Ad Code

Responsive Advertisement

Oι ΗΠΑ ήθελαν να απεπλακεί η ΕΕ από το φθηνό ρωσικό αέριο για να «τελειώσουν» την οικονομία της ΕΕ - Η Ουκρανία ήταν το «μεγάλο κόλπο» της Ουάσινγκτον


Ο πληθωρισμός και η αύξηση των τιμών παντού στην Ευρώπη που βαραίνουν επιχειρήσεις και πολίτες, είναι ένα από τα βασικά θέματα στο σημερινό Eurogroup, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ.



"Στρατηγικός μας στόχος θα πρέπει να είναι η επαναφορά σε ένα χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού το συντομότερο δυνατό. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει πολύ καλός συντονισμός μεταξύ της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ και των δημοσιονομικών προϋπολογισμών των κρατών-μελών. Χρειάζεται επίσης τέλειος συντονισμός μεταξύ των δημοσιονομικών προϋπολογισμών των κρατών - μελών", τόνισε ο Μπρουνό Λεμέρ, σημειώνοντας ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να σεβαστούν αυστηρά τους όρους για τα έκτακτα μέτρα στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης.

Όσον αφορά τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Eurogroup, ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι χρειάζονται τρία πράγματα: κοινοί κανόνες, ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων από τα κράτη-μέλη και η διατήρηση για δυνατότητες επενδύσεων κυρίως στην ενεργειακή μετάβαση.

Τέλος, ο Μπρουνό Λεμέρ ανέφερε ότι σήμερα στο Eurogroup θα συζητηθεί η "ανησυχητική" απόφαση των ΗΠΑ για να μειωθεί ο πληθωρισμός, το λεγόμενο "inflation reduction act", το οποίο μαζί με τις τεράστιες επιδοτήσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρέβλωση του ανταγωνισμού. 

"Αυτό που διακυβεύεται τώρα είναι η δυνατότητα της Ευρώπης να παραμείνει στην τεχνολογική και βιομηχανική κούρσα για τον 21ο αιώνα, μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ", δήλωσε ο Μπρουνό Λεμέρ, σημειώνοντας: "Η πίεση που μας ασκείται είναι διττή. Από τη μία πλευρά, οι επιδοτήσεις που μπορεί να παρέχονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε ιδιωτικές εταιρείες σε αμερικανικό έδαφος. Και από την άλλη, το γεγονός ότι οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ακριβές από ό,τι στις ΗΠΑ. Αυτή η διπλή πίεση θα μπορούσε να είναι πολύ επιζήμια για την ευρωπαϊκή βιομηχανία".

Πηγή: ΑΜΠΕ

Η αργοκίνητη Ευρώπη φαίνεται σαν να αρχίζει να συνειδητοποιεί την οικονομική καταστροφή στην οποία την παρασύρει η Ουάσιγκτον με «δούρειο ίππο» την ουκρανική σύγκρουση.

Το πακέτο επιδοτήσεων και φορολογικών ελαφρύνσεων ύψους 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν τον Αύγουστο για τη στήριξη των πράσινων επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, δημιουργεί ουσιαστικά πλεονεκτήματα για τις αμερικανικές εταιρείες εις βάρος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ιδίως της αυτοκινητοβιομηχανίας, και συμβάλλει στη μεταφορά της βιομηχανικής παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σωστά θεωρεί αυτόν τον νόμο ως σημαντική απειλή για τα συμφέροντά της. 

Για παράδειγμα, οι Γερμανοί έχουν ήδη αρχίσει να απειλούν τις Ηνωμένες Πολιτείες με αγωγή για παραβίαση του ΠΟΕ και αύξηση των δασμών στα αμερικανικά προϊόντα.

Υπήρξαν επίσης φωνές με πρόταση για τη δημιουργία «Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης» για τη στήριξη των επιχειρήσεων σε επίπεδο Ε.Ε.

Ή, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, να επιδοτηθούν σημαντικές βιομηχανίες.

Στη Γερμανία, ήδη σκέφτονται σοβαρά αυτό το βήμα, το οποίο αφενός θα στηρίξει τους δικούς τους ανθρώπους και αφετέρου θα παρασύρει τη χώρα στον ίδιο «αγώνα επιδοτήσεων».

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ έχει ήδη καταφέρει να υπολογίσει τη ζημιά ειδικά για τη Γαλλία από τα προστατευτικά μέτρα των Αμερικανών.

Μείον 10 χιλιάδες θέσεις εργασίας στον βιομηχανικό τομέα και μείον 10 δισ. ευρώ επενδύσεις, και αυτές είναι μόνο οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις.

Το Politico αναφέρει ρητά ότι «αφού εσείς, οι Ηνωμένες Πολιτείες, διαφωνείτε με το Πεκίνο για παγκόσμια κυριαρχία, αν θέλετε να είμαστε στο πλευρό σας, πρέπει να μας συμπεριφέρεστε διαφορετικά».

Aργά κατάλαβαν στην ΕΕ, ότι οι Αμερικανοί ιστορικά αναγνωρίζουν μόνο τα δικά τους συμφέροντα και δεν έχουν ποτέ συμμάχους παρά μόνο, υποτελείς.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, το μέγεθος των επιδοτήσεων που χορηγεί η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι τέσσερις έως δέκα φορές το μέγιστο παρόμοιων επιδοτήσεων που επιτρέπεται από τον κανονισμό της ΕΕ» λέει ο Λεμέρ.

Η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν είπε ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και πρότεινε να επιταχυνθεί η εφαρμογή του σχεδίου Γαλλία 2030, με στόχο τη στήριξη των πράσινων τεχνολογιών και της βιομηχανικής καινοτομίας.

Τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ από τα προγραμματισμένα 54 δισεκατομμύρια ευρώ υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη του κλάδου το συντομότερο δυνατό, πριν από το τέλος του 2022.

Διότι, όπως γράφει ο συγγραφέας ενός άρθρου στη Le Monde , δεν μπορεί κανείς να απομακρυνθεί από το γεγονός ότι ξεκινά ένας πραγματικός εμπορικός πόλεμος με φόντο την ενεργειακή κρίση.

Με λόγια, όλα ακούγονται εξαιρετικά ενθαρρυντικά: να υποστηρίξουμε όχι 250 υποσχόμενες startups το χρόνο, αλλά και τις 500, να αναπτύξουν καινοτομίες και να προσελκύσουν νέους επαγγελματίες, να προωθήσουν σημαντικά έργα πιο γρήγορα, να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία στις επαρχίες και όχι μόνο στην περιοχή του Παρισιού.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής όλες οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες είναι κατώτερες όχι μόνο από τις αμερικανικές, αλλά και από τις κινεζικές. 

Και δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι οι καλές προθέσεις της κυβέρνησης της Ελίζαμπεθ Μπορν θα οδηγήσουν σε κάτι πιο ουσιαστικό.

Είναι λοιπόν φυσικό οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες να αποφάσισαν να λειτουργήσουν ως ενιαίο μέτωπο ενάντια στα μέτρα των ΗΠΑ που στοχεύουν στην ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανίας εις βάρος της ευρωπαϊκής.

Ο Βruno Le Maire και ο Γερμανός συνάδελφός του Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσαν ότι είναι «ενωμένοι» σχετικά με το πακέτο επιδοτήσεων των ΗΠΑ.

Ο Le Maire έχει ήδη ανακοινώσει τη δημιουργία «ειδικών γαλλογερμανικών έργων σε διάφορους τομείς» που επηρεάζουν την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης ή, για παράδειγμα, τη χρήση του υδρογόνου ως καυσίμου.

Eίπαν μάλιστα ότι είναι απαραίτητο να επισπευσθεί η εξέταση σημαντικών έργων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς οι υπάρχουσες γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι «πολύ βαριές, πολύ μακρές, πολύ συγκεχυμένες» σε σύγκριση με αυτές στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Όπως σημείωσε ο Le Maire, «δεν είναι φυσιολογικό εμείς στην Ευρώπη να περιμένουμε δύο χρόνια για τα συμπεράσματα της επιτροπής, ενώ στις ΗΠΑ ή στην Κίνα χρειάζονται λίγοι μήνες ή και εβδομάδες».

Ο Γερμανός υπουργός έθιξε το πρόβλημα των πρώτων υλών. «Εάν δεν εξορύξουμε πρώτες ύλες στην Ευρώπη, αυτό σημαίνει ότι είμαστε στην καλύτερη περίπτωση κατά το ήμισυ ανεξάρτητοι», είπε ο Χάμπεκ.

Θα ήθελε να μελετηθεί ενδελεχέστερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο το θέμα της εξόρυξης στην Ευρώπη ορισμένων ειδών πρώτων υλών και ιδιαίτερα μετάλλων σπάνιων γαιών.

Ωστόσο, όπως όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, οι δηλώσεις είναι ένα πράγμα και η πρακτική εφαρμογή είναι ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο. Δεδομένων των σοβαρών διαφορών μεταξύ του Βερολίνου και του Παρισιού , μπορεί κανείς μόνο να αναρωτηθεί αν η προσωρινή ένωσή τους θα οδηγήσει σε κάτι σημαντικό.

Αν η Γαλλία χρειαστεί να αντιμετωπίσει μόνη της τις ΗΠΑ , δεν την περιμένει τίποτα καλό.

Το να είσαι ηγέτης στα είδη πολυτελείας είναι σίγουρα γοητευτικό, αλλά η μόδα και οι σαμπάνιες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την τεχνολογία.

Την 1η Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος Μακρόν πρόκειται να συναντηθεί με τον Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον, όπου θα συζητηθεί εκ νέου η καταπάτηση των συμφερόντων της ευρωπαϊκής και συγκεκριμένα της γαλλικής βιομηχανίας υπέρ της αμερικανικής.

Μέχρι στιγμής τίποτα δεν δείχνει ότι οι Αμερικανοί θα υποχωρήσουν, γιατί να το κάνουν άλλωστε; Πήραν ότι ήθελαν με τους Ευρωπαίους να κοιμούνται κανονικά και να μην καταλαβαίνουν τίποτε.

Σύντομα στην ΕΕ θα κατανοήσουν πως ο πόλεμος στην Ουκρανία εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα και μόνο.
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement