Ad Code

Responsive Advertisement

Bloomberg> Πως το φτηνό ρωσικό πετρέλαιο συνεχίζει να ρέει άφθονο σε ΗΠΑ και ΕΕ και δεν διαμαρτύρεται κανείς


Η Ινδία παρέδιδε περίπου 89.000 βαρέλια βενζίνης και ντίζελ καθημερινά στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα, τη μεγαλύτερη ποσότητα εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια


Oλοένα και πιο σημαντικό ρόλο στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου διαδραματίζει η Ινδία, καθώς προμηθεύεται ακόμα περισσότερο φθηνό ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο διυλίζει σε καύσιμο και το πουλά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. 

Ουσιαστικά, το Νέο Δελχί έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα ελάχιστα οικονομικά πλήγματα, καθώς από τη μία εκπληρώνει τον στόχο της Δύσης να περιοριστούν τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας, ενώ από την άλλη συνεισφέρει τα μέγιστα στον διεθνή εφοδιασμό πετρελαίου. Και καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα, η Ινδία μετατρέπεται με τον καιρό σε βασικό «παίκτη», σε έναν παγκόσμιο χάρτη πετρελαίου που έχει ξανασχεδιαστεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Από τους Yongchang Chin & Rakesh Sharma/Bloomberg

«Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ έχουν δύο βασικούς στόχους: Να διατηρήσουν την αγορά καλά εφοδιασμένη και να στερήσουν τη Ρωσία από έσοδα», δήλωσε ο Ben Cahill, ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον. «Γνωρίζουν ότι τα ινδικά και κινεζικά διυλιστήρια μπορούν να βγουν κερδισμένα αγοράζοντας ρωσικό αργό πετρέλαιο με έκπτωση και εξάγοντας προϊόντα σε τιμές αγοράς. Είναι οκ με αυτό».

Η Ινδία παρέδιδε περίπου 89.000 βαρέλια βενζίνης και ντίζελ καθημερινά στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα, τη μεγαλύτερη ποσότητα εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία πληροφοριών Kpler. Οι ημερήσιες ροές ντίζελ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο στην Ευρώπη ήταν 172.000 βαρέλια τον Ιανουάριο, οι περισσότερες από τον Οκτώβριο του 2021.


Ωστόσο, ο ρόλος του ασιατικού έθνους αναμένεται να αναβαθμιστεί μετά την έναρξη ισχύος των νέων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου. Η εφαρμογή των κυρώσεων θα αφαιρέσει έναν τεράστιο όγκο ντίζελ από την αγορά και θα δει περισσότερους καταναλωτές, ειδικά στην Ευρώπη, να ψάχνουν στην Ασία για να καλύψουν το κενό προσφοράς.

Αυτό θα κάνει το φθηνό ρωσικό πετρέλαιο ακόμη πιο ελκυστικό για την Ινδία, η οποία βασίζεται στις εισαγωγές για να καλύψει περίπου το 85% των αναγκών της σε αργό. Τα διυλιστήρια της χώρας, που είναι υπεύθυνα για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης, αύξησαν τις εξαγωγές πέρυσι προκειμένου να επωφεληθούν από τις υψηλότερες διεθνείς τιμές.

«Η Ινδία είναι καθαρός εξαγωγέας διυλισμένων προϊόντων και μεγάλο μέρος θα πάει στη Δύση για να βοηθήσει στη μείωση των αποθεμάτων», ανέφερε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της ING Groep NV με έδρα τη Σιγκαπούρη. «Είναι αρκετά σαφές ότι ένα αυξανόμενο μερίδιο της πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται για αυτό το προϊόν προέρχεται από τη Ρωσία».

Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, η Ινδία είναι πιθανό να λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες. Όταν το ρωσικό αργό μεταποιείται σε καύσιμα σε μια χώρα εκτός του μπλοκ όπως η Ινδία, τα διυλισμένα προϊόντα μπορούν να παραδοθούν στην ΕΕ επειδή δεν θεωρούνται πλέον ρωσικής προέλευσης. Oι G7 επιθυμούν να μειώσουν τα έσοδα της Μόσχας όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά έχουν επίσης συμφέρον να διασφαλίσουν ότι το πετρέλαιο και τα προϊόντα διύλισης της Ρωσίας θα συνεχίσουν να ρέουν για να αποφευχθεί παγκόσμια ενεργειακή κρίση, δήλωσε από την πλευρά της η Serena Huang, επικεφαλής αναλύτρια για τη Vortexa Ltd.



Μια βασική πτυχή του μηχανισμού μείωσης των εσόδων στο Κρεμλίνο και διατήρησης μέρους του πετρελαίου στην αγορά ήταν το ανώτατο όριο τιμής του ρωσικού αργού, ένα μέτρο του οποίου πρωτοστάτησαν οι ΗΠΑ. Η Ινδία δεν έχει δηλώσει δημόσια εάν το κράτος τηρεί ή όχι το όριο, αλλά οι κυρώσεις έχουν οδηγήσει το πετρέλαιο κάτω από το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ είπε ότι έχει τεθεί ένα ανώτατο όριο τιμών που οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν για να διατηρήσουν σταθερές τις αγορές ενέργειας, περιορίζοντας παράλληλα τα έσοδα του Κρεμλίνου. «Η προθυμία της Ινδίας να αγοράσει περισσότερο ρωσικό αργό με μεγαλύτερη έκπτωση είναι χαρακτηριστικό του σχεδίου των δυτικών χωρών να επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στον Putin χωρίς να πληγούν οι ίδιες», δήλωσε ο Jason Bordoff, πρώην σύμβουλος στην κυβέρνηση Obama.

Στελέχη και αξιωματούχοι από χώρες και εταιρείες, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι ΗΠΑ και η Abu Dhabi National Oil Co. συγκεντρώνονται στη Μπάγκαλορ σήμερα για ένα τριήμερο ενεργειακό φόρουμ που διοργανώνεται σε συνεργασία με το υπουργείο πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ινδίας.
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement