Άνοιξαν οι κάλπες για τις πιο κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία
Για έκτη φορά πρόεδρος ο Ρ.Τ.Ερντογάν ή επιστροφή στον Κεμαλισμό για την Τουρκία; 64 εκατομμύρια πολίτες προσέρχονται στις κάλπες σήμερα Κυριακή 14 Μαΐου για την ανάδειξη του 13ου προέδρου της Τουρκίας, αλλά και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, σε μία εκλογική διαδικασία που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη κι έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον όλου του κόσμου.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλείται περισσότερο από ποτέ, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ο μεγάλος του αντίπαλος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να βρίσκεται μπροστά με ποσοστά μεταξύ 46% και 50%.
Ήδη 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόροι έχουν ψηφίσει στο εξωτερικό και οι ψήφοι έχουν φτάσει στην Άγκυρα για να καταμετρηθούν σήμερα στις 17:00 αφού κλείσουν και οι κάλπες.
Η εκλογική επιτροπή της Τουρκίας έχει δηλώσει πως οι ανακοινώσεις σχετικά με τα αποτελέσματα θα μεταδοθούν αύριο μεταξύ 18:00 και 21:00.
Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια που υπάρχει αβεβαιότητα και δυσκολία πρόβλεψης, ακόμη και για το αν τα πράγματα οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο.
Οι σημερινές βουλευτικές και προεδρικές εκλογές κρίνουν όχι μόνο ποιος θα κυβερνήσει την Τουρκία, κράτος μέλος του NATO και –τουλάχιστον στη θεωρία– κράτος υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ, αλλά και το πώς θα την κυβερνήσει, την εξέλιξη της οικονομίας, εν μέσω κρίσης που αύξησε κατακόρυφα το κόστος ζωής, καθώς και την εξωτερική πολιτική της, που σημαδεύτηκε από αρκετές μάλλον απρόβλεπτες στροφές.
Οι εκλογές διεξάγονται μόλις τρεις μήνες μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, που προκάλεσε φοβερή καταστροφή στη νοτιοανατολική Τουρκία και στοίχισε τη ζωή σε κάπου 50.000 ανθρώπους. Παρότι πολλοί σεισμοπαθείς εξοργίστηκαν για τον τρόπο που χειρίστηκαν οι αρχές την καταστροφή, τουλάχιστον αρχικά, δεν είναι μετρήσιμο προς το παρόν το αν ή πόσο η τραγωδία θα επηρεάσει το αποτέλεσμα.
Το ΑΚΡ του Ερντογάν έχει ως κύριο σύμμαχό του το εθνικιστικό ΜΗΡ. Στην άλλη πλευρά, το CHP και άλλα πέντε κόμματα συνθέτουν μια συμμαχία που αναμένεται να στηριχθεί και από το φιλοκουρδικό HDP.
Στο πλευρό του Κιλιντσάρογλου είναι δύο εν δυνάμει αντιπρόεδροι, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, και ο δήμαρχος Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, από το κόμμα του ακροδεξιού εθνικιστή Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Στα κόμματα που στηρίζουν τον Κιλιτσντάρογλου είναι και η πρόεδρος του ακροδεξιού Καλού Κόμματος, η Μεράλ Ακσενέρ.
Τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνουν και πιστεύουν πως μπορούν στον πρώτο γύρο να ξεπεράσουν το 50% και να κερδίσουν έτσι την προεδρία χωρίς την ανάγκη δεύτερου γύρου.
Ο απερχόμενος πρόεδρος ολοκλήρωσε την προεκλογική του εκστρατεία με μία προσευχή στην Αγία Σοφία, την οποία ο ίδιος έχει μετατρέψει από το 2020 σε τζαμί. «Ολόκληρη η Δύση είχε τρελαθεί! Αλλά εγώ το έκανα!», καυχήθηκε αναφερόμενος στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Η ομιλία του είχε απειλές κατά του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, και έχει κερδίσει εκλογές το 2002, το 2007, το 2011 και το 2018, υποσχέθηκε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών, χαρακτηρίζοντας «απόλυτη βλακεία» την ερώτηση για το θέμα.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος θα βρίσκεται σήμερα στην Άγκυρα, ολοκλήρωσε χθες την εκστρατεία του με μία συμβολική επίσκεψη στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας. «Είστε έτοιμοι για τη δημοκρατία σε αυτήν την χώρα; Για να ξαναφέρουμε την ειρήνη στην χώρα. Εγώ είμαι. Σας το υπόσχομαι», είπε κατά την τελευταία μεγάλη του συγκέντρωση ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που κανείς από τους δύο δεν καταφέρει να λάβει το 50% των ψήφων, καθώς υπάρχουν κι άλλοι υποδεέστεροι αντίπαλοι, θα υπάρχει δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων που θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου, δηλαδή μετά τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές.
0 Σχόλια