Ad Code

Responsive Advertisement

Τούρκοι και Λίβυοι ζήτησαν με κοινή επιστολή στον ΟΗΕ από την Ελλάδα να σεβαστεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο


Σοκ και δέος λόγω της αιγυπτιακής ΑΟΖ

Σοκ και δέος επικρατεί στην Άγκυρα μετά την χθεσινή ανακοίνωση του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι, που εξέδωσε με προεδρικό διάταγμα τις συντεταγμένες της αιγυπτιακής ΑΟΖ, προς όλους τους ενδιαφερομένους.

Τούρκος ειδικός προβάλλοντας τα μαξιμαλιστικά σχέδια της Τουρκίας αναφέρει: "Ναι, τα νέα είναι άσχημα. Η Αίγυπτος έχει σφετεριστεί 6.500+ km² της Λιβύης. Η γραμμή Αιγύπτου-Λιβύης, που έπρεπε να τελειώσει στα δεξιά, ολοκληρώθηκε στα αριστερά με την τελευταία κίνηση της Αιγύπτου. Αυτό είναι ο απόλυτος εκβιασμός".

Η Τουρκία και η Λιβύη, μεταφέροντας τη δυσαρέσκειά τους για τις συμφωνίες για την οριοθέτηση των περιοχών υδρογονανθράκων και θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), κάλεσαν την Ελλάδα «να τερματίσει τις αβάσιμες κατηγορίες, την εχθρική ρητορική και τις ενέργειες που αυξάνουν την ένταση και να σεβαστεί τις κυρίαρχες αποφάσεις των δύο γειτονικών χωρών».

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ Feridun Sinirlioğlu και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Λιβύης στον ΟΗΕ Taher El-Sonni απάντησαν με κοινή επιστολή προς την Ελλάδα.

Στην επιστολή που απεστάλη στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, επισημάνθηκε ότι δήθεν "η Ελλάδα προσπαθεί να «υπονομεύσει» τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης με «αβάσιμους ισχυρισμούς και επιχειρήματα».

Στην επιστολή αναφέρθηκε ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Ελλάδας, έχει την εξουσία να συνάπτει και να τερματίζει διεθνείς συμφωνίες και ότι οι νόμοι της εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση να συνάπτει συμφωνίες με άλλα κράτη ( κάτι που δεν ισχύει  φυσικά σε καμία περίπτωση).

Επισημαίνεται δε , ότι δεν υπάρχει νομική βάση για τους ισχυρισμούς ότι η συμφωνία που υπέγραψαν Λιβύη και Τουρκία στον τομέα των υδρογονανθράκων  έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική διαδικασία υπό την εποπτεία του ΟΗΕ.

Στην ίδια υπογραμμίστηκε ότι η Ελλάδα αγνόησε σκόπιμα τις συμφωνίες που συνήψαν πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη λιβυκή κυβέρνηση στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της οικονομίας και ότι καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δεν μπορούσε να παρέμβει στις συμφωνίες, μεταξύ κυρίαρχων κρατών.

Επίσης σημειώνεται ότι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, που υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019, καταγράφηκε σύμφωνα με το άρθρο 102 της Σύμβασης του ΟΗΕ και επετεύχθη δίκαιη λύση βάσει του διεθνούς δικαίου, δηλώνοντας ότι οι ισχυρισμοί της Ελλάδας ότι η εν λόγω συμφωνία παραβίασε τα κυριαρχικά της δικαιώματα δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί.

Καταλήγει επίσης ότι, μετά τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, μια παρόμοια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στην εν λόγω περιοχή θα είναι «άκυρη».

Στην επιστολή, η οποία αναφέρεται ρητά ότι η Ελλάδα αγνοεί τα δικαιώματα κυριαρχίας της Τουρκίας και της Λιβύης με τις επεκτατικές διεκδικήσεις της στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην περιοχή και ερμηνεύει το ναυτικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο όπως θέλει, «η Ελλάδα αγνοεί την αρχή της ισότητας στην οριοθέτηση, των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, και συμπεριφέρεται σαν ένα κράτος αρχιπελάγους που παραβιάζει το νόμο απαιτώντας να δοθούν θαλάσσιες δικαιοδοσίες σε νησιά, νησίδες και βράχους, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ή όχι και τη βιωσιμότητα της οικονομικής ζωή."

“Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση υδρογονανθράκων και θαλάσσιων δικαιοδοσιών δεν παραβιάζουν ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ενώ επισημαίνεται ότι η Ελλάδα προσπαθεί να «δυσφημήσει» την Λιβύη και τις προσπάθειες της Τουρκίας για προώθηση του διαλόγου στην Μεσόγειο και στον ΟΗΕ. 

Τουρκία και Λιβύη καλούν την Ελλάδα «να τερματίσει τις αβάσιμες κατηγορίες, την εχθρική ρητορική και τις ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση και να σεβαστεί τις κυρίαρχες αποφάσεις των δύο γειτονικών χωρών».

Η οργή είναι πολύ μεγάλη στην Τουρκία, η οποία θεωρεί ήδη την δυτική Λιβύη ως τουρκικό προτεκτοράτο, όχι όμως για πολύ όμως ακόμη, αφού ο Στρατάρχης Χαφτάρ αναμένει να απελευθερώσει την χώρα του μία και καλή, και για αυτό έχει μαζί του όλες τις φυλές της χώρας και την Ελλάδα μαζί με την διεθνή κοινότητα.   

pentapostagma.gr 

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement