Ad Code

Responsive Advertisement

Δρ. Μ. Ρούμπιν στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ: Η Τουρκία θα επιχειρήσει να καταλάβει ένα μικρό νησί- Στόχος οι ενεργειακοί πόροι στην ελληνική ΑΟΖ


Η απειλή που θέτει η Τουρκία για την Ελλάδα, την Αρμενία και τους Κούρδους της Συρίας είναι πραγματική


- Ο Ερντογάν έχει μεγάλα πολιτικά ένστικτα, αλλά είναι βασικά ένας ηλίθιος άνθρωπος

Συνέντευξη στον Ευάγγελο Δ. Κόκκινο

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Πενταπόσταγμα, o Δρ. Μάικλ Ρούμπιν (Dr. Michael Rubin), ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute, ειδικός στο Ιράν, την Τουρκία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή και πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου, προειδοποιεί πως η Τουρκία επιδιώκει σύγκρουση και έχει ως στόχο τους ενεργειακούς πόρους στην ΑΟΖ της Ελλάδας.

«Αυτό που μπορεί να προστατεύσει την Ελλάδα είναι ότι η Τουρκία είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσει μια σοβαρή απάντηση εάν όντως επιτεθεί», επισημαίνει ο ίδιος και προσθέτει πως «θα δούμε μια κίνηση επανασχεδίασης χαρτών (από την Τουρκία)».

«Η απειλή που θέτει η Τουρκία για την Ελλάδα, την Αρμενία και τους Κούρδους της Συρίας είναι πραγματική» - Δρ. Μάικλ Ρούμπιν

Σχολιάζοντας τις εξορύξεις της ExxonMobil που ανακοινώθηκαν στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια-νοτιοδυτικά της Κρήτης, ο κ. Ρούμπιν την χαρακτηρίζει «θετικό βήμα» και λέει πως «θα εστιάσει την αμερικανική προσοχή στην ανατολική Μεσόγειο και θα δημιουργήσει μεγαλύτερες συνέπειες για την Τουρκία αν ενεργήσει στις παράνομες θαλάσσιες διεκδικήσεις της».

Αναφορικά με την παράδοση των F-16 στην Τουρκία, ο Αμερικανός ειδικός λέει πως η Άγκυρα μπορεί να φαίνεται σίγουρη πως θα τα πάρει, ωστόσο ο ίδιος αμφιβάλλει. «Λίγοι γερουσιαστές πρόκειται να κατευνάσουν τον Ερντογάν εάν αυτό σημαίνει ότι θα καταλήξουν με το αίμα των θυμάτων της Τουρκίας στα χέρια τους», αναφέρει.

Αναλύοντας την τακτική της «σαλαμοποίησης που εκτιμά πως θα επιχειρήσει να εφαρμόσει η Τουρκία στο Αιγαίο, ο κ. Ρούμπιν διερωτάται τι θα συνέβαινε εάν η Τουρκία καταλάμβανε ένα μικρότερο, ακατοίκητο ή ελαφρώς κατοικημένο νησί. «Θα ανταποκρινόταν η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες ή οι αυτάρεσκοι διπλωμάτες θα καλούσαν για συνομιλίες όσο η Τουρκία ενίσχυε το νησί και εδραιωνόταν στο έδαφος;»

«Είναι κρίσιμο η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της να είναι προετοιμασμένοι να υπερασπιστούν κάθε τελευταίο εκατοστό των νησιών του Αιγαίου» - Δρ. Μάικλ Ρούμπιν

Στον απόηχο των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, ο κ. Ρούμπιν τονίζει πως τα προβλήματα της Τουρκίας στο Κογκρέσο είναι δικομματικά και καθιστά σαφές πως η τουρκική επιρροή στο Κογκρέσο είναι εξαιρετικά περιορισμένη. «Η Τουρκία είναι πλέον τοξική», λέει ο ίδιος.

Τέλος, εκτιμώντας την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο Αμερικανός ειδικός ξεκαθαρίζει πως «μια αδύναμη Ρωσία αλλάζει τη δυναμική για ολόκληρη την περιοχή».

«Ο Ερντογάν μπορεί να πιστεύει ότι είναι ο νέος Πούτιν, με ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία δράσης», εκτιμά ο ίδιος και προσθέτει πως ο Ερντογάν, «έχει μεγάλα πολιτικά ένστικτα, αλλά είναι βασικά ένας ηλίθιος άνθρωπος».

«Αυτό που η Ελλάδα και η Δύση πρέπει να κάνουν είναι να υπερασπιστούν την Ελλάδα, την Αρμενία και τους Κούρδους, ώστε να μην είναι τα θύματα της επερχόμενης κατάρρευσης της Τουρκίας», καταλήγει.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

- Πώς πιστεύετε θα επηρεαστούν οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τις ενδιάμεσες εκλογές;

Τα προβλήματα της Τουρκίας στο Κογκρέσο είναι δικομματικά. Όταν ο Ναμίκ Ταν (Namik Tan) ήταν πρεσβευτής της Τουρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, συνήθιζε να χρησιμοποιεί τον αριθμό των μελών του Κογκρέσου και των γερουσιαστών στο Κογκρέσο για την Τουρκία ως μέτρηση της επιρροής της Τουρκίας. Εκείνη την εποχή, η Τουρκία μπορούσε να διεκδικήσει περισσότερα από 200 μέλη στην Επιτροπή. Τώρα, μπορεί να έχουν το ένα δέκατο αυτού του αριθμού, γι' αυτό δεν έχουν ενημερώσει τη σελίδα μέλους εδώ και τέσσερα χρόνια. Με άλλα λόγια, η Τουρκία έχει σήμερα μόνο ελαφρώς μεγαλύτερη επιρροή στο Κογκρέσο από ότι στην Επιτροπή για την άλγη.

Πολύ συχνά, ο Ερντογάν φαίνεται να πιστεύει ότι με νέες εκλογές, μπορεί να αγοράσει μεγαλύτερη επιρροή. Όμως, ο κόσμος δεν είναι το Ατλαντικό Συμβούλιο και τα χρήματα δεν κάνουν πάντα τα πάντα σωστά. Η Τουρκία είναι πλέον τοξική. Πόσες φορές έχουν ανακριθεί ομάδες όπως η Τουρκική Οργάνωση Πολιτιστικής Κληρονομιάς επειδή προσπάθησαν να παρακάμψουν την ξένη επιρροή και να χρηματοδοτήσουν νόμους; Ποιος θέλει να συνδεθεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση που επιτίθεται σε Αμερικανούς στο κέντρο της Ουάσιγκτον, κρατά ομήρους χριστιανούς ιερείς ή που, μαζί με το Αζερμπαϊτζάν, βάζει τους φίλους της να βυθίζονται σε έρευνες ηθικής; Μερικοί μελετητές δεξαμενών σκέψης μπορεί να αγοράζουν το πετρέλαιο -δηλητήριο της Τουρκίας, αλλά ποιος, εκτός αυτών των μικρών κύκλων, θέλει να συνδεθεί με μια κυβέρνηση που αγκαλιάζει τη Χαμάς ή βοηθά τον Βλαντιμίρ Πούτιν να παρακάμψει τις κυρώσεις;

- Θα πάρουν οι Τούρκοι τελικά τα μαχητικά αεροσκάφη F-16; Αν ναι, η παράδοσή τους θα είναι άμεση;

Η Τουρκία φαίνεται να πιστεύει ότι θα τα πάρει, αλλά έχω τις αμφιβολίες μου. Δεδομένου ότι ο Τζορτζ Μπους ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ερντογάν πίστευε ότι θα μπορούσε να πιέσει το Κογκρέσο αξιοποιώντας τις προσωπικές σχέσεις στον Λευκό Οίκο. Το δίκαιο έχει μεγαλύτερη σημασία στις Ηνωμένες Πολιτείες παρά στην Τουρκία. Ο Ερντογάν μπορεί να προσπαθήσει να αποφύγει τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ ή τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας Τζακ Ριντ, αλλά δεν θα μπορέσει να το κάνει. Η απειλή που θέτει η Τουρκία για την Ελλάδα, την Αρμενία και τους Κούρδους της Συρίας είναι πραγματική. Λίγοι γερουσιαστές πρόκειται να κατευνάσουν τον Ερντογάν εάν αυτό σημαίνει ότι θα καταλήξουν με το αίμα των θυμάτων της Τουρκίας στα χέρια τους.

- Πώς σχολιάζετε τις εξορύξεις της ExxonMobil που ανακοινώθηκαν στο Ιόνιο Πέλαγος και ΝΔ της Κρήτης; Πώς επηρεάζουν τη γεωπολιτική της περιοχής και ποιος ο αντίκτυπος στην ενεργειακή κρίση/μετάβαση μακροπρόθεσμα;

Μακάρι να μπορούσα να πω γενικά ότι οι εταιρείες πετρελαίου δεν επηρεάζουν την πολιτική, αλλά την επηρεάζουν. Τα χρήματα έχουν σημασία. Αμφιβάλλω, για παράδειγμα, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν τόσο πολύ υπό την επιρροή του Αζερμπαϊτζάν αν δεν υπήρχαν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της British Petroleum σε αυτό το αυταρχικό κράτος. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, η επένδυση της ExxonMobil στο Ιόνιο είναι ένα θετικό βήμα. Θα εστιάσει την αμερικανική προσοχή στην ανατολική Μεσόγειο και θα δημιουργήσει μεγαλύτερες συνέπειες για την Τουρκία αν ενεργήσει στις παράνομες θαλάσσιες διεκδικήσεις της.

- Σε πρόσφατο άρθρο σας συγκρίνατε την κατάσταση ασφαλείας της Ελλάδας με αυτή της Ταϊβάν και της Αρμενίας, ως προς τα επόμενα βήματα στρατιωτικής επίθεσης από ρεβιζιονιστικά κράτη, όπως π.χ. Τουρκία, Κίνα και Αζερμπαϊτζάν. Τι είναι η «σαλαμοποίηση» για την οποία γράψατε και πώς θα επιχειρηθεί η εφαρμογή της στην Ελλάδα;

Η σαλαμοποίηση (Salami-slicing) ήταν ένας όρος που χρησιμοποιούσαν οι αναλυτές για να περιγράψουν τη στρατηγική της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Σημαίνει ότι αντί να οργανώσει μια ολοκληρωτική επίθεση για να κερδίσει τους στόχους της, μια χώρα ενεργεί σε αργή κίνηση και βήμα προς βήμα προκειμένου να αποτρέψει μια στρατιωτική απάντηση. Εάν ο επιτιθέμενος το κάνει σωστά, τότε μπορεί να αποκτήσει ό,τι αναζητά χωρίς να έρθει ποτέ ο ελεύθερος κόσμος να σώσει το θύμα. Στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, για παράδειγμα, η Κίνα κατέλαβε μερικούς αμφισβητούμενους υφάλους. Τα επόμενα χρόνια, έχτισε βάσεις σε αυτούς. Οι Φιλιππίνες μήνυσαν την Κίνα και κέρδισαν μια δήλωση ότι οι ενέργειες και οι αξιώσεις της Κίνας ήταν παράνομες, αλλά μέχρι τότε, η Κίνα είχε ήδη παγιώσει τον έλεγχο και δήλωσε ότι δεν θα μετακινηθεί. Το ερώτημα τότε είναι το εξής: Θα μπορούσε η Τουρκία να κάνει το ίδιο πράγμα στο Αιγαίο. Εάν η Τουρκία επιτεθεί σε ένα πυκνοκατοικημένο νησί, θα υπήρχε άμεση απάντηση. Τι συμβαίνει όμως αν καταλάβει ένα μικρότερο, ακατοίκητο ή ελαφρώς κατοικημένο; Θα ανταποκρινόταν η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες ή οι αυτάρεσκοι διπλωμάτες θα καλούσαν για συνομιλίες όσο η Τουρκία ενίσχυε το νησί και διαπίστωνε δεδομένα στο έδαφος; Εκ των υστέρων, ίσως θα έπρεπε να ονομάσουμε τη στρατηγική "διχοτόμηση Κύπρου" και όχι σαλαμοποίηση, αφού η Τουρκία δημιούργησε τη στρατηγική δεκαετίες πριν από την κομμουνιστική Κίνα.

- Προχωράμε προς στρατιωτική σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας; Τι μορφή θα έχει ένας τέτοιος πόλεμος; Οι σύμμαχοι της Ελλάδας θα βοηθήσουν στρατιωτικά ή θα αρκεστούν σε μια ρητορική/διπλωματική τιμωρία;

Ναι, νομίζω ότι η Τουρκία θέλει σύγκρουση. Το ερώτημα είναι αν θα είναι με την Ελλάδα, την Αρμενία ή τους Κούρδους της Συρίας. Αυτό που μπορεί να προστατεύσει την Ελλάδα είναι ότι η Τουρκία είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσει μια σοβαρή απάντηση εάν όντως επιτεθεί. Τούτου λεχθέντος, η Τουρκία θέλει τους ενεργειακούς πόρους που βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας και έτσι, τουλάχιστον, θα δούμε μια κίνηση επανασχεδίασης χαρτών. Πρέπει να πάρουμε ένα μάθημα από το Ιράκ. Πολλοί δυτικοί διπλωμάτες απέρριψαν τη σοβαρότητα του Σαντάμ όταν αμφισβήτησε τη νομιμότητα του Κουβέιτ. Είπαν ότι οι δηλώσεις του Σαντάμ ήταν απλώς κενή ρητορική. Εκαναν λάθος. Μερικές φορές δικτάτορες που προεδρεύουν στην οικονομική κατάρρευση εννοούν αυτό που λένε. Τουλάχιστον, είναι κρίσιμο η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της να είναι προετοιμασμένοι να υπερασπιστούν κάθε τελευταίο εκατοστό των νησιών του Αιγαίου.

- Τέλος, πώς επηρεάζουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή;

Λοιπόν, αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα αν και τελευταίο. Είμαι ιστορικός, οπότε πληρώνομαι για να αναλύσω το παρελθόν και δεν ξέρω τι μπορεί να κάνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Τουλάχιστον, ωστόσο, μια αδύναμη Ρωσία αλλάζει τη δυναμική για ολόκληρη την περιοχή. Η Ρωσία θα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να υποστηρίξει τον εαυτό της και να προστατεύσει τα συμφέροντά της έναντι της Τουρκίας σε χώρες όπως η Συρία, η Αρμενία, η Γεωργία, ακόμη και το Αζερμπαϊτζάν, όπου, τα τελευταία χρόνια, το ρωσικό οικονομικό αποτύπωμα έχει αυξηθεί τρομερά. Ο Ερντογάν πάντα έβλεπε τον εαυτό του ως ίσο με τον Πούτιν, μια στάση που έκανε τον Πούτιν να τσακίζει τον Ερντογάν από καιρό σε καιρό. Θα είναι πιο δύσκολο για τον Πούτιν να το κάνει αυτό τώρα. Ο Ερντογάν μπορεί να πιστεύει ότι είναι ο νέος Πούτιν, με ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία δράσης. Ο Ερντογάν δεν πήρε ποτέ πραγματικό πτυχίο. Η εκπαίδευσή του ήταν στους δρόμους. Έχει μεγάλα πολιτικά ένστικτα, αλλά είναι βασικά ένας ηλίθιος άνθρωπος. Ο κίνδυνος είναι ότι ο Ερντογάν μπορεί να μην μάθει τα μαθήματα που έχει μάθει ο Πούτιν μέσω της αχαλίνωτης επιθετικότητας και μπορεί να φέρει την καταστροφή στην Τουρκία με τον ίδιο τρόπου που την έφερε ο Πούτιν στη Ρωσία. Αυτό που η Ελλάδα και η Δύση πρέπει να κάνουν είναι να υπερασπιστούν την Ελλάδα, την Αρμενία και τους Κούρδους, ώστε να μην είναι τα θύματα της επερχόμενης κατάρρευσης της Τουρκίας.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement