Ad Code

Responsive Advertisement

Η Τουρκία «τα πήρε όλα» κι έδωσε το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ


Ο Ερντογάν θα έχει κακό τέλος έλεγαν .όλοι όσοι έκτιναν τον τούρκο Πρόεδρο και την επιθετική του πολιτική. 

Μετά την αποδοχή όλων των αιτημάτων της Τουρκίας (εκτοπισμός των στελεχών του ΡΚΚ από την σουηδική επικράτεια, αλλά και των οπαδών του Φ.Γκιουλέν, παραλαβή των 80 νέων F-16 Viper και εκσυγχρονισμός άλλων 80, συμψηφισμός με οφειλή ΗΠΑ για το F-35, ελεύθερη διακίνηση των Τούρκων πολιτών στην ΕΕ, εξαγωγές χωρίς δασμούς των τουρκικών προϊόντων κλπ.), ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν συμφώνησε να ενταχθεί η Σουηδία στο ΝΑΤΟ.

Στο κοινό ανακοινωθέν η Σουηδία δήλωσε ότι «δεν θα παρέχει υποστήριξη στις κουρδικές οργανώσεις YPG/PYD και στον FETO, τον οργανισμό του Φετουλάχ Γκιολέν, του ιεροκήρυκα που κατά τις τουρκικές αρχές οργάνωσε την ανατροπή της δημοκρατίας στη Τουρκία.

Επιπλέον οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν την οικονομική τους συνεργασία και το διμερές εμπόριο.

Η Σουηδία δεσμεύεται ακόμη να υποστηρίξει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, μεταξύ της οποίας την αναθεώρηση στην Τελωνιακή Ένωση και τη βίζα».

Τι δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ


«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω … ότι ο πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε να διαβιβάσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στην εθνοσυνέλευση το συντομότερο δυνατόν, και να συνεργαστεί στενά με τη
συνέλευση για να εξασφαλιστεί η επικύρωση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ για να συμπληρώσει αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή στροφή της Τουρκίας:

«Αυτό είναι ένα ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που συμφώνησε σήμερα ήταν η Σουηδία να αναζωογονήσει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ… τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και της διαδικασίας έκδοσης θεωρήσεων… για να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Θέλει να μπει η Τουρκία στην ΕΕ; Όχι βέβαια! Να κάνει τι; Να ακούει για σύμφωνα, περιορισμμούς, μνημόνια και μέτρα λιτότητας; 

Απλά θέλει να πάρει όλα τα προνόμια του συνδεδεμένου μέλους, όπως την τελωνειακή ένωση για να εξάγει τα προϊόντα της και να εγκαθίστανται ελεύθερα στις χώρες της ΕΕ και να μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα οι πολίτες της.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είπε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεσμεύθηκε ότι «θα εισαχθεί το ταχύτερο στην τουρκική Εθνοσυνέλευση το πρωτόκολλο εισδοχής της Σουηδίας».


Η Τουρκία δεν έχασε απολύτως τίποτε, ή μάλλον δεν παραχώρησε απολύτως τίποτε που του ήταν δυσβάσταχτο. 

Αντίθετα χρησιμοποίησε την γεωπολιτική μεταστροφή της Σουηδίας για να εκβιάσει και την Στοκχόλμη!

Από κάτι αδιάφορο για αυτήν κέρδισε πολλαπλά ανταλλάγματα, από την ίδια την Σουηδία, τις ΗΠΑ αλλά και την ΕΕ!

Αλήθεια, οι συμφωνίες παραχώρησης βάσεων στην Ελλάδα για τους Αμερικανούς, δόθηκαν με ποιο αντάλλαγμα; Θα μας προστατέψουν οι ΗΠΑ αν μας επιτεθεί η Τουρκία με τα νέα της F-16 Viper που θα τους τα παραδώσει απλόχερα η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν;

Eμείς δώσαμε επ’ αόριστον βάσεις στις ΗΠΑ με κανένα αντάλλαγμα, αντίθετα η Τουρκία, χωρίς καμία δέσμευση, πήρε το «οκ» από τον Μπάιντεν για να προμηθευτεί τα F-16 Viper όπως επίσης και προηγμένα οπλικά συστήματα.

Επίσης τίθεται και ένα άλλο ερώτημα. Τι μπορούμε να περιμένουμε τώρα που θα ξεκινήσουν οι «επαναπροσεγγίσεις» με την Τουρκία; 

Τι εμποδίζει τους Αμερικανούς να αναγκάσουν την Ελλάδα να συμφωνήσουν σε «Πρέσπες του Αιγαίου»; Ή μήπως νομίζει κανείς πως ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν έθεσε αυτό το ζήτημα; 
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement