Ad Code

Responsive Advertisement

Το «δύσκολο» Κέντρο που βγάζει κυβερνήσεις


Αναμφισβήτητα ο χώρος του λεγόμενου πολιτικού Κέντρου έχει μπει στο στόχαστρο της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ 


Παρά το γεγονός ότι είμαστε στο τελευταίο κατοστάρι των εκλογών, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο

Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι βεβαίως πολύ μεγάλο, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι του προέρχεται από τον λεγόμενο χώρο του Κέντρου που σχετικά εύκολα αλλάζει πολιτική ταυτότητα και μετακινείται δεξιά ή αριστερά ανάλογα με το τι θεωρεί χρήσιμο για την χώρα. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα έλεγε κανείς ότι έχουν πέσει με τα… μούτρα στην συγκεκριμένη εκλογική δεξαμενή με διαφορετικές όμως στρατηγικές. Η ΝΔ επιχειρεί να πείσει τους κεντρώους με θετική ατζέντα και προβάλλοντας -θυμίζοντας τις αρνητικές επιλογές της προηγούμενης διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Στην Πειραιώς υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεγάλη διείσδυση στο συγκεκριμένο εκλογικό ακροατήριο και μάλιστα μεγαλύτερη από της Νέας Δημοκρατίας συνολικά. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει και από αρκετές έρευνες της κοινής γνώμης.

Στη δεξαμενή των αναποφάσιστων και ειδικά των Κεντρώων δίνει μεγάλη σημασία και ο ΣΥΡΙΖΑ που όμως έχει διπλό εμπόδιο αφού θα πρέπει να αποσπάσει και παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, πράγμα αρκετά δύσκολο, αφού η Χαριλάου Τρικούπη δείχνει ακόμα να βαστάει σε διψήφια νούμερα. Στην Κουμουνδούρου προβάλλουν περισσότερο την αρνητική ατζέντα με έμφαση στα θέματα διαφάνειας και δημοκρατίας που απασχολούν και προβληματίζουν τους κεντρώους ψηφοφόρους. Παράλληλα, αρκετοί υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και τρεισήμισι χρόνια δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τα βήματα ενός πολιτικού μετασχηματισμού του, προς το χώρο του κέντρου ούτε με το συνέδριο του, ούτε με τις νέες αναδείξεις συλλογικών οργάνων.

Η αλήθεια είναι ότι οι κεντρώοι ψηφοφόροι, παραδοσιακά, εμφανίζουν μια ισχυρή συσπείρωση λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες και η συσπείρωση αυτή συνήθως δεν έχει αντισυστημική χροιά. Σε ένα μεγάλο ποσοστό η εκλογική δεξαμενή του Κέντρου δεν κινείται με βάση την ψήφο οργής (πλην ορισμένων ιστορικών εξαιρέσεων), αλλά με βάση την θετική ψήφο, την ασφάλεια και τη σιγουριά της διακυβέρνησης.

Συμπερασματικά, θα προσέθετα ότι το Κέντρο δεν βγάζει γενικά και αόριστα κυβερνήσεις. Η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και σιγουριάς βγάζει κυβερνήσεις…

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement