Ad Code

Responsive Advertisement

Bullying από φοιτητές στην καθηγήτρια Βάνα Νικολαΐδου - Γιατί της επιτέθηκαν τα «τάγματα εφόδου» της «αριστεράς και της προόδου»


Η πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου στοχοποιήθηκε από αριστερούς φοιτητές επειδή έγραψε στο facebook ότι οι κινητοποιήσεις για το δυστύχημα στα Τέμπη δεν μπορεί να έχουν τοξικότητα ή βία, καθώς αυτά δεν συνάδουν με καμιά διαμαρτυρία, πολλώ δε μάλλον με ένα συλλαλητήριο για μια εθνική τραγωδία.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα το iefimerida.gr από τις 23 Μαρτίου, και το θέμα της Βάνας Νικολαΐδου-Κυριανίδου άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστό. Σήμερα μάλιστα θα έχει συνάντηση με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Συγκεκριμένα, μετά την ανάρτησή της, φοιτητές-μέλη της φοιτητικής κίνησης «ΣΑΦ-ΕΑΑΚ/Συνεργασία Ανεξάρτητων Φιλοσοφικής», ξεκίνησαν πόλεμο εναντίον της καθηγήτριας. Αρχικά πήγαν στο γραφείο της Βάνας Νικολαΐδου «προκειμένου να τοποθετηθεί για την αισχρή ανάρτησή της σε σχέση με την κρατική δολοφονία των Τεμπών» και στη συνέχεια απαίτησαν... την παραίτησή της! Μάλιστα, η παράταξη επέκρινε την καθηγήτρια ότι «στοχοποιεί αρχικά τις ίδιες τις μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις, τους συλλογικούς φορείς, αλλά και τις ίδιες τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων». Στο μεταξύ, στην είσοδο του κτιρίου της Φιλοσοφικής στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου ανήρτησαν ανενόχλητοι πανό ζητώντας την παραίτηση της καθηγήτριας από τη θέση του προέδρου του τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ.

Η κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής έβαλε τα πράγματα στη θέση τους και σε απόφασή της εξέφρασε «την έντονη αντίθεσή της στη στοχοποίηση της συναδέλφου. Υποστηρίζουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα όλων των μελών της σχολής να εκφράζουν ανεμπόδιστα τις απόψεις τους», ανέφερε.

«Μου θυμίζουν τάγματα εφόδου»


«Μου είπαν “άλλη φορά να προσέχετε τι γράφετε”. Δεν επιδιώκουν διάλογο, θέλουν συμμόρφωση στις υποδείξεις τους. Μου θυμίζουν τάγματα εφόδου» δήλωσε η καθηγήτρια στην «Καθημερινή» και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να μπορεί να συζητήσει με τους φοιτητές, αλλά σε τέτοιες κινητοποιήσεις δεν μπορείς να συνομιλήσεις. «Κραυγάζουν, με οχλοβοή και απειλές σού επιτίθενται, ζητώντας να επιβάλουν τις απόψεις τους. Θέλουν συμμόρφωση με τις υποδείξεις τους», ανέφερε.

Με τη δημοσιοποίηση του θέματος ένα κύμα συμπαράστασης ξεκίνησε για την καθηγήτρια από προσωπικότητες και πολιτικούς, ενώ το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ακόμα γνωστοποιήσει τη θέση του.

Πρώτος αντέδρασε ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης, ο οποίος σχολίασε σκωπτικά το ότι στην πανεπιστημιακή κοινότητα επικρατεί σιωπή για το ζήτημα, καθώς οι πανεπιστημιακοί εκφοβίζονται από φοιτητικές μειοψηφίες.

Τι έγραψε ο Αχιλλέας Γραβάνης


Ο Αχιλλέας Γραβάνης έγραψε χαρακτηριστικά:

«ΜΟΥΓΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΣΤΡΟΥΓΚΑ!

Οι φασίζουσες δυνάμεις του παν/μίου προπηλακίζουν την Καθηγήτρια Βάνα Νικολαΐδου, πρόεδρο του Τμήματος Φιλοσοφίας του Παν/μίου Αθηνών, επειδή διαφωνούν με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ελεύθερη έκφραση έχει πεθάνει στο ελληνικό παν/μιο προ πολλού. Τα τάγματα εφόδου τις αριστεράς την ελέγχουν πλήρως. Φοβισμένοι ή αδιάφοροι καθηγητές και φοιτητές έχουν παραδώσει το παν/μιο σε φασίζουσες μειοψηφίες. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα αυτές θα είχαν εξοστρακιστεί από το παν/μιο αλλά στη χώρα του αριστερού αναχρονισμού κυριαρχούν. Αν η πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας αντιστέκονταν, ξεσηκώνονταν κατά του φασισμού στα παν/μια τα θρασύδειλα αυτά φασιστάκια θα ήταν ανίσχυρα. Το παν/μιο δεν θα είχε την ανάγκη αστυνόμευσης ούτε την παρέμβαση του όποιου κυβερνήτη και θα δικαίωνε το αυτοδιοίκητό του. Αλλά, μούγκα στην στρούγκα …

Με την θαρρετή και ελεύθερη κ. Νικολαΐδου!


ΥΓ# Η συνάδελφος πρωτοστάτησε στην αφαίρεση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα του Παν/μίου Αθηνών από τον νεοναζί Πούτιν», κατέληξε στην ανάρτησή του ο καθηγητής Αχιλλέας Γραβάνης.

«Στο πανεπιστήμιο δεν επιτρέπεται η ελεύθερη έκφραση»


Στο ίδιο πνεύμα, ο καθηγητής Εφαρμογών Φυσικής και Φυσικής Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ, Ορέστης Καλογήρου, έγραψε στο Facebook ότι «η συνάδελφος Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου έχει τον απέραντο σεβασμό μου. Δίνει με μέγιστο θάρρος τον μοναχικό αγώνα της αξιοπρέπειας του πανεπιστημιακού δασκάλου. Φωτίζει τον σκοταδισμό των διωκτών της. Στο πανεπιστήμιο δεν επιτρέπεται η ελεύθερη έκφραση. Χωρίς να επιδιώκω την αυτοαναφορά, το έχω γνωρίσει από πρώτο χέρι. Βιωματικά το περιγράφω σαν το αίσθημα του βιασμού. Ιστορικά οι ομάδες αυτές μιμούνται τους μαθητές και φοιτητές της Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο. Που διαπόμπευαν στους δρόμους των κινεζικών πόλεων και χωριών τους δασκάλους τους εξευτελίζοντάς τους με τον χειρότερο τρόπο. Όμως δεν μπορούν να αγγίξουν την Κυρία Νικολαΐδου-Κυριανίδου. Γιατί έχει το ύψιστο ηθικό πλεονέκτημα: Υπερασπίζεται την ακαδημαϊκή ελευθερία. Με τεράστιο ψυχικό κόστος, βέβαια».

Υπέρ της κυρίας Νικολαΐδου είχε ταχθεί ο Γιώργος Καμίνης, βουλευτής Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ και πρώην δήμαρχος Αθηναίων, τονίζοντας τα εξής: «Συντάσσομαι κι εγώ σθεναρά με τις φωνές υποστήριξης προς την καθηγήτρια και Πρόεδρο του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου, για τις ανοίκειες επιθέσεις που δέχεται εξαιτίας μιας ανάρτησής της, αλλά και γενικότερα για όσα γράφει για το Πανεπιστήμιο. Πέραν των προφανών διαστρεβλώσεων στα λεγόμενά της από τους 'επικριτές', τίθεται εδώ αμείλικτα το ζήτημα του κορυφαίου αγαθού της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια. Οι απειλητικές προτροπές 'να προσέχεις τί γράφεις' είναι ανατριχιαστικές. Η ψυχολογική και λεκτική βία εναντίον της, αποτρόπαια. Η απαίτηση να παραιτηθεί, απλώς και μόνο επειδή κάποιοι διαφωνούν με όσα λέει, αντιβαίνει στη λογική του ελεύθερου ακαδημαϊκού διαλόγου, δεν έχει θέση στα Πανεπιστήμιά μας. Η Βάνα Νικολαΐδου - Κυριανίδου συνεχίζει να στοχοποιείται βάναυσα για τις απόψεις της. Εκφράζω την αμέριστη συμπαράστασή μου».

Άννα Διαμαντοπούλου: Υπάρχουν καθηγηταί εις τας Αθήνας


Παρέμβαση υπέρ της καθηγήτριας του ΕΚΠΑ έκανε και η Άννα Διαμαντοπούλου, λέγοντας ότι η πολιτική του κρύπτεσθαι και της δήθεν κατανόησης από τη μεριά των πανεπιστημιακών και της Πολιτείας «αποθράσυνε ελάχιστες μειοψηφίες» που είναι «βυθισμένες στην άγνοια και τον δογματισμό».

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement