Ad Code

Responsive Advertisement

Σάρωσε το ακροδεξιό AfD στο περιφερειακό συμβούλιο της Γερμανίας - «Θλιβερή μέρα» λέει η Διεθνής Επιτροπή του Άουσβιτς



Η σημασία της νίκης του ακροδεξιού AfD στην ανατολική πόλη Σόνεμπεργκ της Γερμανίας.


Το ακροδεξιό AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) κέρδισε για πρώτη φορά εκλογές σε περιφερειακό συμβούλιο στη Γερμανία, σε μια στιγμή που χαρακτηρίζεται ως καμπή στην πολιτική της χώρας.

Η ανατολική πόλη Sonneberg, στο κρατίδιο της Θουριγγίας, εξέλεξε τον Robert Sesselmann στη θέση του περιφερειάρχη, το αντίστοιχο του δημάρχου, με ποσοστό 52,8% των ψήφων, εκτοπίζοντας τον Jurgen Köpper των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) με 47,2%.

Το παράρτημα της Θουριγγίας του αντιμεταναστευτικού κόμματος έχει χαρακτηριστεί ως ακροδεξιό από τις υπηρεσίες πληροφοριών. Επικεφαλής του είναι ο Björn Höcke, ο οποίος θεωρείται ότι ανήκει στην ακροδεξιά ή völkisch πτέρυγα του AfD, η οποία διαλύθηκε επίσημα, αλλά πιστεύεται ευρέως ότι εξακολουθεί να υπάρχει.

Οι παρατηρητές λένε ότι η νίκη, η οποία, σύμφωνα με την ηγεσία του AfD, θα δώσει στο κόμμα την απαραίτητη ώθηση στις προσπάθειές του να επεκτείνει την επιρροή του σε ολόκληρη τη Γερμανία, θα μπορούσε να αποτελέσει καμπανάκι για τις επερχόμενες ψηφοφορίες, ιδίως στα ανατολικά. Οι εκλογές για το κρατικό κοινοβούλιο διεξάγονται το επόμενο έτος στη Σαξονία, τη Θουριγγία και το Βρανδεμβούργο.

Σύμφωνα με τον Guardian τα παραδοσιακά κόμματα, από τους Σοσιαλδημοκράτες έως το CDU, καθώς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών χαρακτήρισαν το αποτέλεσμα ως σημείο καμπής στο οποίο οι υπερασπιστές της δημοκρατίας θα αναγκαστούν να βρουν τρόπο να ανταποκριθούν.

«Θλιβερή ημέρα»


Το Κεντρικό Συμβούλιο των Εβραίων της Γερμανίας δήλωσε συντετριμμένο από το αποτέλεσμα. «Για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν έχουν όλοι όσοι ψήφισαν το AfD ακροδεξιά νοοτροπία», δήλωσε ο πρόεδρός του, Γιόζεφ Σούστερ, στην εφημερίδα Jüdische Allgemeine. «Αλλά το κόμμα του οποίου τον υποψήφιο εξέλεξαν είναι, σύμφωνα με την περιφερειακή υπηρεσία πληροφοριών, ακροδεξιό... Πρόκειται για το σπάσιμο ενός φράγματος, το οποίο οι πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα δεν μπορούν απλώς να πάρουν στο ψιλό».

Ο Christoph Heubner, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Άουσβιτς, έκανε λόγο για μια «θλιβερή ημέρα» για το Sonneberg, τη Γερμανία και τη δημοκρατία. «Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων γύρισε την πλάτη στη δημοκρατία και αποφάσισε συνειδητά υπέρ ενός ακροδεξιού, ναζιστοκρατούμενου κόμματος καταστροφής», δήλωσε.

Η σημασία του αποτελέσματος


Το Sonneberg, που έχει περίπου 57.000 κατοίκους, είναι μία από τις μικρότερες διοικητικές περιφέρειες της Γερμανίας και η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν χαμηλή, μόλις 58%. Ωστόσο, η σημασία του αποτελέσματος ξεπερνά κατά πολύ την ίδια την πόλη και αυτό αναγνωρίστηκε σε ολόκληρη τη χώρα τη Δευτέρα. Οι πολιτικοί επιστήμονες το χαρακτήρισαν ως προειδοποίηση προς τα καθιερωμένα κόμματα, τα οποία είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους και, μαζί με άλλες οργανώσεις όπως τα συνδικάτα, προέτρεψαν τους ψηφοφόρους να εγκαταλείψουν τυχόν υπάρχουσες κομματικές δεσμεύσεις και να υποστηρίξουν τον Köpper σε μια προσπάθεια να εκτοπίσουν τον Sesselmann από την κούρσα, μια κίνηση που φαίνεται ότι απέτυχε.

Η ανάληψη του σημαντικότερου πολιτικού αξιώματος από το AfD στο Sonneberg συμπίπτει με μερικά από τα ισχυρότερα δημοσκοπικά αποτελέσματά του σε εθνικό επίπεδο το τελευταίο διάστημα, μεταξύ 18 και 20%.

Η αύξηση της υποστήριξής του οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει στη δυσαρέσκεια για τις εσωτερικές διαμάχες στο πλαίσιο της κεντροαριστερής ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνασπισμού υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, με τους Πράσινους και το φιλοεπιχειρηματικό κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το AfD συγκεντρώνει ποσοστό 20%, υπερδιπλάσιο από αυτό που είχε η στήριξή του πριν από ένα χρόνο, και παρόμοιο με αυτό των Σοσιαλδημοκρατών, με τους Πράσινους να βρίσκονται στο 13% και το αντιπολιτευόμενο CDU στο 26%.
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement