Ad Code

Responsive Advertisement

Μηχανισμός διαγραφής προστίμων για λίγους - Πώς τα 5.000.000 ευρώ έγιναν μόλις 7.500!


Μηχανισμός διαγραφής προστίμων πολλών εκατομμυρίων ευρώ με πρόσχημα την είσπραξη έστω ενός μικρού ποσού από το κράτος έστησε η κυβέρνηση για να ευχαριστήσει τους δικούς της «γαλάζιους» επιχειρηματίες. 


Αυτό αποδεικνύεται από το παράδειγμα εταιρείας την οποία διαφήμιζε ο Αδωνις Γεωργιάδης και για χάρη της οποίας διαγράφηκαν πρόστιμα αξίας πέντε εκατομμυρίων ευρώ για να εισπραχθεί το… «φανταστικό» ποσό των 7.500 ευρώ!

Όπως αποκαλύπτει το Documento ένας επιχειρηματικός όμιλος, ο οποίος σκανδαλωδώς αγόρασε το εργοστάσιο της βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου Shelman στην Κομοτηνή ενώ ο ίδιος το είχε οδηγήσει στην πτώχευση και συνεχίζει να του οφείλει εκατομμύρια, εξασφάλισε τη διαγραφή προστίμων πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είχαν επιβληθεί για την έκδοση μεγάλου αριθμού πλαστών τιμολογίων.

Πρόκειται για τον επιχειρηματικό όμιλο Alfa Wood, τον οποίο διαφήμιζε ακόμη και διά της παρουσίας του στο πλευρό της διοίκησής του ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης.
Οπως αποκαλύπτεται, η εταιρεία του ομίλου Alfa Wood ΑΕΒΕ κατάφερε να εξασφαλίσει διαγραφή προστίμου ποσού μεγαλύτερου των 5 εκατ. ευρώ πληρώνοντας το… αδιανόητα χαμηλό ποσό των 7.500 ευρώ.

Πώς; Μέσω απόφασης της συσταθείσας μόλις το 2020 με νόμο της παρούσας κυβέρνησης επιτροπής εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών, η οποία κατόπιν σχετικού αιτήματος της εταιρείας αποφάσισε σε μόλις μία συνεδρίασή της να πεταχτούν στα σκουπίδια 5.102.041,72 ευρώ, από τα συνολικά 5.109.541,72 που είχαν καταλογιστεί ως πρόστιμο στην Alfa Wood ΑΕΒΕ επειδή επί τρία χρόνια έκοβε πλαστά τιμολόγια.

Είναι δε προκλητικό το γεγονός ότι ο όμιλος Alfa Wood, στον οποίο υπάγεται η εταιρεία της οποίας τα πρόστιμα διαγράφηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 99%, εμφανίζει κέρδη μεγαλύτερα των 20 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, η εν λόγω υπαγόμενη στο υπουργείο Οικονομικών επιτροπή έκρινε ότι αν δεν μείωνε το πρόστιμο πάνω από 5 εκατ. ευρώ, η εταιρεία συμφερόντων της επιχειρηματικής οικογένειας Αδαμόπουλου δεν θα πλήρωνε τίποτε, παρότι εμφάνιζε μεγάλα κέρδη.

Φυσικά, η απόφαση αυτή πέρα από σκανδαλώδης ανοίγει και τον δρόμο σε οποιονδήποτε οφείλει χρήματα στο κράτος, όχι επειδή εμφάνισε κάποιο ανακριβές παραστατικό αλλά ακόμη και επειδή συστηματικά και επί χρόνια παρανομούσε εκδίδοντας πλαστά τιμολόγια, να διεκδικήσει και να πετύχει ανάλογη διαγραφή.

Η Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών συστάθηκε τον Ιούλιο του 2020 προκειμένου, κατά το ΦΕΚ σύστασής της, να εξετάζει φορολογικές υποθέσεις προτού εκδικαστούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή σε άλλο διοικητικό δικαστήριο, με σκοπό θεωρητικώς αφενός να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια στα οποία ενδεχομένως να έχουν προσφύγει φυσικά ή νομικά πρόσωπα με φορολογικές εκκρεμότητες, αφετέρου να εισπραχθεί από το δημόσιο έστω ένα μέρος του ποσού που οφείλουν.

Η κυβέρνηση μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, εξετάζει τη μονιμοποίηση της επιτροπής, την οποία, όπως επισημαίνεται, οι περιβόητοι θεσμοί δεν είχαν δει θετικά, πιθανώς επειδή η σύστασή της και μόνο δημιουργούσε υπόνοιες ότι μπορεί να ευνοήσει σκανδαλωδώς συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Όπως δηλαδή συνέβη.

Σύμφωνα με αδιαμφισβήτητα στοιχεία τα οποία βρίσκονται στη διάθεση του Documento, η επιτροπή, η οποία αποτελείται από τρία μέλη (δύο συνταξιούχους δικαστές και έναν πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), συνεδρίασε κατόπιν αιτήματος της Alfa Wood ΑΕΒΕ στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου προκειμένου να εξετάσει αν πρέπει να μειωθούν πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων που είχαν επιβληθεί για την έκδοση πλαστών τιμολογίων.

Από το σκεπτικό των τριών αποφάσεων, οι οποίες εκδόθηκαν την ίδια ημέρα, προκύπτει ότι η επιτροπή αποφάσισε η εταιρεία συμφερόντων Αδαμόπουλου να καταβάλει 2.500 ευρώ για κάθε έτος από το 2011 μέχρι το 2013. Είναι άγνωστο προς το παρόν αν η Alfa Wood ΑΕΒΕ ή άλλες εταιρείες του ομίλου Alfa Wood έχουν καταθέσει αντίστοιχες αιτήσεις για πλαστά τιμολόγια άλλων ετών, ενδεχόμενο ωστόσο πιθανό δεδομένου ότι τα πρόστιμα που συνολικά τους έχουν επιβληθεί ανέρχονται σε πάνω από 15 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η επιτροπή εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών έκρινε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να πληρώσει 2.500 ευρώ αντί για 2.336.015,66 ευρώ που της είχαν καταλογιστεί ως πρόστιμο για την έκδοση 394 πλαστών τιμολογίων το 2011. Ακόμη 2.500 ευρώ αντί για 2.151.458,92 ευρώ που της είχαν επιβληθεί ως πρόστιμο για την έκδοση 403 πλαστών τιμολογίων το 2012 και, τέλος, άλλες 2.500 ευρώ αντί για 622.067,14 ευρώ ως καταλογισθέν πρόστιμο για την έκδοση ακόμη 119 πλαστών φορολογικών στοιχείων το 2013. Δηλαδή η εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Αδαμόπουλου κατέβαλε 7.500 ευρώ αντί για 5.109.541,72 και καθάρισε.

Στις τρεις αποφάσεις χρησιμοποιείται μάλιστα κοινό λεκτικό, γεγονός που καταδεικνύει τουλάχιστον την προχειρότητα της διαδικασίας. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «η αιτούσα (σ.σ.: η Alfa Wood ΑΕΒΕ) ζήτησε τη μείωση του επιβληθέντος συνολικού προστίμου, στο ποσό των 2.500», ενώ σε άλλο σημείο σημειώνεται ότι «το παραπάνω αίτημα της αιτούσας πρέπει να γίνει δεκτό και το επιβληθέν πρόστιμο πρέπει να μειωθεί».

Καταληκτικά, η επιτροπή αναφέρει ότι «η φορολογική υποχρέωση της αιτούσας προσδιορίζεται στις 2.500 ευρώ». Φαίνεται ωστόσο ότι, εκτός της προκλητικής διαγραφής προστίμου άνω των 5 εκατ. ευρώ, η επιτροπή δεν εξέτασε ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο: η μητρική εταιρεία της Alfa Wood ΑΕΒΕ, δηλαδή η Alfa Wood Group, εμφάνιζε το 2021, σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό της, κέρδη πάνω από 20 εκατ. ευρώ. Είναι ως εκ τούτου απορίας άξιο πώς κρίθηκε ότι δεν γινόταν να πληρωθεί το πρόστιμο των 5 και πλέον εκατ. ευρώ και αντ’ αυτού κρίθηκε ότι πρέπει να δοθούν μόνο 7.500 ευρώ.
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement