Ad Code

Responsive Advertisement

«Πλακώθηκαν» Ρ.Ράντεφ-Β.Ζελένσκι στην Σόφια για όπλα και πυρομαχικά


Ζελένσκι: «Κάποτε ο πόλεμος μπορεί να έρθει σε σένα και να ζητάς βοήθεια»


Τα δυτικά ΜΜΕ απέκρυψαν την χθεσινή μετωπική σύγκρουση του Βούλγαρου προέδρου Ρούμεν Ράντεφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατά την επίσκεψή του τελευταίου στην Σόφια.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος αποκάλεσε σύγκρουση τον πόλεμο στην Ουκρανία εξαγριώνοντας τον Ουκρανό πρόεδρο και ζήτησε να μην αποστείλει η Βουλγαρία αλλά όπλα και πυρομαχικά στο Κίεβο από τις δικές της εφεδρείες «γιατί διανύουμε περίεργες εποχές και μπορεί να τα χρειαστούμε».

«Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας στον λαό της Ουκρανίας και στα θύματα αυτής της σκληρής σύγκρουσης, που μαίνεται ακόμη αυτή τη στιγμή. Από τους πρώτους μήνες η Βουλγαρία άπλωσε το χέρι σε χιλιάδες πολίτες της Ουκρανίας και πολλοί από αυτούς συνεχίζουν να βρίσκονται υπό την προστασία του βουλγαρικού κράτους», δήλωσε ο αρχηγός του βουλγαρικού κράτους.


Είπε επίσης για την δήλωση στρατιωτικής υποστήριξης από τη Βουλγαρία προς την Ουκρανία, που υπογράφηκε χθες:

«Αυτή η δήλωση είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη των σχέσεων μας, αλλά δεν αποδέχομαι την παράδοση πυρομαχικών, ειδικά από τις εφεδρείες του βουλγαρικού στρατού.

Εγώ, ως Πρόεδρος, όπως και εσείς, δεσμεύομαι ότι οι αμυντικές δυνατότητες της Βουλγαρίας δεν πρέπει να μειωθούν, επειδή το περιβάλλον ασφαλείας είναι ανησυχητικό και στην περιοχή μας, για όλους μας είναι ακόμη πιο σοβαρό ότι η σύγκρουση επεκτείνεται και παίρνει νέες διαστάσεις», επεσήμανε ο Ράντεφ και πρόσθεσε ότι οι εχθροπραξίες γίνονται πιο έντονες και περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν, συμπεριλαμβανομένων Βούλγαρων από την ουκρανική κοινότητα.

«Αυτή η σύγκρουση δεν έχει στρατιωτική λύση και όλο και περισσότερα όπλα δύσκολα οδηγούν σε αυτήν την ειρηνική λύση, η οποία δεν επιτυγχάνεται.

Από αυτή την άποψη, είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στις συνεχείς προσπάθειες για αποκλιμάκωση και αναζήτηση ειρηνικών λύσεων με διπλωματικά μέσα, ελπίζω πολύ ότι θα δούμε μια ειρηνική λύση νωρίτερα, ελπίζω ότι θα συμβεί υπό το πρίσμα των βαθιών πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των λαών μας», δήλωσε ο Ρούμεν Ράντεφ, σύμφωνα με το bnr.bg και  δημοσιεύει το «Βαλκανικό Περισκόπιο».

Επί της ουσίας ο Βούλγαρος πρόεδρος εξέφρασε απόλυτα λογικές ενστάσεις καθώς η Βουλγαρία έχει κι αυτή τις δικές τις ανάγκες σε εποχές που όντως είναι δύσκολες. Κάτι αντίστοιχο φυσικά, ισχύει και για την Ελλάδα. Η οποία έχει προσφέρει αφειδώς πυρομαχικά και οπλικά συστήματα ως βοήθεια στην Ουκρανία και φυσικά έχοντας γνώση ότι θα αξιοποιηθούν κατά της Ρωσίας, μίας ομοδόξου χώρας με παραδοσιακά φιλικές σχέσεις (κάποτε) με την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

Βέβαια, πρόσφατα ο Ρώσος υπουργός των εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διαχώρισε την ελληνική κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό όπου χαρακτήρισε ως «μη φιλική» την ελληνική κυβέρνηση «κάτι το οποίο δε ισχύει για τους Έλληνες πολίτες».

Ο Ουκρανός πρόεδρος από την άλλη ανταπάντησε σε έντονο ύφος στον Βούλγαρο πρόεδρο, ότι «δεν είναι σύγκρουση κύριε πρόεδρε αλλά πόλεμος».

«Δεν είναι σύγκρουση, αλλά πόλεμος, πόλεμος για την καταστροφή της Ουκρανίας, για τη δολοφονία Ουκρανών», είπε.

«Αν πρόκειται για σύγκρουση, τότε εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα εγκατέλειπαν τη χώρα».

Πρέπει να θέσουμε τα σημεία, αλλιώς θα τα κάνει κάποιος άλλος. Έχουμε αυτό το δικαίωμα επειδή ο πόλεμος είναι στο έδαφός μας, οπότε γνωρίζουμε ότι πρόκειται για πόλεμο, όχι για σύγκρουση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο κ. Πρόεδρος είπε ότι δεν υποστηρίζει να μας δώσουν πυρομαχικά για να μην αποδυναμώσουμε τον στρατό σας ή ότι δεν υποστηρίζετε την ενίσχυση της Ουκρανίας. Ο στρατός σας, ό,τι κι αν έχετε, δεν θα είναι αρκετός για να πολεμήσετε αν έρθει η Ρωσία εδώ…

Είναι δικαίωμά σας να μην υποστηρίζετε τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Είναι καλό να δίνετε στους ανθρώπους να αμυνθούν μήπως σας έρθει ο πόλεμος. Ο Θεός να δώσει να μην γίνει τραγωδία και να σου έρθει ο πόλεμος, τι θα κάνεις τότε αν δεν σε βοηθήσει κανείς;» είπε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος στον Ρούμεν Ράντεφ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χώρα του θα γίνει μέλος της ΕΕ:

«Η Ουκρανία και η Ευρώπη έχουν κοινές αξίες. Η Ρωσία θέλει να καταστρέψει το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, την Ευρώπη. Αυτοί είναι οι στόχοι τους. Καταλαβαίνεις; Δεν πρόκειται για σύγκρουση, κύριε Πρόεδρε! Ο Πούτιν δεν κάνει μόνο πόλεμο εναντίον μας, η Ρωσία θέλει να μας καταστρέψει και εμείς θέλουμε απλώς να ζήσουμε», αναφέρουν τα βουλγαρικά ΜΜΕ.
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement