Ad Code

Responsive Advertisement

Ως ιδιώτης θα ταφεί ο τέως βασιλιάς – Στο Τατόι, δίπλα στους προγόνους του


To επιχείρημα ήταν ότι άλλαξε το πολίτευμα και ο τέως βασιλιάς δεν διαθέτει ελληνική υπηκοότητα 


- Ανακοίνωση για τον θάνατο εξέδωσε η οικογένεια

Ως ιδιώτης, αλλά κοντά στους προγόνους του στο Τατόι θα ταφεί τελικά ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, όπως αποφασίστηκε στη διυπουργική επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Ο τέως βασιλιάς «έφυγε» από την ζωή χθες στα 82 του χρόνια μετά από σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε τις τελευταίες εβδομάδες. Νοσηλευόταν στην εντατική ιδιωτικού θεραπευτηρίου των Αθηνών, ενώ στην πρωτεύουσα σύσσωμη η οικογένειά του εδώ και μέρες «διαπραγματεύεται» με την κυβέρνηση για όλα τα διαδικαστικά της ταφής του.

Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν οι εξής:


-Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης,
-Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι,
-Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία,
-Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη,
– Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Στην σύσκεψη απουσίαζε ο πρωθυπουργός αλλά συμμετείχαν τόσο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Αν και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις, πηγές αναφέρουν πως ο λόγος που αποφασίστηκε η κηδεία να μην γίνει δημοσία δαπάνη και με τιμές αρχηγού κράτους και να προηγηθεί λαϊκό προσκύνημα και συγκεκριμένο τελετουργικό όπως ήθελε η οικογένειά του είναι ότι το Πολίτευμα άλλαξε μετά το δημοψήφισμα του 1974 και ότι ο Κωνσταντίνος Γλυξμπουργκ δεν διαθέτει ελληνική υπηκοότητα, πέρα από το δανέζικο διαβατήριο χρονολογίας του 1983 που εκδόθηκε στη χώρα καταγωγής της συζύγο του.

Επίσημη ανακοίνωση για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου εξέδωσε η οικογένειά του.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Β’

Με βαθύτατη θλίψη η Οικογένεια ανακοινώνει ότι ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος, αγαπημένος σύζυγος, πατέρας και αδερφός, απεβίωσε εχθές 10 Ιανουαρίου 2023, νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο ‘ΥΓΕΙΑ’.

Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση σχετικά με την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του.

Προσωπικό Γραφείο Βασιλέως Κωνσταντίνου,

Πρώην Βασιλέως των Ελλήνων

Το παρασκήνιο στην κυβέρνηση για το ζήτημα της τελετής και της ταφής ήταν έντονο. Αναμένεται να πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη αφενός για το πού θα ταφεί, και αφετέρου για το τελετουργικό που θα ακολουθηθεί για την κηδεία του, καθώς αναμένεται να επισκεφτούν την Αθήνα «γαλαζοαίματοι» από την Ευρώπη. Το επικρατέστερο σενάριο είναι η ταφή να γίνει στο Τατόϊ. Άλλωστε εκεί ετάφη και η μητέρα του Φρειδερίκη. παράλληλα, η οικογένεια του Κωνσταντίνου επιθυμεί η κηδεία να τελεστεί με τιμές αρχηγού κράτους, που σημαίνει να προηγηθεί λαϊκό προσκύνημα και όλα όσα προβλέπει το συγκεκριμένο τελετουργικό.

Επιμένει, μάλιστα, ότι δικαιούνται κηδεία δημοσία δαπάνη και με τιμές αρχηγού κράτους, καθώς υπήρξε αρχηγός του ελληνικού κράτος. Το Πολίτευμα, ωστόσο, έχει αλλάξει μετά το δημοψήφισμα του 1974, ενώ ο ίδιος δεν διαθέτει ελληνική υπηκοότητα, πέρα από δανέζικο διαβατήριο χρονολογίας του 1983. Την υπόθεση διαχειρίζεται τόσο ως προς το νομικό όσο και ως προς το πολιτικό της σκέλος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Η οικογένεια του τέως έχει απευθυνθεί σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο του κέντρου των Αθηνών, προκειμένου να ενημερωθεί και να αναζητήσει τρόπους υπέρβασης των νομικών εκκρεμοτήτων που αφορούν την τελετή της κηδείας του άλλοτε μονάρχη.

Το Κοιμητήριο του βασιλικού κτήματος είναι τοποθετημένο στον περίβολο του ναού της Αναστάσεως. Εκεί βρίσκονται επίσης οι τάφοι των βασιλέων Γεωργίου Α’ και Όλγας, της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας, της πριγκίπισσας Μαρίας, του αντιναύαρχου Περικλή Ιωαννίδη – ήταν ο δεύτερος σύζυγος της πριγκίπισσας Μαρίας – αλλά και της μικρής βασιλοπούλας Όλγας. Το νεκροταφείο στο Τατόι επιλέχθηκε από τη βασίλισσα Όλγα και καθιερώθηκε τότε, το 1880, ως τόπος ταφής των μελών της βασιλικής οικογένειας.
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement