Ad Code

Responsive Advertisement

Πανελλήνιες 2023: Πρεμιέρα στη σκιά των χάκερ - Τι ερευνά η ΕΥΠ


Το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε εγρήγορση και προχώρησε σε δοκιμές στο σύστημα ασφαλούς μετάδοσης των θεμάτων, διαβεβαιώνοντας προς κάθε κατεύθυνση πως η διεξαγωγή θα γίνει χωρίς απρόοπτα


Πρεμιέρα αύριο των πανελληνίων εξετάσεων με πρώτους τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, οι οποίοι ρίχνονται στη μάχη για μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ωστόσο, η πρόσφατη επίθεση χάκερς στην τράπεζα θεμάτων ρίχνει βαριά τη σκιά της στις πανελλήνιες εξετάσεις, καθώς πολλοί μαθητές εξαιτίας της καθυστέρησης, έχασαν πολύτιμο χρόνο από το διάβασμά τους.

Η πρωτοφανής αυτή κυβερνοεπίθεση περιελάμβανε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες, μέσα σε διάστημα λίγων ωρών.

Το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε εγρήγορση και προχώρησε σε δοκιμές στο σύστημα ασφαλούς μετάδοσης των θεμάτων, διαβεβαιώνοντας προς κάθε κατεύθυνση πως η διεξαγωγή θα γίνει χωρίς απρόοπτα.

Την ίδια ώρα, στην έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών μπαίνει και η ΕΥΠ, σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha. Ήδη κλιμάκια της δίωξης οργανωμένου εγκλήματος πήραν τα ψηφιακά ίχνη αυτών που οργάνωσαν τη μεγάλη κυβερνοεπίθεση, αναζητώντας τη διαδρομή, κάτι που ωστόσο είναι δύσκολο και χρονοβόρο.

Προσπαθούν να βρουν το λάθος των δραστών κι έχουν ζητήσει τη συνδρομή της Ιnterpol αλλά και της Europol, διερύνοντας τον κύκλο των ερευνών. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πίσω από την επίθεση υπήρχε χρηματοδότηση που φθάνει ακόμα και τις 200 χιλιάδες ευρώ με σκοπό να προκληθεί αναταραχή και αστάθεια.

Αύριο, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ ξεκινούν με πρώτο εξεταζόμενο μάθημα τα Νέα Ελληνικά (Γενικής Παιδείας).

Σημειώνεται, ότι εκτός του μαθήματος αυτού, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν και στην 'Αλγεβρα (3 Ιουνίου), ενώ κατά τις υπόλοιπες επτά ημέρες των εξετάσεων, από τις 7 έως και τις 16 Ιουνίου, θα εξεταστούν σε μαθήματα ειδικότητας.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι μία ημέρα αργότερα, την Παρασκευή 2 Ιουνίου, θα αρχίσουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, με την εξέταση του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας).

Πανελλήνιες 2023: Τι επιτρέπεται να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι


Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, οι υποψήφιοι κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών ή επικοινωνίας.

Οι εξεταζόμενοι επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.

Γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις με βασικό αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο εξεταζομένου και δεν είναι απαραίτητο να έχουν άλλο αποδεικτικό στοιχείο (ταυτότητα ή διαβατήριο).

Σε περίπτωση κατά την οποία εξεταζόμενος, κατά την προσέλευσή του στο Εξεταστικό Κέντρο, φέρει μαζί του κινητό τηλέφωνο, θα το παραδίδει στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ε.Κ., ο οποίος θα το φυλάσσει σε ειδικό χώρο. Μετά τη λήξη της εξέτασης, ο υποψήφιος θα παραλαμβάνει το κινητό του και θα αποχωρεί. Πριν την είσοδο στις αίθουσες πρέπει ο πρόεδρος της Επιτροπής του Ε.Κ. να υπενθυμίζει στους υποψηφίους την υποχρέωσή τους να παραδίδουν τα κινητά τους και ότι η κατοχή κινητού (έστω και απενεργοποιημένου) μέσα στην αίθουσα συνιστά επαρκή λόγο μηδενισμού τους. Τόσο κατά την παράδοση όσο και κατά την παραλαβή του κινητού, ο υποψήφιος θα υπογράψει σε ειδική κατάσταση ενώπιον του προέδρου της Επιτροπής Ε.Κ ότι αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη της παράδοσης και παραλαβής του κινητού του.

Τα ανωτέρω ισχύουν επίσης για τους επιτηρητές, το βοηθητικό προσωπικό και τους λοιπούς εμπλεκόμενους σε κάθε Εξεταστικό Κέντρο, καθώς επίσης και για υποψήφιους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Επίσης, απαγορεύεται η γνωστοποίηση των θεμάτων σε οποιονδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο. Τα θέματα θα αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘ.

Εφόσον οι επιτηρητές διαπιστώσουν, ότι κάποιος εξεταζόμενος δολιεύεται τις εξετάσεις ή δε συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις τους ή παρενοχλεί τους λοιπούς εξεταζόμενους, αφαιρούν το τετράδιο από τον υποψήφιο και ενημερώνουν αμέσως τον πρόεδρο της Λυκειακής Επιτροπής. Στην περίπτωση αυτή ο υποψήφιος παραμένει εντός της αίθουσας, μέχρι να αποφασίσει σχετικά η Λυκειακή Επιτροπή.
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement