Ad Code

Responsive Advertisement

Συνετρίβη πολεμικό αεροσκάφος F-4 νότια της Ανδραβίδας - Νεκρός ο Υποσμηναγός (Ι) Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας

Τραγικός επίλογος για την πτώση του F-4 Phantom της Πολεμικής μας Αεροπορίας

Δυστυχώς, όπως επιβεβαιώθηκε από την ανακοίνωση του γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ο ένας πιλότος βρέθηκε νεκρός, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη. 


Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΓΕΑ:

Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών.

Εν τω μεταξύ, στην προβλήτα του λιμανιού του Κατακόλου μεταφέρθηκαν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος τα πρώτα συντρίμμια από το F-4 Phantom που κατέπεσε στη θάλασσα σήμερα το πρωί.

Από το πρωί βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μεγάλη επιχείρηση έρευνας στη θαλάσσια περιοχή του Κατακόλου. Ακολουθούν φωτογραφίες από το patrisnews:

f4
f4-katakolo
f4-katakolo-
f4-katakoloo
Υπενθυμίζεται ότι όπως έγραψε το protothema.gr, οι χειριστές του F-4 που δεν πρόλαβαν να το εγκαταλείψουν, εκτελούσαν «χαμηλή ναυτιλία», πτήση, δηλαδή, με κατώτατο όριο τα 300 πόδια. Πρόκειται για έναν σμηναγό και έναν υποσμηναγό της Πολεμικής Αεροπορίας που ήταν οι δύο χειριστές του Phantom της 338 Μοίρας.

Οι πρώτες φωτογραφίες από τα συντρίμμια του F-4:

sintrimai4
sintrimai3
sintrimai1
sintrimai2


Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ευρισκόμενος στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου αναφέρθηκε στην πτώση του μαχητικού αεροσκάφους εκφράζοντας την ευχή να έχουν θετική κατάληξη οι έρευνες εντοπισμού και διάσωσης των δύο πιλότων. «Είναι εξαιρετικά δύσκολη ημέρα για οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων και για όλη την χώρα. Εξελίσσεται γιγάντια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και οι σκέψεις, οι ευχές και προσευχές μας είναι με πιλότους μας και τις οικογένειές τους. Ελπίζω σύντομα οι έρευνες να ολοκληρωθούν με θετική κατάληψη» είπε χαρακτηριστικά.


Να σημειωθεί πως το δεύτερο Phantom με το οποίο έκανε άσκηση το F-4 που κατέπεσε, βρέθηκε πάνω από την περιοχή του ατυχήματος και συμμετείχε στις πρώτες έρευνες αλλά αποχώρησε καθώς εξαντλήθηκαν τα καύσιμά του.


Δείτε βίντεο από τις έρευνες για τον εντοπισμό του F-4 και των δύο χειριστών του:



Συνεχίζονται οι έρευνες


Υπενθυμίζεται ότι το F-4 ανήκε στην 338 Μοίρα της 117 Πτέρυγας Μάχης και εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση.

Στις έρευνες μετέχουν εναέρια και πλωτά μέσα τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, όσο και του Λιμενικού Σώματος. Ειδικότερα μετέχουν: 2 Ε/Π ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας 1 Ε/Π S-70 του Πολεμικού Ναυτικού πλωτά του Λιμενικού. Σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται και ένα αεροσκάφος C-130.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σημείο στο οποίο κατέπεσε το αεροσκάφος από την 338 Μοίρα Δίωξης Βομβαρδισμού που εδρεύει στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, έχει βάθος 1.000 μέτρα.

Σημειώνεται πως κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής της Διοίκησης του Γ' Σώματος Στρατού/ NRDC-GR στο ατύχημα αναφέρθηκε ο Α/ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο οποίος ήταν παρών στην αλλαγή σκυτάλης του Σχηματισμού από τον Αντιστράτηγο Σωτήριο Κωστάκογλου στον νέο Διοικητή του Γ' Σώματος Στρατού και NRDC-GR, Πάρι Καπραβέλο.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement