Ad Code

Responsive Advertisement

Εύα Καϊλή: Στο μικροσκόπιο και η ΜΚΟ της αδερφής της


Να μάθουν πότε και από πού έφθασαν στα σπίτια τους τα χρήματα αλλά και να εντοπίσουν και άλλα πρόσωπα που ενδεχομένως εμπλέκονται στο σκάνδαλο, προσπαθούν οι ανακριτικές αρχές από τις καταθέσεις των συλληφθέντων για την υπόθεση του Κατάρ.


Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντζέσκο Τζιόρτζι φέρεται, σύμφωνα με την ΕΡΤ, να υπήρξε ο συνδετικός κρίκος με την ηγετική ομάδα της οργάνωσης, με την ευρωβουλευτή να βρίσκεται στην κατάλληλη θέση ώστε να συμβάλλει στην προώθηση των αιτημάτων της.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι, τα τεράστια ποσά που βρέθηκαν στα σπίτια των Καϊλή, Τζιόρτζι και Παντσέρι, είχαν μείνει για μικρό χρονικό διάστημα εκεί, καθώς οι εμπλεκόμενοι με τόσο μεγάλα ποσά (πάνω από 1,5 εκατομμύρια ευρώ) προσπαθούν να τα ξεφορτωθούν. Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ είναι στο μικροσκόπιο των Αρχών όσον αφορά τους λόγους που είχε τα χρήματα σε μετρητά στο σπίτι της. Την ίδια στιγμή, είναι σαφές ότι, η θέση της στην Ευρωβουλή, θα της εξασφάλιζε ασυλία, αν δεν συλλαμβανόταν επ’ αυτοφόρω, όπως συνέβη από τη στιγμή που ο πατέρας της συνελήφθη, έξω από το ξενοδοχείο Sofitel των Βρυξελλών, έχοντας στην κατοχή του μία βαλίτσα γεμάτη μετρητά. Η σύλληψη του πατέρα της βουλευτή ήταν το γεγονός που επέτρεψε σε ερευνητές και ανακριτή να ερευνήσουν το σπίτι της χωρίς άρση της ασυλίας της.

Τον ρόλο του συνδετικού κρίκου με την ηγετική ομάδα της οργάνωσης από το Κατάρ, φέρεται να έπαιζε ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντζέσκο Τζιόρτζι. Η ευρωβουλευτής και μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, φέρεται να ήταν σε θέση να περάσει με ευκολία τις θέσεις των εμπλεκομένων του Qatar gate. Οι ανακριτικές αρχές ασκούν πίεση σε όλους του συλληφθέντες για την υπόθεση να δώσουν περαιτέρω στοιχεία, τα οποία και θα τις οδηγήσουν σε άλλα πρόσωπα εμπλεκόμενα με το κύκλωμα.

Ταυτόχρονα, οι δικαστικοί στην Ιταλία, σε συνεργασία με τους Βέλγους συναδέλφους τους, συνεχίζουν να ερευνούν εξονυχιστικά τις κινήσεις επτά ύποπτων τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι φέρονται να ανήκουν στους στους Φραντσέσκο Τζόρτζι, Αντόνιο Παντσέρι και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βιζεντίνι, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica.

Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Ρώμη σημείωσε ότι, δημοσίευμα της Corriere de la Sera κάνει λόγο για πιθανή σύνδεση του Fight Impunity του Παντσέρι με το σκάνδαλο. Συγκεκριμένα, αυτό που ερευνούν οι Αρχές, είναι εάν ο οργανισμός ήταν το μέσο, που χρησιμοποιούνταν για τη δωροδοκία όσων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν διατεθειμένα να «εξωραΐσουν» την εικόνα του Μαρόκου και του Κατάρ. Αν τα χρήματα κατέληξαν, μέσω Fight Impunity, σε Ιταλούς, βουλευτές ή μη, ενδεχομένως οι έρευνες θα πρέπει να στραφούν στην Ιταλία. Αυτός ακριβώς είναι ο πρώτος στόχος στην έρευνα του αναπληρωτή εισαγγελέα από το Μιλάνο, Fabio De Pasquale.

Στο μικροσκόπιο και η ΜΚΟ της Μανταλένας Καϊλή


Από την πλευρά τους, οι ελληνικές Αρχές στρέφουν την έρευνα στη χρηματοδότηση και της ροές χρήματος της ΜΚΟ της αδερφής της Εύας Καϊλή, Μανταλένας. Η μη – κερδοσκοπική οργάνωση ιδρύθηκε το 2017, ενώ έχει ως έδρα το ίδιο κτίριο στο Κολωνάκι, όπου στεγάζεται η real estate εταιρεία που ίδρυσαν, Καϊλή και Τσιόρτζι, πριν από έναν μήνα.

Δεύτερη εταίρος της ΜΚΟ παρουσιάζεται συνεργάτης της Εύας Καϊλή, η οποία επίσης είναι διαχειρίστρια της real estate εταιρείας. Στο μεγεθυντικό φακό μπαίνουν και τα ακίνητα της ευρωβουλευτή όπως το διαμέρισμα των 170 τ.μ. στο Ψυχικό που αποκτήθηκε το 2019 έναντι 260.000 ευρώ αλλά και ένα σπίτι στην Άνοιξη που αγοράστηκε το 2009 έναντι 290.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E- Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, σημείωσε ότι, «ένα ακίνητο σε πολύ καλή περιοχή της Αθήνας, στο Παλαιό Ψυχικό, είδαμε ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι από 600.000-650.000 ευρώ. Μας δημιουργεί ερωτήματα πως ένας ιδιοκτήτης δέχτηκε να πουλήσει ένα ακίνητο με αντικειμενική αξία 600.000-650.000 ευρώ στο ποσό των 260.000-270.000 ευρώ. Όσον αφορά στο σπίτι στην Άνοιξη, η ανώτερη τιμή θα μπορούσε να ήταν από 330.000 έως 350.000 ευρώ ενώ η τιμή πώλησης είναι στις 291.000 ευρώ, άρα δεν έχουμε μεγάλη απόκλιση». Η ευρωβουλευτής πούλησε το σπίτι στην Άνοιξη το 2018, έναντι 340.000 ευρώ.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Εύας Καϊλή στην Ελλάδα, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Παρασκευής, υποστήριξε ότι, η εταιρεία real estate δεν έχει αναπτύξει καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, προσθέτοντας πληροφορίες και για μια ακόμη εταιρεία και μια «επιστημονική πρωτοβουλία».

Eκπρόσωπο Τύπου του Κατάρ «φώναζαν» την Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο


Φαίνεται πως η στάση της Εύας Καϊλή και ο ζήλος που έδειχνε για τα ζητήματα που αφορούσαν το Κατάρ είχαν κινήσει τις υποψίες των συναδέλφων της στο Ευρωκοινοβούλιο, με αποτέλεσμα ορισμένοι να της δώσουν το προσωνύμιο της... εκπροσώπου Τύπου του καταριανού Λόμπι.

«Η Καϊλή ήταν η εκπρόσωπος της Μετσόλα στη Μέση Ανατολή. Ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για το Κατάρ. Κάποιοι συνάδελφοί της την χαρακτηρίζουν… εκπρόσωπο Τύπου του λόμπι του Κατάρ. Ένας ευρωβουλευτής μάλιστα θυμάται να πίνει καφέ με την Εύα Καϊλή, η οποία του ζήτησε να τη βοηθήσει να διορθώσουν τη γλώσσα σε ένα κείμενο για το Κατάρ και το Παγκόσμιο Κύπελλο» αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα του Guardian.

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν λίγο αργότερα μια καταγγελία του Κατάρ σχετικά με τον θάνατο μεταναστών εργατών στα έργα για το Παγκόσμιο Κύπελλο στην οποία καλούσαν το Κατάρ να προχωρήσει σε έρευνες. Η Καϊλή ήταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένη με το κείμενο.

«Σκέφτηκα, πως εντάξει, δεν έχω ιδέα γιατί δείχνει τέτοιο ενδιαφέρον για το Κατάρ» λέει βουλευτής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την εν λόγω ψηφοφορία η κα Καϊλή είχε αφήσει τους συναδέλφους της άφωνους χαρακτηρίζοντας το Καταρ «πρωτοπόρο στα εργατικά δικαιώματα» και αδιαφορώντας για εκθέσεις σχετικά με τους θανάτους μεταναστών εργατών.

Η Χάνα Νιούμαν, βουλευτής των Γερμανών Πράσινων, η οποία είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με την αραβική χερσόνησο, θυμάται πως η Καϊλή «είχε μια ισχυρή θέση που ήταν συχνά ίδια με αυτή που θα είχε ο πρέσβης του Κατάρ».

Η ίδια θυμάται ότι κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία το 2020, η Καϊλή έγειρε θέμα για μια πριγκίπισσα του Κατάρ σε κάθε συνάντηση -μεταξύ των οποίων και σε μια με εκπροσώπους οργάνωσης που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη. «Όταν της έδωσαν βήμα, όχι μόνο δεν ρώτησε τίποτα για την Υεμένη, αλλά αναφέρθηκε και πάλι στην πριγκίπισσα από το Κατάρ. Και σκεφτόμουν ότι πρέπει να είναι αφελής ή απλά δεν καταλαβαίνει το νόημα της συνάντησης» αναφέρει η ευρωβουλευτής.

Πώς η Καϊλή κατέληξε να ψηφίζει στην ψηφοφορία για την απελευθέρωση της βίζας για το Κατάρ;


Την ίδια ώρα, ρεπορτάζ της La Republica ρίχνει «φως» σε όσα συνέβησαν σε πρόσφατη ψηφοφορία στην επιτροπή Libe για την απελευθέρωση της βίζας σε πολίτες από το Κατάρ. Πρόκειται για την ψηφοφορία στην οποία είχε ψηφίσει και η Εύα Καϊλή, αν και δεν ήταν μέλος της επιτροπής Libe.

«Μέσα στην αίθουσα της Επιτροπής, εκτός από τους βουλευτές, υπάρχουν τουλάχιστον άλλα τέσσερα άτομα. Ο ένας είναι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο συλληφθείς βοηθός του Αντρέα Κοτσολίνο, ο δεύτερος είναι ο σύμβουλος πολιτικής της ομάδας S&D, ο Ιρανός Ελντάρ Μαμέντοφ, και στη συνέχεια δύο άνδρες που ήρθαν απευθείας από την Ντόχα. Κάθονται πίσω από τις θέσεις των βουλευτών. Και ακολουθούν τα έργα. Δεν ανοιγοκλείνουν τα μάτια. Μόνο όταν επιτευχθεί η τελική έγκριση σηκώνονται και φεύγουν. Ακριβώς όπως κάνουν ο Τζόρτζι και ο Μαμέντοφ.

Από τον Νοέμβριο, ο Τζόρτζι εμφανιζόταν όλο και πιο νευρικός. Η προσοχή του ήταν στραμμένη αποκλειστικά σε τρεις φακέλους: Το ψήφισμα που θα ψηφιζόταν στα τέλη Νοεμβρίου στην Ολομέλεια του Στρασβούργου, το κείμενο για τις θεωρήσεις και η συμφωνία με την Qatar Airways, σε σημείο που να ασκεί συνεχώς πιέσεις σε κάποιους από τους συναδέλφους του. Ακόμα και στην εσωτερική συνομιλία. Και επίσης παραβιάζοντας κάποιες συνήθεις διαδικασίες.

Στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ομάδας S&D, για παράδειγμα, το όνομα του Τζόρτζι έχει αρχίσει να εμφανίζεται μαζί με εκείνο των βουλευτών. Λες και η παρουσία του ήταν υποχρεωτική και σε πολιτικό επίπεδο, και λες και αυτό θεωρούνταν η μητέρα των μαχών και ίσως και συλλογή αποδείξεων. Αρκεί να πούμε ότι ακριβώς για το μέτρο που αφορούσε τις βίζες, μετά την καταμέτρηση των ψήφων, οι αρμόδιοι αντιλήφθηκαν ότι είχε προσμετρηθεί μία ακόμη ψήφος. Ποιου; Από την Εύα Καϊλή, τότε αντιπροέδρου της Ευρωβουλής και συντρόφου του Τζόρτζι.

Η μέθοδος της «κλίκας» ήταν αυτή


Περιστρεφόταν γύρω από την ικανότητα του Παντσέρι να οργανώνει και να πείθει. Και να πλέκει σχέσεις. Όπως το ταξίδι που έκανε στη Δυτική Σαχάρα, πριν από μερικά χρόνια, ως πρόεδρος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με το Μαγκρέμπ. Μια αποστολή που οργανώθηκε με την έγκριση του Μαρόκου, το οποίο πολεμά τον τοπικό πληθυσμό της Σαχάρας εδώ και δεκαετίες, αλλά η οποία χρησίμευσε για να οικοδομήσει μια εικόνα αμεροληψίας.

Επιπλέον, η προσοχή στρέφεται και σε ένα ισπανικό μέτωπο της έρευνας. Ένα ενδεχόμενο που αποκαλύφθηκε την περασμένη Τρίτη στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των βουλευτών του S&D. Μάλιστα, πολλοί ρώτησαν την επικεφαλής της ομάδας Ιράτσε Γκαρσία για τους λόγους της υποψηφιότητας της Καϊλή για την αντιπροεδρία. Και η αναπαράσταση των γεγονότων έκανε την ιστορία να πέσει και πάλι πάνω στον Παντσέρι και σε έναν Ισπανό εκπρόσωπο του PSE: Τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Χαβιέ Μορένο Σάντσεθ. Στην πραγματικότητα, ο πρώην Ιταλός βουλευτής φέρεται να διαπραγματεύτηκε μαζί του την εκλογή της Καϊλή. Τίποτα παράνομο, αλλά μας κάνει να καταλαβαίνουμε πόσο ευρύ ήταν το δίκτυο σχέσεων του Παντσέρι».

Από το Κατάρ στο Μαρόκο


Το Qatar Gate έχει βάλει «φωτιά» στο σκηνικό της ΕΕ και όσο περνούν οι ώρες, οι αποκαλύψεις πληθαίνουν. Μάλιστα, πλέον έχει ανοίξει και μία νέα πτυχή στο ζήτημα, καθώς σημαντική θεωρείται και η έρευνα για στοιχεία που μπορεί να δημιουργήσουν το... Morocco Gate.

Όσον αφορά στη... μαροκινή εκδοχή του σκανδάλου του Κατάρ, ΜΜΕ του Βελγίου όπως η Le Soir αλλά και οι ιταλικά μέσα όπως η La Repubblica και η Corriere della Sera, υπογραμμίζουν τις επαφές του Αντόνιο Παντσέρι και του Φραντσέσκο Τζιόρτζι (σ.σ. συντρόφου της Εύας Καϊλή) με το Μαρόκο είτε με ταξίδια στο Ραμπάτ είτε μέσω του Μαροκινού πρεσβευτή στην Πολωνία Αμπντεραχίμ Ατμούν.Η La Repubblica χαρακτηρίζει τον Σοσιαλιστή Ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο ως το τρίτο πρόσωπο στο κύκλωμα Παντσέρι -βάσει της κατάθεσης του Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Σύμφωνα με τον Τζιόρτζι, ο Κοτσολίνο φέρεται να δρούσε με χρηματικά ανταλλάγματα και δώρα -το ίδιο και ο Παντσέρι με τον οποίο «αντάλλαζαν» τη θέση του συμπροέδρου της κοινής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Μαρόκου, μεταδίδει το ίδιο μέσο.τόσο, ο Κοτσολίνο διαψεύδει κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι δεν θυμάται κανένα ταξίδι στο Μαρόκο: «Δεν είμαι υπό έρευνα, δεν έχω ανακριθεί, ούτε έχει σφραγιστεί το γραφείο μου. Ποτέ δεν επεδίωξα προσωπικά συμφέροντα, πλεονεκτήματα ή οφέλη στην πολιτική μου ζωή».

Το ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα, πάντως, ανέστειλε προληπτικά τη συμμετοχή του σε όλα τα κομματικά όργανα μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες των αρμοδίων.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement