Ad Code

Responsive Advertisement

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Ζητά να μην υπαχθεί στην Πολιτική Προστασία μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη

 

Απάντηση στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για  ένταξη της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πολιτική Προστασία, δίνει ο Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΑΑ, καθηγητής Μανώλης Πλειώνης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Facebook, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για συστράτευση όλων των κρατικών φορέων προκειμένου να προφυλαχθούν οι ζωές και οι περιουσίες των συνανθρώπων μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο τον καθηγητή κ. Πλειώνη, ο οποίος έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανάγκη αυτή.

Συνεχίζοντας, ωστόσο, αναφέρει πως μία λύση θα ήταν η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας -όπως εξάλλου είχε προτείνει ήδη από τις αρχές του 2022-  χωρίς να χρειάζεται να υπάρξουν διαδικασίες για την υπαγωγή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο υπουργείο.

Όπως δήλωσε, θα επιδιώξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό το ταχύτερο δυνατόν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:


«Άκουσα με προσοχή τη συνέντευξη του κ. Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και συμφωνώ ότι στην προσπάθεια να προφυλάξουμε τις ζωές και περιουσίες των συνανθρώπων μας, το περιβάλλον, την βιοποικιλότητα και την οικονομία πρέπει να συστρατευθούμε όλοι, Πολιτεία, Επιστήμη, Τοπική & Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, Κοινωνία Πολιτών, όπως έχω επισημάνει επανειλημμένα και με αρθρογραφία μου στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Ο κάθε φορέας όμως από το δικό του μετερίζι, με σεβασμό στις θεμελιώδεις διαφορές και στις ιδιαιτερότητες του, που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση της αποστολής του, αλλιώς είναι πιθανό να οδηγηθούμε πάλι σε αναποτελεσματικότητα, ανεξάρτητα από τις προθέσεις.

Η βασική και θεμελιώδης αποστολή του ΕΑΑ, ως Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο (μάλιστα το 1ο της νεώτερης Ελλάδας), είναι η εκπόνηση βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας σε μια εξαιρετικά μεγάλη γκάμα επιστημονικών τομέων, δηλαδή η παραγωγή νέας γνώσης αλλά και η μεταλαμπάδευση της στη κοινωνία. Θα ήταν κοινοτοπία να αναφέρω την κατάκτηση του Δυτικού Πολιτισμού ότι η επιστήμη και η ερευνητική διαδικασία απαιτεί ελεύθερο ακαδημαϊκό περιβάλλον για να πραγματωθεί.

Σημειώνω επίσης, ότι μέρος μόνο του πλούτου της γνώσης που παράγεται στο ΕΑΑ μετουσιώνεται σε καινοτόμα εργαλεία και υπηρεσίες, ορισμένα εκ των οποίων αφορούν στην Πολιτική Προστασία. Όσον αφορά αυτό το σκέλος της δραστηριότητας του ΕΑΑ, ήταν και είναι στόχος μας η στενή συνεργασία, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παλαιότερα και προσφάτως με το Υπουργείο ΚΚ & ΠΠ. Αυτό μπορεί να γίνει με προγραμματική συμφωνία ή/και με Μνημόνιο Συνεργασίας, όπως συστηματικά κάνουν και άλλα Ερευνητικά Κέντρα με αντίστοιχα υπουργεία της θεματικής τους συνάφειας (πχ. το ΕΛΚΕΘΕ με το Υπ. Ναυτιλίας).

Θα επιδιώξω να συναντηθώ με τον κ. Πρωθυπουργό το ταχύτερο δυνατόν, καθότι βρίσκομαι σε υπερατλαντικό επαγγελματικό ταξίδι, για να τον ενημερώσω για τις επανειλημμένες προσπάθειές μου να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας ήδη από τις αρχές του 2022, και να του εκθέσω τις απόψεις μου για το πως θα μπορούσε η ενεργοποίηση του άρθρου 41 του Ν.4662/2020 (νόμος για την Πολιτική Προστασία) και του άρθρου 25 του Ν.4936/2022 (Κλιματικός νόμος) να αποτελέσει την απαραίτητη θεσμική βάση για ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των επιστημονικών φορέων, και του ΕΑΑ φυσικά, με το Υπουργείο ΚΚ&ΠΠ, χωρίς να χρειάζεται η υπαγωγή του ΕΑΑ στο υπουργείο αυτό».

Μητσοτάκης: Πρώτες πρωτοβουλίες η μεταφορά της ΕΜΥ και του Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία

Υπενθυμίζεται ότι την υπαγωγή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (EMY) και του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους πολιτικούς συντάκτες, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός, σημείωσε πως η κατεύθυνση αυτή τίθεται, γιατί «στην περίπτωση του Daniel, δεν αισθάνομαι ότι έχουμε εντάξει όλα τα σημαντικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας στην Πολιτική Προστασία».
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement