Ad Code

Responsive Advertisement

Βαρουφάκης για συγκυβέρνηση ηττημένων με Τσίπρα: Να μου κοπεί το χέρι από τον ώμο


«Ήμασταν στην ίδια κυβέρνηση και θυμάμαι τι σημαίνει αναντιστοιχία λόγων και έργων» είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 


– ‘Όχι σε ψήφο εμπιστοσύνης και όχι σε ανοχή

Τα σενάρια συμμετοχής σε συγκυβέρνηση ηττημένων έσπευσε να αποκλείσει ο ΓΓ του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθαρίζοντας πως «σε καμία των περιπτώσεων το ΜέΡΑ25 δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε καμία από αυτές τις κυβερνήσεις για τις οποίες σκέφτονται, ούτε θα υπάρξει ανοχή από εμάς».

Στην ερώτηση δε, αν θα μπορούσε να συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα για σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού – 5 σημείων κατά τις διαδικασίες των διερευνητικών εντολών, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Να μου κοπεί το χέρι από τον ώμο και επειδή ακριβώς ήμασταν στην ίδια κυβέρνηση και θυμάμαι τι σημαίνει αναντιστοιχία λόγων και έργων, άλλος ένας λόγος να μην πέσουμε ως ΜέΡΑ25 στην παγίδα να γίνει μία τράμπα αρχών για υπουργικά αυτοκίνητα»


«Δεν υπάρχουμε εμείς για να ξαναγίνει ο κ. Τσίπρας πρωθυπουργός»


Μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών για τις τοποθετήσεις Δραγασάκη – Τσακαλώτου σχετικά με την συμμετοχή του ΜεΡΑ25 σε συγκυβέρνηση με κορμό των ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι η άρνησή του στηρίζεται σε δύο σημεία:

«Η πρώτη διάσταση αφορά στους λόγους για τους οποίους το παράθυρο έχει κλείσει και δεν ξανανοίγει μετά τις εκλογές. Εμείς είμαστε ένα κόμμα που, συμφωνείτε-διαφωνείτε μαζί μας, το έχουμε αποδείξει ότι έχουμε μία συνέπεια. Αυτά που πιστεύουμε τα λέμε και αυτά που λέμε τα πιστεύουμε, χρόνια τώρα και δεν αλλάζουμε ανάλογα με τις συγκυρίες. Εμείς πιστεύουμε στην απλή αναλογική, την αγαπάμε, θεωρούμε ότι είναι συνώνυμη με τη Δημοκρατία, όμως η απλή αναλογική για να τιμηθεί πρέπει να τιμηθεί στην πράξη. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα ξεκάθαρο, ολιγαρχικό για εμάς, απαράδεκτο, μνημονιακό πρόγραμμα αλλά ξέρεις τι, κι εμείς, οι υπόλοιποι, οι οποίοι πιστεύουμε στην απλή αναλογική έχουμε μία ιερή υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να τους πούμε: η διαφορά μας με τον Μητσοτάκη είναι για τα κόκκινα δάνεια, θα κάνουμε το α,β,γ, για το χρηματιστήριο ενέργειας το τάδε, το ΦΠΑ δεν θα το κρατήσουμε στο 24% θα το πάμε στο τάδε τοις εκατό, την προπληρωμή φόρου θα την αλλάξουμε και θα την κάνουμε έτσι. Μετά τις εκλογές σε 2,5 μέρες δεν προλαβαίνεις ούτε τα υπουργεία να μοιράσεις, και εμείς δεν φτιάξαμε το ΜέΡΑ25 για να πάρουμε ένα υπουργείο, το έχουμε αποδείξει το βράδυ του δημοψηφίσματος.

Εμείς δύο χρόνια προσκαλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, όποιον θέλει να μιλήσουμε για τα πράγματα που αφορούν στους πολίτες, όχι για το πώς θα μοιράσουμε τα υπουργεία μεταξύ μας. Να εξερευνήσουμε τις δυνατότητες σύγκλισης στα βασικά ζητήματα της χώρας. Όταν, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας κλείνει την πόρτα και λέει “καμία συζήτηση, ελάτε μετά”, ουσιαστικά μας λέει “ελάτε να πάρετε κανένα υπουργικό αυτοκίνητο και να μου δώσετε ψήφους εμένα να γίνω πρωθυπουργός”. Να μου κοπεί το χέρι από τον ώμο για να κάνω κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχουμε εμείς για να ξαναγίνει ο κ. Τσίπρας πρωθυπουργός ή να γίνει ο οποιοσδήποτε πρωθυπουργός».

«Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια»


Ο ΓΓ του ΜεΡΑ25 απάντησε και στο ενδεχόμενο δίλημμα που θα του τεθεί από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ: «ή κάνουμε κυβέρνηση ή κυβερνά ο Μητσοτάκης» λέγοντας: «Αυτό που έχει σημασία είναι να συνειδητοποιήσει ο κ. Τσίπρας ότι δεν μπορεί να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Μπορεί εκείνος να λέει άλλα πράγματα μετεκλογικά από αυτά που λέει προεκλογικά, εμείς δεν το κάνουμε αυτό».

Πάντως, ο ίδιος σημείωσε ότι επιθυμεί να σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη «αλλά χωρίς εμάς. Για σκεφτείτε το, ποιες είναι οι ουσιαστικές διαφορές, πέραν των προσωπικών διαφορών και αντεγκλήσεων, της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ; Είναι πολύ μικρές. Έχω κάτσει σχεδόν 4 χρόνια σε αυτή τη Βουλή και παρακολουθώ πάρα πολύ προσεκτικά τις θέσεις των κομμάτων, όχι τις κοκορομαχίες αλλά την ουσία, τι λένε για το χρηματιστήριο ενέργειας, λίγο-πολύ τα ίδια πράγματα…».

«Δεν θέλω να βγω από το ευρώ, έχει μεγάλο κόστος»


Τέλος, ανέφερε ότι «εγώ δεν προτείνω την έξοδο από το ευρώ. Τι λέω, υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία είναι προαπαιτούμενα για να αναπνεύσει μία χώρα, να μπορέσει να έχει πραγματική ανάπτυξη, όχι αυτό που παρουσιάζει η Κυβέρνηση.

Αν ρωτήσετε τον Χρ. Σταϊκούρα, χωρίς μικρόφωνα, γιατί έχουμε 24% ΦΠΑ; Γιατί δεν το πας στο 18%, στο 15% σε μια χώρα σπασμένη, που το 24% δημιουργεί και φοροδιαφυγή; Θα σας πει “δεν μ’ αφήνουν”. Ποιοι δεν τον αφήνουν; Η Τρόικα.

Κοιτάξτε τις χώρες που μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από εμάς, μετά το 1980-1981, ποιες είναι οι χώρες που πραγματικά “πέταξαν” ως αποτέλεσμα της εισόδου τους στην ΕΕ; Η Πολωνία, η Τσεχία, η Ουγγαρία. Τρεις χώρες που έχουν τριπλασιάσει το εθνικό τους εισόδημα, που έχουν γίνει επέκταση της γερμανικής βιομηχανίας, έχουν τεράστιες επενδύσεις και έχουν μία ραγδαία ανάπτυξη, πραγματική ανάπτυξη, παραγωγική ανάπτυξη, όχι ακίνητα και κόκκινα δάνεια. Τι κοινό έχουν αυτές οι χώρες; Δεν μπήκαν στο ευρώ. Ήταν τεράστιο λάθος η είσοδος στο ευρώ της Ελλάδας, αλλά ο γέγονε γέγονε. Παραδέχομαι ότι το να βγεις από το ευρώ έχει ένα πολύ μεγάλο κόστος γι’ αυτό δεν θέλω να βγω από το ευρώ αλλά δεν μπορώ να ανεχτώ το ΦΠΑ στο 24%. Το 24% του ΦΠΑ μέσα στο ευρώ σημαίνει συρρίκνωση του ελληνισμού. Μια κυβέρνηση του ΜέΡΑ25 αύριο το πρωί θα πάει το ΦΠΑ από το 24 στο 15%»
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement