Ad Code

Responsive Advertisement

Σύνοδος ηγετών των Δ. Βαλκανίων στην Αθήνα: "Πόρτα" στην Αλβανία λόγω Μπελέρη - Γρίφος η παρουσία Ζελένσκι


Μία σειρά διμερών συναντήσεων θα έχει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή το άτυπο γεύμα που θα παραθέσει στους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων.


Μία σειρά διμερών συναντήσεων θα έχει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή το άτυπο γεύμα που θα παραθέσει στους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, παρουσία των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, με αφορμή τα 20 χρόνια από την Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, όταν και άναψε το πράσινο φως για την ενταξιακή τους πορεία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν όσα θα ειπωθούν στις 3 το μεσημέρι με τον Κροάτη Πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς, μετά τα πρόσφατα γεγονότα με τους Κροάτες χούλιγκαν και τον χαμό του 29χρονου Μιχάλη. 

Η συνάντηση με τον Κροάτη πρωθυπουργό, ο οποίος "άδειασε" τον πρόεδρο της χώρας του για όσα εμπρηστικά δήλωσε για τις ελληνικές δικαστικές και αστυνομικές αρχές, γίνεται σε φιλικό κλίμα, καθώς ο Α. Πλένκοβτις κράτησε μία εντελώς διαφορετική στάση στην υπόθεση, με χαμηλούς τόνους και άλλο ύφος.

Απούσα η Αλβανία


Από το δείπνο ηχηρή θα ειναι η απουσία της Αλβανίας, η οποία δεν προσκλήθηκε σε επίπεδο πρωθυπουργού, με το Μέγαρο Μαξίμου να εκφράζει με αυτόν τον τρόπο την έντονη δυσαρέσκεια του για την συνέχιση της παράνομης κράτησης του Φρέντυ Μπελέρη, ο οποίος κρατείται στις φυλακές Αυλώνα εδώ και 3 μήνες με ορατό τον κίνδυνο να κηρυχθεί έκπτωτος.

Για την Αθήνα η φυλάκιση του δημάρχου Χειμάρας, πριν την ορκωμοσία του, και ενώ όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, είχαν δοθεί εγγυήσεις ότι το θέμα θα διευθετείτο, έχει προκαλέσει τριγμούς στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ιδαίτερα μετά και την συγκέντρωση ομογενών στην περιοχή, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Ακουλούθησαν οι βολές μέσω social media μεταξύ του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα και του προφυλακισμένου δημάρχου Φρέντη Μπελέρη, με τον τελευταίο να υποστηρίζει ότι ο λόγος που βρίσκεται στη φυλακή είναι γιατί αγωνίζεται για τις περιουσίες των ομογενών, οι οποίες έχουν αρπαγεί από επιχειρηματίες που έχουν σχέσεις με την κυβέρνηση Ράμα. 

Από σήμερα Δευτέρα, αρχίζει να τρέχει η προθεσμία που δίνει το δικαίωμα στον πρωθυπουργό της Αλβανίας να κηρύξει έκπτωτο τον εκλεγμένο δήμαρχο, γιατί δεν έχει μόνιμη κατοικία (σ.σ πως να έχει άλλωστε αφού έχει προφυλακιστεί) με τον Εντι Ράμα να έχει τώρα το παιχνίδι στα χέρια του. 

Η Αθήνα ωστόσο έχει προειδοποιήσει τα Τίρανα ότι η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε που τόσο επιθυμεί, περνάει και μέσα από την Ελλάδα, "υπενθυμίζοντας" με αυτόν τον τρόπο ότι υπάρχει και το βέτο στο τραπέζι, στην περίπτωση που τα Τίρανα συνεχίσουν την παράνομη κράτηση του δημάρχου Χειμάρας.

Η "ένταση" στις σχέσεις των δύο χωρών, επισφραγίστηκε με την άρνηση του Αλβανού Προέδρου Μπεγκάι να παραστεί στο δείπνο που παραθέτει στους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας το ρήγμα.

"Ναι" υπό προϋποθέσεις


Η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να καλέσει σε άτυπο δείπνο τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων είναι δηλωτική της θέσης της Αθήνας για την ένταξη των χωρών στην Ευρωπαική Ένωση, η οποία, οπως λένε κυβερνητικες πηγές, καθίσταται ακόμη πιο σημαντική στο νέο περιβάλλον προκλήσεων που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η ευρωπαική ενσωμάτωση ωστόσο έχει προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν.

Μυστήριο με την παρουσία Ζελένσκι


Η σύνοδος δεν αποκλείεται να κρύβει και εκπλήξεις. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν αποκλείεται να βρεθεί στην ελληνική πρωτεύουσα, προκειμένου να παραστεί στο συγκεκριμένο δείπνο. 

Η ελληνική πλευρά δεν επιβεβαιώνει τη συγκεκριμένη επίσκεψη, καθώς υπάρχουν, πάντα, λόγοι ασφαλείας, ωστόσο ουδείς μπορεί να την αποκλείσει.
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement