Ad Code

Responsive Advertisement

Reuters> Τσουνάμι απολύσεων από κολοσσούς της παγκόσμιας τραπεζικής- Στα “θύματα” και μεγαλοστελέχη


Ο πληθωρισμός πιέζει αφόρητα το λειτουργικό κόστος και οι ασταθείς αγορές συρρικνώνουν τα έσοδα από βασικούς τομείς της χρηματοπιστωτικής δραστηριότητας 


Σε αναβρασμό είναι ο διεθνής τραπεζικός κλάδος καθώς, όπως οδεύουμε προς το τέλος της χρονιάς, οι CEO ανησυχούν για την εταιρικά αποτελέσματα του 2023 αφού ο πληθωρισμός πιέζει αφόρητα το λειτουργικό κόστος και οι ασταθείς αγορές συρρικνώνουν τα έσοδα από βασικούς τομείς της χρηματοπιστωτικής δραστηριότητας.

Ήδη, μεγάλες τράπεζες έχουν ανακοινώσει ή έχουν αναφέρει ότι θα προβούν σε περικοπές θέσεων εργασίας, κάτι ποου σε γενικές γραμμές είθισται στον κλάδο διεθνώς να μειώνονται οι θέσεις εργασίας στο τέλος της χρονιάς, ωστόσο, το 2022 το κύμα των απολύσεων δείχνει να είναι αρκατά μεγαλύτερο από το συνηθισμένο.

Η Barclays, η βρετανική πολυεθνική εταιρεία τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που εδρεύει στο Λονδίνο, μείωσε ήδη το προσωπικό της στην εταιρική και επενδυτική τραπεζική κατά λιγότερο από 3%, δήλωσε πηγή στο Reuters. Είχε προηγηθεί περικοπή της τάξης του 45% στις αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες συγχωνεύσεων. Η τράπεζα σημείωσε καλές επιδόσεις τα τελευταία τρίμηνα, ιδίως στις συναλλαγές σταθερού εισοδήματος, αλλά στις ΗΠΑ πούλησε περισσότερους από τους επιτρεπόμενους τίτλους, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Την ίδια στιγμή, η Citi, η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία επενδύσεων και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα τη Νέα Υόρκη, κατήργησε δεκάδες θέσεις εργασίας σε όλο το τμήμα της επενδυτικής τραπεζικής, καθώς η ύφεση των συναλλαγών συνεχίζει να επιβαρύνει τις μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street. Η τράπεζα έχει ενισχύσει τα έσοδά της από τις χορηγήσεις δανείων, καθώς αυξάνονται τα επιτόκια, αλλά η επιθετική δράση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και άλλων κεντρικών τραπεζών έχει προκαλέσει φόβους για ύφεση που θα μπορούσε να πλήξει τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Στην Ελβετία, η Credit Suisse επιταχύνει τις περικοπές τους κόστους λειτουργίας που ανακοινώθηκαν μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, καθώς αγωνίζεται να το μειώσει κατά περίπου 2,5 δισ. ελβετικά φράγκα. Η παγκόσμια εταιρεία επενδύσεων και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών είχε ήδη δηλώσει ότι θα απολύσει μέρος του προσωπικού της και θεωρείται πιθανό να αφορά περισσότερες απολύσεις από αυτές που έχουν ανακοινωθεί, μεταξύ άλλων και στον τομέα της διαχείρισης πλούτου. Επιπλέον, συμφωνα με ανώνυμες πηγές θα μειώσει κατά 5% το προσωπικό του private banking στο Χονγκ Κονγκ.

Παράλληλα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η Deutsche Bank, μείωσε τον Οκτώβριο το προσωπικό της επενδυτικής της τράπεζας στις ομάδες δημιουργίας και παροχής συμβουλών, σε μια κίνηση που επηρέασε κυρίως νεαρούς τραπεζίτες. Απέλυσε δεκάδες στελέχη στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

Στις ΗΠΑ, από τον Σεπτέμβριο είναι γνωστό ότι η Goldman Sachs ξεκίνησε την τακτική ετήσια μείωση του προσωπικού της. Ο τραπεζικός γίγαντας της Wall Street τυπικά μειώνει το προσωπικό της κατά 1% έως 5% κάθε χρόνο, και οι περικοπές του 2022 θα είναι πιθανότατα στο χαμηλότερο άκρο αυτού του εύρους,σύμφωνα με πληροφορίες.

Υπό την πίεση του μεγαλύτερου μετόχου, του κινεζικού ασφαλιστικού ομίλου Ping An, ο οποίος επιζητεί αύξηση της κερδοφορίας ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC, Noel Quinn, έχει επιταχύνει τους τελευταίους μήνες τα σχέδια συρρίκνωσης της παγκόσμιας αυτοκρατορίας της και εξορθολογισμού της διοίκησής της. Το Reuters ανέφερε ότι η HSBC απολύει τουλάχιστον 200 ανώτερα στελέχη, καθώς περικόπτει τις τάξεις των Chief Operating Officers που έχει σε μια σειρά από χώρες και επιχειρηματικούς κλάδους.

Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι πουλάει την καναδική της επιχείρηση έναντι 10 δισ. δολαρίων, αφαιρώντας με μια κίνηση περίπου 4.000 υπαλλήλους από το μισθολόγιό της. Ανακοίνωσε επίσης την πώληση της πολύ μικρότερης δραστηριότητάς της στη Νέα Ζηλανδία και το κλείσιμο άλλων 114 υποκαταστημάτων στη Βρετανία, αφήνοντάς την με περίπου το ένα τρίτο του αριθμού των καταστημάτων που είχε μόλις το 2016.

Τέλος, η Morgan Stanley προβαίνει σε μέτριες περικοπές θέσεων εργασίας παγκοσμίως, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος James Gorman στο συνέδριο Reuters NEXT, χωρίς να όμως να δώσει αριθμητικά στοιχεία.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement