Τον κατηγορούν ότι παίζει το παιχνίδι της Κίνας!
Η Γαλλία αρνήθηκε να εγκρίνει συμφωνία για την επέκταση της εμβέλειας του ΝΑΤΟ στην Ασία, προκαλώντας διάσπαση στη συμμαχία την παραμονή της ζωτικής συνόδου κορυφής την επόμενη εβδομάδα.
Για μήνες, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ συζητούσαν σχέδια για άνοιγμα γραφείου στην Ιαπωνία, το οποίο θα αντιπροσώπευε το πρώτο φυλάκιο των συμμάχων στην περιοχή σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης μεταξύ Δύσης και Κίνας.
Η ετήσια σύνοδος κορυφής των ηγετών της επόμενης εβδομάδας στη Λιθουανία —που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία— ορίστηκε ως μια στιγμή για να σημειωθεί πρόοδος στο σχέδιο.
Αλλά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει στυλώσει τα πόδια του, επιμένοντας ότι μια τέτοια γεωγραφική επέκταση θα κινδύνευε να μετατοπίσει τις αρμοδιότητες της συμμαχίας πολύ μακριά από την αρχική εστίασή της στον Βόρειο Ατλαντικό.
«Δεν είμαστε υπέρ ως θέμα αρχής», είπε ένας αξιωματούχος του Μεγάρου των Ηλυσίων στους δημοσιογράφους την Παρασκευή. «Όσον αφορά το γραφείο, οι ίδιες οι ιαπωνικές αρχές μας είπαν ότι δεν είναι ιδιαίτερα προσκολλημένες σε αυτό».
Ο Γάλλος αξιωματούχος επέμεινε ότι το ΝΑΤΟ περιορίζεται γεωγραφικά στον Βόρειο Ατλαντικό. «ΝΑΤΟ σημαίνει Οργανισμός Βορειοατλαντικής Συνθήκης», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι τα άρθρα 5 και 6, ρήτρες στην καρδιά της συμμαχίας, είναι «γεωγραφικά».
Το σχέδιο του ΝΑΤΟ να ανοίξει το πρώτο του ασιατικό γραφείο έρχεται εν μέσω αυξημένης ανησυχίας για την επιθετική θαλάσσια και αεροπορική συμπεριφορά της Κίνας προς την Ταϊβάν και τα στρατεύματα των ΗΠΑ στην περιοχή. Όπως η Γαλλία, έτσι και η Κίνα είναι επίσης αντίθετη στην ιδέα.
«Είδαμε το ΝΑΤΟ να τείνει να πηγαίνει ανατολικά σε αυτήν την περιοχή, να παρεμβαίνει στις περιφερειακές υποθέσεις και να υποκινεί την αντιπαράθεση της συμμαχίας με την Κίνα», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν. «Η πλειοψηφία των ασιατικών χωρών… αντιτίθεται στην εμφάνιση στρατιωτικών μπλοκ στην περιοχή. Δεν καλωσορίζουν την προσέγγιση του ΝΑΤΟ στην Ασία».
Ενώ ορισμένοι άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ λέγεται ότι έχουν επίσης ανησυχίες για το νέο γραφείο, τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες που γνωρίζουν τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις αναγνωρίζουν ότι η ισχυρότερη αντίθεση προέρχεται από τη Γαλλία.
Ο Μακρόν είναι αντίθετος στην αυξημένη εστίαση του ΝΑΤΟ στην Κίνα εδώ και χρόνια. Το 2021 είπε μετά από μια συνάντηση του ΝΑΤΟ ότι «δεν πρέπει να συγχέουμε τους στόχους μας», υποστηρίζοντας ότι «το ΝΑΤΟ είναι ένας στρατιωτικός οργανισμός, το θέμα της σχέσης μας με την Κίνα δεν είναι απλώς ένα στρατιωτικό ζήτημα. Το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός που αφορά τον Βόρειο Ατλαντικό, η Κίνα έχει ελάχιστη σχέση με τον Βόρειο Ατλαντικό».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, από την άλλη πλευρά, έχει προωθήσει τις βαθύτερες επαφές με συμμάχους στην Ασία και τον Ειρηνικό. Οι ηγέτες της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας θα παραστούν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους την επόμενη εβδομάδα για δεύτερη συνεχή χρονιά.
«Δεν πρέπει να κάνουμε το ίδιο λάθος με την Κίνα και άλλα αυταρχικά καθεστώτα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ τον Φεβρουάριο. Το σχόλιό του θεωρήθηκε ότι συνδέει την Ουκρανία με την Ταϊβάν. «Αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη σήμερα θα μπορούσε να συμβεί στην Ασία αύριο», είπε.
0 Σχόλια