Ούτε μία εβδομάδα δεν πέρασε από την επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Αθήνα και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έσπευσε να ικανοποιήσει το αίτημα του Ουκρανού προέδρου για την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα F-16 από τους Ελληνες συναδέλφους του.
Η ανακοίνωση της εκπεφρασμένης γραμμής της κυβέρνησης για στήριξη της Ουκρανίας με κάθε τρόπο και κόστος αποτυπώθηκε χθες από τα πλέον επίσημα χείλη, πηγαίνοντας μάλιστα ένα βήμα παρακάτω από όσα ζήτησε ο Ζελένσκι.
Σε δήλωσή του από το Τολέδο, όπου γίνεται το άτυπο συμβούλιο υπουργών Αμυνας της Ε.Ε., ο Νίκος Δένδιας έκανε γνωστό πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει και στην εκπαίδευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, πέρα από την εκπαίδευση χειριστών στα F-16. «Αναφέρθηκα, επίσης, στη σημαντική αμυντική βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα στην Ουκρανία, ιδιαίτερα με τα πυρομαχικά και την ετοιμότητα να συνεισφέρει σε δραστηριότητες της Αποστολής Στρατιωτικής Συνδρομής της Ε.Ε. για την εκπαίδευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων» είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας, ενώ στη δήλωσή του από το Τολέδο ανέφερε πως «κατά τη συζήτηση για την Ουκρανία υπογράμμισα τη θέση αρχής της Ελλάδος εναντίον κάθε μορφής αναθεωρητισμού και παραβίασης των κανόνων Διεθνούς Δικαίου. Τόνισα ότι στη συνάντηση του προέδρου της Ουκρανίας και των ηγετών των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, που διοργάνωσε η χώρα μας, εκφράστηκε η ισχυρή υποστήριξη προς την Ουκρανία για όσο διάστημα απαιτηθεί».
Ωστόσο, όπως έχει αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία», η αμέριστη στήριξη προς την Ουκρανία κοστίζει ακριβά στη χώρα, πρώτον πολιτικά, καθώς καθιστά την Ελλάδα ευρωπαϊκή προμετωπίδα στη «μάχη» κατά της Ρωσίας, και δεύτερον οικονομικά, καθώς βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Συγκεκριμένα, το κόστος της βασικής εκπαίδευσης για περίπου 1.500 ώρες πτήσης θα αγγίξει τα 900.000.000 ευρώ, τα οποία προφανώς θα πληρώσει ο Ελληνας φορολογούμενος. Και το ερώτημα παραμένει: από αυτές τις ενέργειες κερδίζει η χώρα ή όσοι θέλουν να αποδείξουν στο ΝΑΤΟ πως είναι βασιλικότεροι του… βασιλέως;
0 Σχόλια