γενικά, ούτε στο χρηματιστήριο. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας διακοπής λειτουργίας, του αδιεξόδου-ρεκόρ που ξεκίνησε στα τέλη του 2018, οι μετοχές όχι μόνο δεν κατέρρευσαν αλλά εκτοξεύτηκαν. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 10,3% κατά τη διάρκεια εκείνου του τερματισμού λειτουργίας των 35 ημερών.

Η ιστορία δείχνει ότι η χρηματιστηριακή αγορά παρέμεινε σταθερή, κατά μέσο όρο, κατά τη διάρκεια των 20 λουκέτων από το 1976, σύμφωνα με τον Keith Lerner, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Truist Advisory Services. Κατά τις μισές από αυτές τις διακοπές λειτουργίας, η χρηματιστηριακή αγορά σημείωσε θετικές αποδόσεις.

Αυτή η στάση από τους επενδυτές έχει κάποια λογική: Σε αντίθεση με μια δυνητικά καταστροφική χρεοκοπία, ένα κλείσιμο της κυβέρνησης πιθανότατα δεν θα έφερνε σημαντικό πλήγμα στην εθνική οικονομία.

Η Goldman Sachs είπε πρόσφατα στους πελάτες της ότι ο οικονομικός αντίκτυπος από το κλείσιμο της κυβέρνησης θα ήταν «διαχειρίσιμος», συρρικνώνοντας την ανάπτυξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά περίπου 0,2 ποσοστιαίες μονάδες την εβδομάδα. Η αύξηση του ΑΕΠ στη συνέχεια θα ανακάμψει κατά το ίδιο ποσό το επόμενο τρίμηνο.

Ωστόσο, το Εμπορικό Επιμελητήριο προειδοποίησε τα μέλη του σε ένα σημείωμα αυτή την εβδομάδα ότι θα υπάρξουν σημαντικές μικροδιαταραχές, που θα αφορούν τα πάντα, από διαβατήρια και άδειες έως κλινικές δοκιμές και εργολάβους.

«Μετρούν το λάθος πράγμα», είπε ο Bradley αναφερόμενος στις εκτιμήσεις του ΑΕΠ που υπογράμμισε η Goldman Sachs. «Όσοι από εμάς βρισκόμασταν γύρω από το κλείσιμο της κυβέρνησης στο παρελθόν γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρνητικές συνέπειες στον πραγματικό κόσμο».

Ο Bradley σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας διακοπής λειτουργίας, υπήρχαν ψαράδες που δεν μπορούσαν να λάβουν πιστοποιητικά για τα σκάφη προκειμένου να βγουν έξω και να πιάσουν ψάρια κατά τη διάρκεια της σεζόν και υπήρχαν τουρίστες που δεν μπορούσαν να επισκεφτούν εθνικά πάρκα και μνημεία.
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement